Zabkeksz

Már egy ideje teszem-veszem ezt a receptet, hozzávaló beszerzésére várva, meg alkalmat, időt, kedvet keresve az elkészítésére. Ma végre minden összejött.
 Eredeti neve karcsúsító zabkeksz. Ha valóban az lenne, szívesen elüldögélnék naphosszat egy könyvvel a kezemben  ilyen kekszet majszolva. Kellemest a hasznossal:-)
Én az ajánlott nyírfacukor helyett sima répacukrot használtam. Ettől eltekintve egészséges rágcsálnivaló, nem mellékesen finom is. Omlós, ropogós, enyhén édes.

Hozzávalók:

  • 4 kicsi tojás
  • 20 dkg cukor
  • 25 dkg margarin
  • 15 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg darált dió
  • 10 dkg sós, pörkölt mogyoró, darálva
  • 10 dkg szezámmag
  • 1 csomag sütőpor
  • 50 dkg zabpehely
Így készült:
A zabpelyhet késes aprítóval megőröltem. Nem teljesen lisztté, maradtak benne darabok is.
A tojásokat a cukorral habosra kevertem. Hozzáadtam a megolvasztott margarint, ezzel is elkevertem.
A kókuszt, diót, mogyorót és szezámmagot is belekevertem, végül az őrölt zabpelyhet és sütőport.
Ragacsos, omlós massza lett belőle. Lényeg, hogy ne legyen lágy, összeálljon, nyújtható legyen. Én még kevés kókuszt tettem bele, de bármelyik hozzávalóval lehet segíteni az állagán.
Egy órányi pihentetés után enyhén lisztezett deszkán nem túl vékonyra nyújtottam, úgy 5-6 mm-esre. Tetszés szerinti kekszformával kiszaggattam, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam, 180 fokos sütőben addig sütöttem, míg szépen megpirult.
3 nagy tepsibe fért bele, tehát elég sok lett belőle. Habár nem is olyan sok, mert fele már elfogyott:-)


Recept forrása: Receptözön Sütemények, 2013/4.
A sok benne lévő finomság közül leginkább a szezámmag íze uralkodik. A kókusz, amiből legtöbb van benne, kevésbé érzik. A sós mogyoró meg egyáltalán. Sós került bele, mert amúgy is szoktam az édes sütikbe is csipet sót csempészni, mert kiemeli az ízeket. 
A recept beküldője szerint kerülhet bele aszalt gyümölcs, fahéj, kakaó, csokidarabkák. Én is úgy gondolom, mindezekkel csak még finomabb lehet. Főleg a csoki ötlete tetszik:-) 

18 megjegyzés:

  1. Na ilyet én is kell készítsek, ezt én is megehetem:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati, érdemes elkészíteni, finom nassolni való!

      Törlés
  2. Nagyon kedveljük a zab kekszeket mi is, nagyon jó így kombinálva kókusszal meg magvakkal:) Karcsúsító akkor , ha megállsz 1darabnál:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Trollanyu, én is úgy gondolom:-))) Egy étel önmagában meg amúgy sem karcsúsít, ahhoz mozogni kell kitartóan.

      Törlés
  3. Nagyon finom kekszet csinaltal.

    VálaszTörlés
  4. Ha dominál benne a szezámmag íze, akkor én nagyon fogom szeretni! :) A sós mogyoró pedig jó ötlet bele, szerintem is még jobban kihozza az ízeket! :)

    VálaszTörlés
  5. Zseniális kekszet sütöttél. nálam is várakozik fél kiló zabpehely a sorsára. Jó ötletet adtál :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Janka! Nálam több is várakozik, mindig bevásárolok zabpehelyből, mert a gyerekek rákaptak a zabkására. El is készítik maguknak, hát hadd egyék.

      Törlés
  6. De rég sütöttem, itt az ideje újra a zabkekszezésnek! ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én még nem sütöttem, de rendszer lesz belőle. Főleg, hogy variálni is lehet!

      Törlés
  7. Nagyon jól néznek ki ezek a kekszek. Én már ugyan nem eszem zabot sem ,de a Patinak tuti megsütöm legközelebb!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Lilla! Remélem, ízleni fog a kis Patinak!

      Törlés
  8. Jaj ezt csinálnom kell...imádom a házi kekszeket"!
    Minden jót neked!
    Szió

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Flóra, sok sikert hozzá! Neked is minden jót!!!

      Törlés
  9. Müzli keksz is lehetne a neve:-) tetszik nagyon! Ha rudakba vágom fel tényleg olyan lesz mint a müzliszelet:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajni, eszembe sem jutott! Valóban hasonlít, csak ez ropogós.

      Törlés
  10. De jól néznek ki! Szívesen ropogtatnék most belőle :)

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...