"Hangyás" kenyér

Tegnap kenyeret is sütöttem, ezúttal fehéret, egy marék lenmaggal pöttyösítve.
Még mindig nem kovászos, az a ropogós, repedezett héjú kenyér, hanem az általam megszokott, egyszerű, kényelmes utat választom. Amiben annyi a kényelmetlenség -mondjuk nekem nem az-, hogy kézzel dagasztok. Mindig. A kinyiffant kenyérsütő ugyan még erre képes, de én is. Szeretem csinálni, így érzem a tésztát, liszt-tej esetleges hozzáadásával megfelelő állagot tudok elérni.


Hozzávalók:

  • 70 dkg fehér búzaliszt
  • 30 dkg rétesliszt
  • 4 evőkanál búzacsíra
  • 2 teáskanál só
  • 3 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 4 dl víz
  • maréknyi lenmag
  • 4 evőkanál olívaolaj
Így készült:
A liszteket, búzacsírát, sót összevegyítettem. A közepébe mélyedést csináltam, beleöntöttem a meleg tejet, melyben elkevertem a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Összekevertem kevés liszttel, s letakarva hagytam megkelni. Ekkor a meleg víz hozzáadásával megdagasztottam. A végén hozzáadtam az olajat és lenmagot, ezzel is átdagasztottam. 
Pici liszttel megszórva, letakarva 40-50 percig hagytam kelni.
Lisztezett deszkára borítottam, 6 részre osztottam Mindegyiket rúddá sodortam, 3-3-at összefontam, tepsibe tettem.
15 percet így pihentettem, majd lekentem vízzel, lenmaggal beszórtam, s 180 fokra bekapcsolt sütőbe tettem.
Pirosra sütöttem.
A fonás csak a külcsín miatt van, s mert szeretek  kelt tésztával ilyen dolgokat művelni. 
Szóval nem vagyok egy nagy kenyérsütő bajnok, de legalább megpróbálok a család elé valami boltinál egészségesebbet tenni. Mert bár azt írja a kenyéren, hogy tartósítószert nem tartalmaz, közben még egy hét múlva sem penészes -igen, van úgy, hogy egy hét után is marad az egy kilós kenyérből-, akkor ezt hogy higgyem el? 

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szép és finom kenyeret sütöttél! :)
    Én is nagyon szeretem a magos kenyereket (péksütiket), de sajnos a férjem nem kedveli, így max csak a tetejét szórhatom meg. Amúgy meg én is szeretek a kelt tésztával bíbelődni, olyan jó elégtétel amikor olyan szépre sül ki és még mutatós is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Okki!
      Szerintem a kelt tészta végtelen lehetőséget rejt magában. Annyiféleképpen lehet tölteni, csűrni, csavarni, s élvezem, hogy mindig valami más és szép sül ki belőle. Ugye, milyen jó dolog ez?

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki a kenyered, tetszik ez a fonás és a hangyák is benne! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek lettek, és biztosan finomak is! :) A kovászos kenyérig még én sem jutottam el, pedig nagyon izgatja a fantáziámat! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, köszönöm!
      A kovász készítése annyira nem bonyolult, csak előre kell gondolkozni és elkészíteni. Ami nekem nem erősségem, többnyire a pillanatnyi elhatározás és kedv dönt. Hátha egyszer benő már a fejem lágya:-)))

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...