2011. április 26., kedd

Eszkimó szelet

Első munkahelyemen kaptam ezt a receptet egy kolléganőmtől. Én persze alaposan átírtam, de a nevét megtartottam, mert olyan jól hangzik. Azért került sor a változtatásra, mert nyers tojássárga került volna a krémbe, meg a fehérjék habja is. De sütibe soha nem használok nyers tojást, ezért került bele tojássárgás főzött pép, s hogy a fehérje se vesszen kárba (nem mintha kidobnám), az a tetejére került. Nekem ez ízlett legjobban a három húsvéti süti közül.
Hozzávalók:
A piskótához:
  • 6 tojás
  • 2 evőkanál víz
  • 2 evőkanál kakaó
  • 8 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • fél csomag sütőpor
  • csipet só
A krémhez:
  • 3 tojás sárgája
  • 3 evőkanál liszt
  • 3 dl tej
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg margarin
A habhoz:
  • 3 tojás fehérje
  • 15 dkg cukor
Elkészítés:
A piskótához szétválasztjuk a tojásokat. A sárgákat elkeverjük 5 evőkanál cukorral. Ha már habos, hozzáadjuk a két kanál vizet, majd elkeverjük benne a kakaót. A fehérjéket felverjük a csipet sóval, majd a maradék cukorral keményre verjük. A sárgájához borítjuk, s a liszt kanalankénti hozzáadásával óvatosan összekeverjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
A krémhez megfőzzük a pépet: a tojások sárgáját és a lisztet kevés tejjel simára keverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet is. Kis lángon, állandóan kevergetve sűrűre főzzük. Előbb összecsomósodik, de miközben fő, elsimul.  Kevergetve hűtjük ki. A margarint elkeverjük a cukorral, s kanalanként hozzáadjuk a kihűlt pépet.
A piskóta tetejére simítjuk a kész krémet.
A tojások fehérjét felverjük. Mikor már kemény, hozzáadjuk a cukrot, s gőz fölött verjük tovább, míg fényes, kemény habunk lesz. A krém tetejére simítjuk.
Csokimázzal csorgathatjuk be, vagy tortadarával, csokigolyóval szórjuk be.
A gőz fölött vert habbal mindig gondban voltam, meddig is verjem, hogy jó legyen. Elég fárasztó munka, jó lenne mihamarabb végezni vele. Anyukámtól tanultam a télen, mikor nála sütöttünk, hogy akkor jó a hab, ha mutató- és hüvelykujjunkkal kivéve egy keveset, szálat tudunk húzni szétnyitott ujjaink között. Másnapra a hab teteje megszárad, s törik szeleteléskor, ezért óvatosan kell bánni vele. Erre nem tudok praktikát...

Oregánós-sajtos rudak

Sós süti is készült húsvétra, kétféle is. A Fiam oregánósat kért, így egyikbe belecsempésztem.
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg reszelt sajt +5-8 dkg a tetejére
  • 25 dkg margarin
  • 1 tojás + 1 a lekenéshez
  • 1,5 kiskanál só
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 1 kiskanál morzsolt oregánó 
  • 1,75 dl tej
A lisztet elvegyítjük a sóval, szódabikarbónával. Elmorzsoljuk benne a margarint, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot, tojást, tejet, oregánót, s összegyúrjuk. 1-2 órát pihentetjük.
2  részre osztjuk. Tepsi hátán kinyújtjuk, a kevés sóval felvert tojással lekenjük, fele reszelt sajtot rászórjuk. A nyújtófával átmegyünk rajta, hogy jobban ráragadjon. Derelyemetszővel tetszés szerinti méretű csíkokra vágjuk, így kerül be a sütőben. Míg sül, a tészta másik felével hasonlóan járunk el. Pirosra sütjük, kihűlés után széttördeljük az esetlek összeragadt rudakat.
Ezt a módszert akkor alkalmazom, mikor sietek, most pedig igencsak vonzott az ágy már éjfél környékén. Kicsit összeragadnak ugyan, de nem kell egyenként tepsibe pakolgatni a sok apróságot, közben vigyázni arra is, hogy a sajt rajta maradjon.

Régi süti, avagy Ferenc szelet

Azt gondoltam, húsvét előtt sok recept kerül fel a blogra. De a férjem figyelmeztetése ellenére, vagyis hogy ne töltsek megint három napot a konyhában, nem bírtam megállni, így alig néztem rá a számítógépre. Egyébként neki volt igaza, minek annyit sütni-főzni. Vasárnap a nővéreméknél voltunk, tegnap este meg már rá se bírtam nézni semmiféle élelemre. De mindezt a következő alkalomig úgyis elfelejtem, s ugyanúgy folytatom. A május pedig eseménydús hónap, szülinapok, névnapok, meg egy lagzi, de ott csak enni fogok:-)
3 nagy tepsi édes süti készült, szerencsére a negyedikre, amit terveztem, nem jutott időm. Ez az egyik, ami készült:
Hozzávalók:
  • 6 tojás
  • 6 evőkanál víz
  • 12 evőkanál liszt
  • 12 evőkanál cukor
  • csipet só
  • fél csomag sütőpor
A krémhez:
  • fél rumaroma
  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg pergelt, darált dió
Továbbá:
  • kis üveg savanykás lekvár (pl. ribizli)
  • 15 dkg ét tortabevonó csoki
Elkészítés:
Vizes piskótát készítünk: a sárgákat fele cukorral  és a sütőporral elkeverjük , ha már habos, hozzáadjuk kanalanként a vizet. A fehérjéket csipet sóval s a többi cukorral keményre verjük. A sárgájához borítjuk, s kanalanként belevegyítjük a lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. Tűpróbáig sütjük.
Ha kihűlt, a piskótaszéleket körbevágjuk, úgy 2-3 cm szélesen. Összemorzsoljuk, s meglocsoljuk a rumaromával. A margarint a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a diót meg a rumos piskótamorzsalékot.
A piskótát vízszintesen kettévágjuk, mindkét lapot megkenjük lekvárral. Egyik lekváros lapra rákenjük a krémet, másikkal beborítjuk.
A tetejét gőz fölött felolvasztott csokival vonjuk be.

A süti szomorú emlékeket idéz fel: ez volt az utolsó süti Anyukám alkotásai közül, amiből mi is ettünk. Az ősszel, mikor utoljára meglátogattuk megbetegedése előtt, ezzel várt minket. Leányzómnak nagyon ízlett, s érdeklődését látva, Anyuka el is mesélte, honnan származik a recept: egyszer régen az egyik szomszédnál segített lakodalmas sütiket készíteni, s ott sütöttek ilyet. De, mint mondta, azóta sem sütötte meg, s akkor eszébe jutott. Hédi azóta követeli tőlem, hogy süssek neki régi sütit, ahogy ő elnevezte. A becsületes neve Ferenc szelet.

2011. április 21., csütörtök

Rahátos fonott kalács

Az erdélyiek biztos nem kapják fel a fejüket, mi is az a rahát. Ez egy török édesség, szultánkenyér, vagy török csemege, amivel a Narnia kis hősét "lekenyerezte" a Fehér Boszorkány. Tömény, zselésített, színesített, ízesített cukor, porcukorba forgatva. Romániában kapható, mikor hazautazunk, mindig felpakolunk belőle. Előszeretettel használom kalács, kifli töltelékeként, olyankor a gyerekek be is nasiznak belőle. Ebbe a kalácsba is ez került, fonással cifrítva.
Hozzávalók:
  • 0,5 kg fehér liszt
  • 0,5 kg rétesliszt
  • 12,5 dkg margarin
  • 4 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 csapott kiskanál só
  • 1 dl tejföl
  • 3 tojás sárgája
  • a töltéshez 25 dkg rahát
  • a lekenéshez 1 tojás, 2 evőkanál cukor 
Elkészítés:
A tejet megmelegítjük,  elkeverjük benne a cukrot, felfuttatjuk benne az élesztőt. A kétféle lisztet és a sót összevegyítjük, elmorzsoljuk benne a margarint. Közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojások sárgáját, a tejfölt is beleborítjuk, majd az élesztős tejet. Jól kidolgozzuk a tésztát. Kb. egy óra alatt duplájára kelesztjük.
Közben a rahátot ujjnyi hasábokra vágjuk.
Ha tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk. 6 részre osztjuk. Mindegyiket hosszúkás téglalappá nyújtjuk, az egyik szélére egy sor rahátot teszünk, s felsodorjuk őket. 3-3 rudat összefonunk. Tepsibe helyezzük, s hagyjuk újra megkelni, kb. fél óra alatt. Ekkor megkenjük a felvert tojással, s beszórjuk a két fonatot 1-1 evőkanálnyi cukorral.
Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
 Más töltelékkel is megtölthető ily módon a kalács, dióval, mákkal, mazsolával, csokival.

2011. április 19., kedd

Csigabiga torta

Ez a torta készült a Lányom pótszülinapjára. Egy Príma Konyhában találtam az ötletet, a kinézete ihletett meg, a  többi az én fejemből pattant ki. Végül a külseje is más lett, menet közben jött az ötlet: ha már a belseje "csigás", a díszítés is legyen az.
Hozzávalók:
A kakaós piskótához:
  • 4 tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál kakaó
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 mokkáskanál sütőpor
A sárga piskótához:
  • 3 tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 mokkáskanál sütőpor
A krémhez:
  • 4 evőkanál liszt
  • 4 dl tej
  • 20 dkg cukor
  • 25 dkg margarin
  • 1 csomag gesztenyemassza (25 dkg)
  • 1 evőkanál holland kakaó
Elkészítés:
A szokásos módon elkészítjük a kakaós piskótát, s kikent kerek kapcsos tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Míg sül, elkészítjük a másik piskótát. Egy nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk, belesimítjuk a masszát. Megsütjük., de ne süssük túl.  Amint kivettük a sütőből, lefejtjük a papírról s feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni.
Elkészítjük a krémet. A péphez a lisztet kevés tejben simára keverjük, s a többi tej hozzáadásával felfőzzük. Kevergetve kihűtjük. Közben a margarint a cukorral kikeverjük, s kanalanként adjuk hozzá a pépet. Ha kész, 3 púpos evőkanállal kiveszünk belőle, s belevegyítjük a kakaót. A maradékhoz az előzőleg összetört gesztenyemasszát keverjük.
A sárga piskótát kitekerjük, s hosszában kettévágjuk. Így két vékonyabb tekercsünk lesz. Mindkettőben elkenünk 1-1 evőkanál kakaós krémet, s szorosan feltekerjük őket.
A kerek kakaós  piskótát lapjában kettévágjuk. Az alsó lapot vékonyan megkenjük a gesztenyés krémmel, s erre csiga alakban elhelyezzük a két piskótatekercset, egymás után: a piskóta szélén kezdjük, s haladunk a közepe fele. A krémből félreteszünk a bevonáshoz, a többivel betöltjük a réseket, s elkenjük a tekercsek tetején. Befedjük a másik kerek lappal. Bevonjuk a tortát, az oldalát is, ha marad krém.
A félretett kakaós krémmel díszítjük.
Nem sikerült jó felvételt készíteni, nem igazán érvényesülnek a csigák. Pedig jól mutatott a torta szeletelve.

Meggyes-diós szelet

Már elég régen sütöttem meg ezt a sütit, fel is raktam a NO SALTY -ra. Egyszerű, nagyszerű, mutatós, finom, s, szerintem, elronthatatlan kevert süti. De mint kiderült, mégsem az, mert múlt hét végén jött egy üzenet, hogy egy kedves olvasó elkészítette, de túl édes lett s esik szét. Én rögtön előszedtem a régi receptes folyóiratokat (ugyanis a receptet ott találtam), gondolván, biztos, valamit kifelejtettem a hozzávalókból. Te jó ég, mekkora felelőség ez! Recepteket közzétenni, s valamit elírni! De nem, minden egyezett. Szombat lévén, a vasárnapra tervezett hamis túrós el lett odázva, s nekiláttam ennek a sütinek. Nem tudtam volna aludni, kis túlzással, ezzel a teherrel a hátamon. Míg sült a tortához való piskóta, gyorsan megkevertem, kb. 15 percem volt rá, tehát sokat nem is pepecseltem vele. Kíváncsian lestem be a sütőbe, mi lesz belőle, de szépen nőtt, a meggyszemek az előírásnak megfelelően süllyedtek bele a tésztába. Ki sem hűlt, megvágtam, de minden rendben volt vele.
No, ekkora körítés után bátran teszem közkinccsé a receptet.
Hozzávalók:
  • 30 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 15 dkg vaj vagy margarin
  • 15 dkg darált dió
  • 3 tojás
  • 3 dl tej
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 üveg magozott meggybefőtt
A meggyet leszűrjük.
A vajat kikeverjük a cukorral, közben egyenként beleütjük az egész tojásokat, mindegyikkel jól elkeverjük. A lisztet, darált diót, sütőport elvegyítjük, s a tejjel váltakozva a tojásos masszához keverjük. Jól kikeverjük. Kikent tepsibe simítjuk. A meggyet pici liszttel elvegyítjük, s a massza tetejére szórjuk. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Annyit változtattam az eredeti recepten, hogy 30 helyett 25 dkg cukrot tettem, de elbírta volna még azt az 5 dkg-ot. Bár így is elég édes volt. És a margarin helyett vajat használtam. De nem hiszem, hogy ezen múlt volna. Én biztos, hogy máskor is megsütöm, főleg, mikor gyorsan akarok finomat. Főleg, miután a Fiam egész vasárnap rájárt, mondván, nagyon finom ez a süti,  de az a legjobb benne, hogy meggyes.

2011. április 18., hétfő

Krumplis-sajtos pogácsa

Leányzóm szombaton Budapesten volt osztálykiránduláson. Színházban voltak, s a Parlamentben. Mily nagy szó ez egy vidéki gyereknek, s Ő ennek megfelelő izgalommal várta. Én meg sütit akartam neki készíteni az útra, Ő pogácsát kért. Hát akkor az készült.
Hozzávalók:
  • 45 dkg liszt
  • 30 dkg főtt, áttört krumpli
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 20 dkg zsír
  • 1 kiskanál só
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • tetejére: 1 tojásfehérje, magok, só
Elkészítés:
A krumplifőzéssel kezdjük: megpucoljuk, hasábokra vágjuk, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, áttörjük, langyosra hűtjük.
A lisztet a lágy zsírral elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a sót, a lereszelt sajtot, szódabikarbónát, a (majdnem) kihűlt krumplit. Összegyúrjuk. Rövid pihentetés után (10-15 perc) ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsavágóval kiszaggatjuk. A tojásfehérjét nagy csipetnyi sóval villával kicsit felverjük, megkenjük vele a pogácsák tetejét. Ízlés szerinti maggal beszórjuk, lehet mák, kömény, szezámmag, lenmag.
Előmelegített sütőben pirosra sütjük.

Én jobban szeretem az élesztővel készült pogácsákat. A szódabikarbónától más lesz az íze, meg a színe is kicsit sötétebb a sütinek. De megspórolhatjuk vele a kelesztési időt, meg persze dagasztani sem kell, elég alaposan összegyúrni a tésztát. Két tepsivel lett belőle, maradt a vasárnapi pótszülinapra is.

2011. április 15., péntek

Meggykrémes piskóta

Ezen a néven szerepel legrégibb receptesfüzetemben ez a süti, melyhez hasonló mostanában konyakmeggyes néven fut. Nagyon finom süti. Én a hagyományos recept alapján készítem, nem "rontom" el konyakmeggyaromával.
Hozzávalók:
A kakaós lapokhoz:
  • 25 dkg liszt
  • 4 dkg zsír
  • 1 evőkanál kakaó
  • 1 tojás
  • 6 dkg cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 1 dl tejföl
A piskótához:
  • 4 tojás
  • 2 evőkanál meleg víz
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • fél csomag sütőpor
  • csipet só 
A krémhez:
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • 1 vaníliás pudingpor
  • 3 dl tej
  • 1 üveg magozott meggybefőtt
A bevonáshoz:
  • 10 dkg ét tortabevonó csoki
  • 3 evőkanál olaj
Elkészítés:
A barna lapokhoz valókat összegyúrjuk ( előbb a lisztet, sütőport, zsírt, majd a többit) . Két részre osztjuk, kinyújtjuk, tepsi hátán kisütjük.
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat  4 evőkanál cukorral és a sütőporral kikavarjuk, hozzáadjuk a meleg vizet, ezzel is jól elkavarjuk. A fehérjéket a maradék cukorral, csipet sóval felverjük.  A kikevert sárgájához adjuk, kanalanként beleforgatjuk a lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsiben sütjük.
A krémhez előbb a pudingot főzzük meg a tejben. Időnként megkeverjük. A meggyet leszűrjük, hagyjuk jól lecsepegni.  A margarint a cukorral habosra keverjük, lehet géppel is. Kanalanként hozzáadjuk a kihűlt pudingot, végül beleforgatjuk a meggyet.
Összerakjuk a sütit: alól barna lap, rá fele krém, erre kerül a piskóta, a krém másik fele, végül befedjük a másik kakaós lappal.
A csokit gőz fölött az olajjal felolvasztjuk, bevonjuk vele a sütit. Szórhatunk rá díszítésképpen apró cukorkát, tortadarát.

A gyerekek iskolai farsangi bulijára készült, de húsvétra is megteszi. Kicsit munkás, de mutatós, és hamar elfogy:-)

2011. április 14., csütörtök

Nyuszipuffancs

Ha már húsvét, legyen nyuszi. Persze, sütinyuszi. Egy Tina Konyhában (jó régi lehet, fedele sincs már) néztem ki jó ideje, ma délután megsütöttem. A Fiam azt mondta, medvére jobban hasonlít, de mikor hazajött a férjem, anélkül, hogy megneveztem volna süteményeimet, rájukcsodálkozott: Jé, nyuszik!
Hozzávalók:
  • 25 dkg rétesliszt
  • 25 dkg liszt
  • 1 csomag instant élesztő (fél kg tömeghez való)
  • fél mokkáskanál só
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom lereszelt héja 
  • 5 dkg cukor
  • 10 dkg margarin 
  • 2 dl tej
  • 2 tojás
Díszítéshez, kenéshez:
  • 40 db mandula (kb. fél csomag)
  • maréknyi mazsola
  • 5 dkg fehér csoki
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 tojássárga
  • 2 evőkanál tej
Elkészítés:
A kétféle lisztet, a sót, vaníliás cukrot, a cukrot, citromhéjat, élesztőt elvegyítjük.  A tejet megmelegítjük, felolvasztjuk benne a margarint, s a tojással együtt a lisztes keverékhez adjuk. Összegyúrjuk. Meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük. Ekkor lisztezett deszkára borítjuk, kettőbe osztjuk, mindkét részt rúddá sodorjuk. Mindkét rúdból 10 részt vágunk, de úgy, hogy maradjon füleknek való tészta is. Gömbökké formáljuk őket, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A füleknek kis részeket vágunk a maradék tésztából, tenyerünk között kisodorjuk úgy, hogy két vége elkeskenyedjen. A fejek alá helyezzük,  a fülek harmada-negyede a fej alatt legyen.
A kenéshez való tojássárgáját elkeverjük a tejjel, s lekenjük vele a nyuszikat. A fülekbe nyomjuk a mandulát, szeme és orra pedig mazsola lesz. Nyomkodjuk bele, mert különben sütés közben lepotyog. Hagyjuk még pihenni a nyuszikat 15-20 percig. Ekkor újra lekenjük, s előmelegített sütőbe toljuk.
Pirulásig sütjük.
Ha kihűltek, díszítjük. A fehér csokit az olajjal gőz fölött felolvasztjuk, zacskóba töltjük, sarkára pici lyukat vágunk. Megrajzoljuk vele a nyuszik száját, bajuszát.
Maradt még egy kis csoki, így némelyiknek frufrut is kanyarítottam. De kitoltam magammal, nagy lett a lyuk a zacskón, meg forró volt a csoki, így nem úgy ment, ahogy szerettem volna. Amúgy finom lett, talán húsvétra is készül belőlük, de az biztos, hogy kisebbek, mert ekkorából egy bőven elég jóllakni.

A hónap témája: Húsvét

Húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe. Jézust nagypénteki kereszrefeszítését követő feltámadását ünnepeljük.  Érdekes, hogy ez egy úgynevezett mozgóünnep, vagyis nem minden évben ugyanazon a napon tartjuk. A tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnap a húsvét napja.
Az ünnep neve a negyvennapos böjt lezárultát jelenti, ezen a napon már húst is lehet enni. Több európai nyelv a héber pészah után nevezte el az ünnepet. Néhány elnevezés -Oster, Easter- egy germán istennő, Ostara nevéből származik. Az ő ünnepe tavasszal volt, s jelképei a tojás és s nyuszi. Németorzságban kezdték el a nyuzsit, mint húsvéti szimbólumot használni, innen terjedt el a világban.
A húsvétot megelőző időszak és az ünnep is igen gazdag hagyományokban, népszokásokban. Ilyenek az ételszentelés, határjárás, zöldágjárás, de legismertebb s legelterjedtebb a locsolás. Ennek alapja a víz tisztító, termékenységvarázsló erejébe vetett hit. Valamikor egész veder vízzel öntötték le a lányokat, ma illatos kölnivel locsolkodnak. Ehhez locsolóvers is jár, ezeknek sok változata ismert, a mágikus jellegű szövegektől a félnépi rigmusokig.
A locsolók jutalma a piros tojás. Régen hagymahéjjal festették, különböző módon díszítették: levéllel, viaszolással, karcolással.
A húsvét jellegzetes ételei: a sonka, bárány, tojás, kalács. Minegyiknek megvan a maga jelentősége: a tojás s azt hozó nyúl a termékenység jelképei, a bárány Jézust jelképezi, a sonka pedig a parasztélet gazdasági rendje következtében vált hagyományos húsvéti étellé.
Nálunk a tojásfestés volt a húsvéti készülődés legkedveltebb mozzanata, meg a sütikészítés. Mindig sok tojást festettünk, mert négyen vagyunk lánytestvérek, így kijútott a locsolókból. A locsolókat nem szerettem, nem azért, mert jönnek, hanem mert locsolnak.
A húsvétot nem tervezem előre, mint a karácsonyt. Lesz pirostojás, sonka, meg sok süti. Talán megyünk a nővéremékhez, talán várjuk a locsolókat.

2011. április 11., hétfő

Rigó Jancsi torta

A szülinapok fénypontja a torta. A gyerekek megrendelik, én meg megalkotom. Volt már vonat-torta, virág, katicabogár, piramis, teherautó,...de sajnos nem örökítettem meg őket. Azaz a családi fotók között biztos megvannak, ha sikerül előásni őket, talán ide is felkerülnek.
Ezúttal a hónapokkal ezelőtt Lányom által összeállított menüben csokitorta szerepelt. Ahhoz kellett tartanom magam. Anyukám Rigó Jancsi receptjét tortásítottam meg.
Hozzávalók:
A piskótához:
  • 7 tojás
  • 6 evőkanál meleg víz
  • 13 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál kakaó
  • 9 evőkanál liszt
  • fél csomag sütőpor
A töltelékhez:
  • 2 evőkanál zselatin (2 dkg)
  • 1 dl víz 
  • 8 dl tejszín
  • 4 evőkanál kakaó
  • 12 dkg cukor 
A bevonáshoz:
  •  15 dkg étcsokoládé
  • 3 evőkanál olaj
Elkészítés:
A piskótához szétválasztjuk a tojásokat. A sárgákat 9 kanál cukorral és a sütőporral habosra keverjük, majd kanalanként hozzákeverjük a vizet és a kakaót. A fehérjéket felverjük a maradék cukorral, a sárgájához  adjuk. Óvatosan, kanalanként hozzávegyítve a lisztet, összekeverjük.
Két, különböző méretű, kikent tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
A töltelékhez a zselatint a felmelegített vízben kavargatva feloldjuk. A tejszín egy részében simára keverjük a kakaót, majd a többit is hozzáöntve verni kezdjük. Közben beleadagoljuk a cukrot is. Mikor kezd keményedni, belecsorgatjuk a zselatint. Ha időközben megszilárdult volna, mikróba rövid ideig betéve fel lehet olvasztani. Addig verjük a habot, míg elég kemény lesz.
Az időközben kihűlt tortalapokat vízszintesen kettőbe - ha vastagabb, akár háromba- vágjuk. A két felső lapot bevonjuk a gőz fölött az olajjal megolvasztott csokival, s késsel bejelöljük a szeletek helyét.
Megtöltjük a lapokat, de maradjon krém a bevonáshoz is. Kívülről is bevonjuk a tortát, s tetszés szerint díszítjük.

Húgom is készített keresztlányának egy tortát- gyönyörű és finom tortákat készít-, így kívánságműsor volt, ki melyik tortából kér, vagy akár mindkettőből. Az övé gyümölcsös volt, s nagyobb keletje volt. Íme csemetéim meg a két torta:

Így mára is maradt az én tortámból, én ma fogom megkóstolni. Azt tapasztaltam, hogy kicsit száraz, legközelebb talán megöntözöm egy kevés vaníliás-cukros vízzel a piskótát. (Megkóstoltam, nem volt száraz.) No meg a díszítés... Volt egy régi jó tortadíszítőm, ami eltörött. Vettem egy újat, a régit kidobtam. De az törötten is jobb volt, mint ez. Csak  kínlódtam vele, meg motyogtam, mert jött belőle elöl-hátul a krém, le-leugrott a teteje. A következő torta májusban készül, addig beszerzek egy másikat. Dehogyis, szombaton másodszülinap lesz, Hédi kis barátnője és családja fog jönni. Megoldom valahogy...

Szülinap és köszönet

Nem voltam valami tevékeny ebben a hónapban, no nem a sütésben, hanem a blogírásban. De megvan az oka: nagy esemény volt tegnap, kicsi lányom már hónapok óta tervezi, szervezi ezt a napot. Ma lett 9 éves, de tegnap volt a nagy családi buli. Így húsvétig még szusszanhatunk egyet.
Úgyhogy sok-sok-sok boldog szülinapot, Hédikém!

Péntek óta folyt a sütés-főzés, hogy aztán néhány óráig jól érezzük magunkat. De megéri, hisz olyan ritkán jön össze a család. A gyerekek szülinapja egyik ilyen alkalom, s esetleg a húsvét, karácsony. Meg nagy ritkán egy-egy kerti parti, de csak a család egy részével jön össze. Szép volt, jó volt, s adott egy rakás feltölteni való süti:-) Majd sorra jönnek.

A blogról...tulajdonképpen saját magam lefoglalására vágtam bele, aztán felfedeztem, hogy nézettségi statisztika is létezik. Örömmel tapasztaltam, hogy néhányan azért rátaláltak. Hogy még jobban örüljek, kértem, hogy vegyék fel a gasztroblogok gyűjtőoldalára irományaimat. Ez kb. egy hét múlva meg is történt, köszi Nektek! Első követőm is megvan, köszi, Aicus! Köszönetképpen küldök virtuálisan egy csokor tulipánt a kertemből.

2011. április 5., kedd

Zebrakeksz

Sütő nélkül is finom édességek készíthetők. Időnként csak úgy rámjön az édesség iránti vágy, s gyorsan összecsapok valamit. Ez a Fiam ötlete volt. Ő is böngészi a recepteket, valahol látta. Keksz mindig van itthon. A Petit Beurre nevű a legjobb -szerintem- ilyen célokra. Egy időben mindig otthonról, Erdélyből hoztunk, de az utóbbi időben több boltban találkoztam itt is vele, még kis falunkban is.
Hozzávalók:
  • 1 csomag keksz
  • 3 tojás
  • 16 dkg cukor
  • 10 dkg étcsoki (magas kakaótartalmú)
  • 25 dkg margarin
  • 5-6 dkg kókuszreszelék a beszóráshoz
Elkészítés:
A tojást, a cukrot  gőz fölé tesszük, s állandóan kevergetjük. Ha már meleg, beleaprítjuk a csokit, s sűrűsödésig kavarjuk. Levesszük a gőzről, s ha kihűlt, egy, előre elkevert margarint adunk hozzá.
A kekszeket megkenjük a krémmel, egymáshoz tapasztjuk szép sorjában. Annyi kekszet ragasszunk össze, hogy maradjon krém a bevonáshoz is. Kívülről is bekenjük, s kókusszal szórjuk be . Hideg helyen pihentetjük. Ferdén szeleteljük.
Persze én gyorsan akartam édeset, így nem sokáig pihent. Így is szeletelhető volt, de ami másnapra maradt, jól megpuhult, s sokkal finomabb volt. Tehát jó egy nappal előre tudni, hogy másnap édességevési rohamom lesz.

Fehér kenyér+mákos zsömle

A férjem szerint az általam dagasztott, sütőben sült kenyér finomabb, mint a gépben készült. Ez hízelgett nekem, de az újabb kenyérsütőgép-vásárlási tervemnek nem válik előnyére. Szerinte nem érdemes újabbat venni, hisz nálunk egy sem bírta sokkal tovább egy évnél.
Így még mindig én töltöm be a kenyérsütő szerepét, főleg ilyen bók után...
Ez a kenyér nem lett lapos:
Hozzávalók:
  • 130 dkg liszt
  • 4 dkg élesztő
  • 4 dl savó
  • 1 kiskanál cukor
  • 2,5 kiskanál só
  • 1 dl tejszín
  • kb. 5 dl víz
  • 1-2 evőkanál tej és 1 evőkanál mák a zsömlék tetejére 
Elkészítés:
A lisztet tálba tesszük, elvegyítjük a sóval. Közepébe mélyedést készítünk, beletöltjük a meglangyosított savót, tejszínt, beleszórjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Kanállal kevés lisztet keverünk bele, s letakarva  meleg helyen felfuttatjuk. Ez 10-15 perc. Ekkor megdagasztjuk. Annyi langyos vizet adunk közben hozzá, hogy kemény, de rugalmas tésztát kapjunk. Simára dagasztjuk, s kevés liszttel megszórva, letakarva kb. egy óra alatt duplájára kelesztjük.
A tésztát 3 részre osztjuk. Mindegyiket finoman átgyúrjuk. Két részből cipót formálunk, tetejét néhány helyen bevágjuk. Tepsibe tesszük, kevés ideig még kelesztjük. Előmelegített sütőbe toljuk.
Közben a harmadik tésztából 6 zsömlét formázunk.
Közepét bevágjuk. Mikor a kenyér majdnem megsült, a zsömléket 1-2 evőkanál tejjel lekenjük, mákkal szórjuk be.  A kenyeret követően megsütjük a zsömléket is.