2011. február 27., vasárnap

Bukta

Viszonylag gyakran sütök buktát, különböző töltelékkel. Persze a túrós a kedvenc, de pudinggal sem megvetendő, vagy akár kedvenc lekvárunkkal is elkészíthető.
Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 1 margarin (25 dkg)
  • 5 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kiskanál só
  • 1 tojás
Pudingos töltelék:
  • 1-1 csoki és vaníliás puding
  • 3-3 dl tej
  • 4-4 evőkanál cukor
  • 1-1 tojás
Túrós töltelék:
  • 50 dkg túró
  • 15 dkg cukor
  • 3 csapott evőkanál gríz
  • 1 vaníliás cikor
  • fél citrom héja
  • maréknyi mazsola (elhagyható)
 Elkészítés:
A tésztához elmorzsoljuk a lisztben a margarint. A cukrot elkeverjük 3 dl tejben, meglangyosítjuk, felfuttatjuk benne az élesztőt. Hozzáadjuk a sót, elvegyítjük benne, majd a tojást, valamint az élesztős tejet. Még annyi tejet adunk hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Simára, hólyagosra dagasztjuk.
Kb. 1,5-2 óra alatt duplájára kelesztjük.
Liszttel beszórt deszkán kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk, a kívánt töltelékkel megtöltjük, a négy sarkát felhajtjuk, kissé egymásra nyomjuk, sütjük. Aki édesebben szereti, porcukorral szórhatja be sütés után.

Pudingos töltelék:
A  vaníliás vagy csokis pudingport, a tojást simára keverjük 1 dl tejben, közben a másik két dl-t 4 evőkanál cukorral melegedni tesszük. Ha majdnem fő a tej, hozzáadjuk a tojásos-pudingporos keveréket, állandóan kavargatva sűrűre főzzük. Elkészítjük a másik pudingot is, ugyanígy.
Természetesen tetszés szerinti pudinggal készíthető. Vagy egyféle pudingot is használhatunk, ennek előnye, hogy egyszerre elkészíthető, kevesebb lesz a mosatlan .
Ehhez a tésztamennyíséghez kell a 2 puding.

Túrós töltelék:
A hozzávalókat összekeverjük, s megtöltjük a buktákat.
Ha marad tészta töltelék nélkül, töltsük lekvárral a maradékot. Bármilyen lehet, de kemény legyen, mert sülés közben kifolyik.

2011. február 26., szombat

Császárfánk

Anyukámnak volt egy nagyon régi sütis könyve, ami jelenleg nálam tartózkodik, megsárgult, berepedezett lapokkal, amikkel csak kesztyűs kézzel lehet bánni. Ráadásul darabokban van, ez pedig a hugicáimnak köszönhető. Ők ugyanis rettentő eleven kölkök voltak (ismer valaki ikerpárt, aki nem ilyen?), valahogy megkaparintották a féltve őrzött könyvecskét. Anyukánk  "összepuzle-ozta", már amit lehetett. Így hiányos is, de van benne használható recept. S feltételezem, hogy Váncza-kiadvány, mert minden recepthez ezeket a termékeket írják elő. Eddig két receptet próbáltam ki belőle, ez az egyik.
Hozzávalók:
A tésztához:
  • 25 dkg vaj (margarin)
  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg őrölt dió
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 kiskanál rumaroma
  • 1 csomag sütőpor
Az összerakáshoz:
  • 1 kis üveg ribizlilekvár
A bevonáshoz:
  • 1 tej tortabevonó csoki (10 dkg)
  • 3 evőkanál étolaj
Elkészítés:
A tésztához valókat összegyúrjuk a puha vajjal vagy margarinnal. Ha nem állna össze, kevés tejet adjunk hozzá. Nem túl vékonyra kinyújtjuk, kis pogácsaszaggatóval korongokat vágunk belőle. Előmelegített sütőben sütjük, óvatosan, mert hamar sülnek.
Ha kihűltek, a lekvárral kettesével összeragasztjuk a sütiket.
A tortabevonót gőz fölött felolvasztjuk, elkeverjük az olajjal, s bekenjük vele a korongok tetejét.

Természetesen bármilyen lekvár használható hozzá, de a savanykás jobban illik bele.
Az eredeti  recept nem tartalmazott sütőport, de én úgy gondoltam, kell az bele. Hogy milyen lenne nélküle? Én nem próbálnám ki, de aki ragaszkodik az eredeti leírásokhoz, hát rajta.

S ha már a hugicáimat emlegettem... ma nálunk voltak, s még puzle-oztunk is. Persze, nem szakácskönyvet. Sajnos nem túl gyakran tudunk összehozni ilyen találkozókat, de nem rajtunk múlik. Pedig olyan jó néha összeröffenni.

2011. február 22., kedd

Darázsfészek

Kicsi lányom (no nem is olyan kicsi, lassan 9 éves) kaptár sütit kért. Nem tudtam, mit is szeretne, de mikor kitartóan adta le a rendelést, kifaggattam, milyen is az a süti. Hosszas körülírás után rájöttem, hogy mégis van köze a süti nevének a szúrós jószághoz. Úgyhogy darázsfészket sütöttünk.

Hozzávalók:
  • 40 dkg rétesliszt
  • 40 dkg fehér liszt
  • 15 dkg margarin
  • 4-5 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő 
  • 1 csapott kiskanál só
  • 1 tojás
A töltelékhez:
  • 30 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 vaníliás cukor
Az öntethez:
  • 10 dkg margarin
  • 3 evőkanál méz 
Elkészítés:
Az élesztőt belemorzsoljuk 3 dl langyos tejbe, melyben elkevertük a cukrot. A kétféle lisztet és a sót összekeverjük, beleöntjük a megolvasztott margarint és a tojást. Összekeverjük, hozzáadjuk az élesztős tejet, s még annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy kemény, de jól gyúrható tésztát kapjunk. Kevés liszttel megszórva, letakarva megkelesztjük.
Két részre osztjuk, hosszúkás téglalap alakúra nyújtjuk. A töltelékhez valókat összekeverjük, elosztjuk a 2 lapon úgy, hogy a két szélén 1-2 ujjnyi üresen maradjon. Feltekerjük, mint a kalácsot, szeletekre vágjuk, s tepsibe pakoljuk úgy, hogy 1-2 centi maradjon közöttük, mert nőni fognak. Kb. 2 tepsivel lesz ebből a mennyíségből. Kevés kelesztés után mehet az előmelegített sütőbe.
Ha már majdnem megsült, meglocsoljuk az öntettel, mely így készül: a margarint felolvasztjuk, elkeverjük a mézzel. Gondoskodjunk róla, hogy a másik tepsi darázsfészekre is jusson. Visszatoljuk a sütőbe, s fényes-pirosra sütjük.

Reszelt túrós

Ha a fiamtól megkérdezem, hogy mit süssünk, a válasz: reszelt túróst. Így ez a süti minden egyes ünnep kelléke.

Hozzávalók:
A tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 1 margarin (25 dkg)
  • csipet só 
  • 3 tojássárgája
  • 15 dkg cukor
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 sütőpor
  • 3 evőkanál kakaó
A töltelékhez:
  • 1 kg túró
  • 20 dkg cukor
  • 1 evőkanál vanília ízű pudingpor
  • 1 csapott evőkanál búzadara 
  • 3 tojásfehérje
  • fél citrom lereszelt héja
  • 1 vaníliás cukor
Elkészítés: 
Elkészítjük a tésztát, lehetőleg a sütést megelőző este : a margarint elmorzsoljuk a liszttel, sóval, hozzáadjuk a cukrot, kakaót, sütőport, végül a tojások sárgáját és a tejfölt. Kemény tésztát gyúrunk. Ha mégsem állna össze, pici tejfölt tegyünk még bele. Másnapig betesszük a hűtőbe.
Ha nincs annyi időnk, 1-2 órára a mélyhűtőbe kerüljön.
Elkészítjük a tölteléket. A tojásfehérjéket felverjük. A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a cukrot , vaníliás cukrot, citromhéjat, pudingot, búzadarát. Végül a tojások habját keverjük bele, laza mozdulatokkal.
A tésztát két részre osztjuk. Felét belereszeljük a tepsibe, rásimítjuk a tölteléket, s ráreszeljük a tészta másik felét.
Előmelegített sütőben sütjük.

Mi tagadás,  finom süti, olyannyira, hogy magam sem unom, pedig leggyakrabban sütött süteményünk. No de fiacskám is mindig kitesz magáért a reszelt-túrós-habzsolásban.
Nem is csak mi ismerjük és szertjük a sütit, hisz elég gyakran találkozni  vele mind újságokban, mint interneten. De hogy mi honnan jutottunk hozzá a recepthez? Mesélek.
1990-ben, mikor ránkszakadt a nagy demokrácia, s szabadon lehetett jönni-menni a határon, az erdélyi egyházak keresni kezdték a kapcsolatot az anyaországiakkal. Kölcsönös látogatásokat szerveztek, melyet úgy oldottak meg, hogy egy-egy ottani család vendégül látott egy-egy magyarországi házaspárt. Akárcsak az én szüleim. Egy nagyon kedves házaspár jött hozzánk, akikkel az első perctől kezdve nagyon jól megértették egymást, s sírig tartó barátság lett belőle. Szó szerint, mert  a szüleim nem élnek már.
Ezúttal is küldöm Soltig a hálaszavakat, nemcsak a süti receptjéért, sokminden mást is köszönhetünk nekik.

2011. február 15., kedd

Kakaós fonott kalács

Elég gyakran sütök kalácsot, mindenféle töltelékkel, de fonottat még nem készítettem. Így ez volt soron, a változatosság kedvéért.

Hozzávalók:
  • 40 dkg liszt
  • 40 dkg rétesliszt
  • 4 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 tojás sárgája
  • 12,5 dkg olvasztott margarin 
  • 1 kiskanál só
A töltelékhez:
  • 12,5 dkg margarin
  • 20 dkg cukrozott kakaópor 
Lekenni : 1 tojás sárgája

Elkészítés:

A kétféle lisztet összekeverjük a sóval, eldörzsöljük benne a margarint. Két dl tejben elkeverjük a cukrot, meglangyosítjuk, felfuttatjuk benne az élesztőt. A liszthez hozzáadjuk a tojások sárgáját, ráöntjük az élesztős tejet, s még annyit a tejből, hogy jól gyúrható, közepesen kemény tésztát kapjunk. Addig dagasztjuk, míg nem ragad a kezünkhöz, sima, rugalmas tészta lesz. Kevés liszttel megszórva, letakarva, meleg helyen kelesztjük.
Ha megkelt, 6 részre osztjuk, mindegyiket tepsi hosszúságú téglalappá nyújtjuk.
A töltelékhez való margarint mikróban nem teljesen folyósra felolvasztjuk, hozzákeverjük a kakaót. Megkenjük vele a tésztákat, s mindegyiket felsodorjuk. 6 rudacskát kapunk. 3-3-at a végüknél összefogunk-nyomkodunk, s összefonjuk őket, mint a hajat szokás, vagyis háromágú fonatot készítünk, ahogy a gyerekeim mondanák.
A két fonatot tepsibe helyezzük, s míg bemelegszik a sütő, kelesztjük. Lekenjük őket a tojássárgájával, mielőtt betolnánk a sütőbe.
Az előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

Talán el sem múlik hét, hogy ne sütnék valamilyen kelt sütit. Nem szoktam recept után sütni, csak úgy fejből, ami éppen eszembe jut. Éppen ezért nem is szoktam mérni a hozzávalókat, zutty bele egy kiló liszt, meg ez-az, odateszem az élesztőt egy kevés cukros tejben, majd a mellettem lévő dobozból még annyit melegítek, hogy megfelelő keménységű legyen a tészta. Már sokszor terveztem, hogy most aztán megmérem, mennyi tej kell egy kg liszthez, de valahogy nem jött össze . Függ attól is, hogy milyen a liszt, mi kerül még bele, a lényeg, hogy rugalmas, könnyen gyúrható, egyben maradó tésztát kapjunk. Ha kicsit lágynak tűnik, nyugodtan lehet lisztet tenni hozzá, ha kemény, még tejet.
Ami nagyon fontos, hogy semmi hozzávaló ne legyen hideg, főleg a tej ne. No de forró sem, a kéznek kellemes hőmérsékletű legyen. Arra is vigyázni kell, hogy a zsiradék ne keveredjen az élesztővel, ezért kell elmorzsolni a liszttel előre, vagy utólag hozzágyúrni. Ha mindezeket nem tartjuk be, nem fog megkelni a tészta. A kelesztés is meleg helyen történjen.
S hogy miért szeretek kelt tésztákat sütni? Mert kiadósak, finomak, változatosak, s van mit pakolni iskolába, munkába, felváltja az unalmas szendvicset.

2011. február 14., hétfő

Dió-gesztenye páros

Szeretem a diós, a kókuszos, a karamellás, a gesztenyés, a... igazából mindenféle sütit szeretek, csak puncsos ne legyen. Azt fagyiban sem szeretem. De ha találkoznak a kedvenc ízek, akkor tobzódom az élvezetekben.
Ehhez a sütihez eredetileg a diós laphoz diós krém tartozik, de el akartam használni a karácsonyról megmaradt gesztenyemasszát. S tapasztalatból tudom, hogy a kettő együtt nem fog összeveszni.

Hozzávalók:
A lapokhoz:
  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg zsír
  • 3 tojás
  • 1 sütőpor
  • csipetnyi szódabikarbóna
  • 25 dkg cukor
  • 1,5 dl tej
  • csipet só 
A krémhez:
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • 1 vaníliás pudingpor
  • 50 dkg gesztenyemassza (2 csomag)
Elkészítés:
 A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a sót, diót, cukrot, sütőport, szódabikarbónát, végül a tojásokat és a tejet. Összegyúrjuk, ha lágy, ragacsos lenne, kevés liszttel javíthatunk rajta. 4 részre osztjuk, kinyújtjuk, tepsi hátán megsütjük őket.
A krémhez előbb megfőzzük a pudingot a 3 dl tejben. Míg hűl, kikavarjuk a puha margarint a cukorral. Ha a puding már csak langyos, kanalanként hozzáadjuk a margarinhoz, végül hozzákeverjük a gesztenyemasszát. Megtöltjük a lapokat, másnapig pihentetjük. Ekkorra megpuhul, s könnyű szeletelni.

Ekkora mennyiségű tésztához nagy tepsit használjunk, az enyém 28×34 cm-es.  Én kisebb mennyiséghez hozzá sem fogok, hisz mindig van kivel megetessem a süteményeket, négytagú (illetve 6 tagú, mert az Anyósomék egy fedél alatt laknak velünk)családomon kívül is. De lehet változtatni az arányokon, ki-ki belátása szerint.

Barna magos kenyér

Egy falubeli néni hetente kétszer hoz nekünk házi tejet, aminek nagy részét a gyerekek isszák meg, de lesz belőle aludttej is, amiből aztán túró készül. Ennek a mellékterméke a savó, egy világossárga folyadék, amelyet nem szoktam elönteni, mert lángossütésre, vagy akár kenyér dagasztására kiválóan alkalmas.
Ez a kenyér is savóval készült.

Hozzávalók:
  • 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 30 dkg fehér búzaliszt
  • 4 dl savó
  • 1 kiskanál cukor
  • 2 kiskanál só
  • 2 dkg élesztő
  • 1-2 evőkanál napraforgó olaj 
  • magok a tetejére (mák, szezám, len, napraforgó, stb.)
Elkészítés: 
A kétféle lisztet és a sót egy tálban összekeverjük.. A savót felmelegítjük. Kb. felét a liszthez öntjük, a többiben elkeverjük a cukrot s felfuttajuk benne az élesztőt. Összegyúrjuk, megdagasztjuk, ha nagyon ragad, márpedig a teljes kiőrlésű liszt miatt fog, hozzáadjuk az olajat. Kevés liszttel megszórva, letakarva kb. 1,5 órát kelesztjük. Ekkor lisztezett deszkára borítjuk, 2 részre osztjuk, cipócskákat formálunk belőlük. Tepsibe helyezzük, még kelesztjük fél órányit. Ezután bevágjuk a tetejét, tetszés szerinti magokkal beszórjuk, s előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

Eddig három kenyérsütő gépet "fogyasztottunk el",  ezért sütőben sül a kenyerem. Nem is sütök olyan gyakran, mint annak idején. Akkor szinte nem is ettünk bolti kenyeret. A magam sütötte kenyérben tudom, mi van, és kedvem szerint variálom az összetételét. Az sem mellékes, hogy nagyon kényelmes: nem kell a ragadós tésztával bajlódni, csak beleborogatok a tartályba mindenfélét, s a masina dolgozik helyettünk. A végén meg szól, hogy kész a vekni, miközben csak úgy árassza magából a friss kenyér illatát. A férjem azt mondta, nem veszünk több kenyérsütő gépet. De ezt csak ő mondta:-)

2011. február 4., péntek

Fekete-fehér süti

Nem terveztem el előre, mit sütök vasárnapra, de hát valamivel elő kellett rukkolni. Volt otthon tejszín, időm viszont nem sok, ezért csak úgy összedobtam valamit.
Hozzávalók:
A piskótához:
  • 7 tojás
  • 5 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál kakaó
  • 7 evőkanál cukor
  • fél csomag sütőpor
  • csipet só
A tetejére:
  • 5 dl tejszín
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 csomag habfixáló
  • 5 dkg tortabevonó csoki
Elkészítés:
A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgákat fehéredésig keverjük 4 kanál cukorral és a sütőporral. A tojások fehérjét felverjük 1 csipet sóval, a maradék cukorral tovább verjük, míg kemény lesz. A kikevert sárgájára borítjuk, s kanalanként hozzákeverjük a lisztet és kakaót.
Kikent tepsibe simítjuk, előmelegített sütőbe toljuk. Tűpróbáig sütjük.
A tejszínt felverjük, hozzáadjuk a cukrot és habfixálót, kevés ideig tovább verjük.
A piskóta tetejére simítjuk.
A csokit gőz fölött felolvasztjuk, a hab tetejére csorgatjuk.

Kürtős-még egyszer

Nem akarom tovább ragozni a kürtős kalácsot, csak a ma sütött fényképét töltöm fel.

Vissza a kürtőshöz

Tartozom a kürtős sütéséhez használt forma fényképével. Akkor most törlesztek.
Hát ilyen. A fa részre tekerjük fel a tésztacsíkokat, miután az első sütése előtt vékonyan beolajoztuk. A tartályba kb. 0,5 l olaj fér. Egyszerre 2 sül benne, lassan forgatjuk a nem túl forró olajban, hogy biztosan átsüljön.

Ma is sütöttünk kürtőst, egy kicsit variáltam az előző recepten. Hát álljon itt ez is:
  • 1 kg liszt
  • 1 margarin(25 dkg)
  • 4 dl tej
  • 4 evőkanál cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 1 egész tojás+3 sárgája 
  • 1 kiskanál só
A margarint 2 dl tejben felolvasztjuk, elkeverünk benne 3 kanál cukrot. A másik 2 dl langyos tejben 1 kanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Az összes hozzávalóból kemény, de rugalmas tésztát gyúrunk-dagasztunk.
Ha megkelt, kinyújtjuk, csíkokra vágjuk, feltekerjük, sütjük, vaníliás porcukorba forgatjuk, megesszük.
Ilyen lett:
Illetve lenne, ha engedné a gép feltölteni az újabb képet. No de sebaj, a következő bejegyzésben.