2015. április 30., csütörtök

Tejszelet

Szóval Lányom időközben belépett a 14. életévébe. Bármilyen hihetetlen...
Jó kis baráti közösség alakult ki az osztályukban, szeretnek együtt lenni sülve-főve. Egyikük anyukája felajánlotta, hogy náluk pizsipartizhatnak egy hétvégén. S ebben a hétvégében éppen benne volt Leányzó születésének napja. Mikor tudomást szereztem róla, felvetettem, hogy akkor bulizzanak nálunk, de már annyi tervet szövögettek, hogy nem igazán tetszett neki az ötlet. Nem volt mit tennem, sütöttem nekik sütit meg pogácsát, s felajánlottam, hogy majd egy későbbi időpontban nálunk élvezhetik egymás társaságát estétől reggelig.
Tejszeletet sütöttem, mert az kiadós, finom, és nagyon krémes.


Hozzávalók:
A tésztához:

  • 16 dkg cukor + 2 evőkanállal
  • 3 evőkanál méz
  • 4 tojás
  • csipet só
  • 32 dkg liszt
  • 2 evőkanál kakaó
  • 1 csomag sütőpor
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl olaj
A krémhez:
  • 2 csomag tejszínízű pudingpor
  • 2 púpos evőkanál liszt
  • 9 dl tej
  • 25 dkg cukor
  • 30 dkg vaj
Bevonni:
  • 16 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj
Így készült:
A tojásokat szétválasztottam.
A tésztához a cukrot, mézet a tojások sárgájával elkevertem, majd több részletben hozzákevertem az olajat. A lisztet, sütőport és kakaót a tejjel váltakozva kevertem hozzá, végül a csipet sóval és 2 evőkanál cukorral felvert fehérjéket forgattam bele. 
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam, 180 fokon tűpróbáig sütöttem.
Mikor kihűlt, vízszintesen kettévágtam.
A krémhez a pudingból, lisztből, tejből sűrű pépet főztem. Időnként megkeverve hagytam kihűlni.
A vajat a cukorral elkevertem, majd kanalanként hozzákevertem a kihűlt pudingot. Jó habosra kikevertem.
A krémmel megtöltöttem a lapokat.
A csokit a vajjal vízgőz fölött felolvasztottam, bevontam vele a sütit.
Dermedés után szeleteltem.

Az itthon maradt csíkocskából próbáltam szabni néhány elfogadható szeletet. Mindenképpen meg akartam örökíteni, mert nagyon finom lett. A receptet több másikból ollóztam össze s alakítottam saját kényem-kedvem szerint. Hmmm, lehet, hétvégére is megsütöm! :-)

Sajtos stangli

Egy napom volt készülni Leányzó szülinapjára. Szerencsére felajánlották segítségüket Anyósom és egyik Húgom, amit kénytelen voltam elfogadni. :-) De a sütés-főzés nagyját nem adtam ki a kezemből. Ezt a sós ropogóst is én készítettem, mert ez nélkül nincs buli. Már jó néhány fajta van a blogon, de ez is más és ez is finoman sós és ropogós. Napok múlva is az volt. Onnan tudom, hogy a megmaradt maroknyi adagra én jártam rá, míg el nem fogyott.

Hozzávalók:

  • 90 dkg liszt
  • 50 dkg margarin
  • 1 evőkanál zsír
  • 3 teáskanál só
  • 30 dkg reszelt sajt
  • 1 egész tojás és 3 sárgája
  • 3 evőkanál tej
  • 3 evőkanál tejföl
  • mák és 1 tojás a tetejére
Így készült:
A lisztet, sót tálba tettem, elvegyítettem. Elmorzsoltam benne a margarint és a zsírt, majd hozzáadtam a reszelt sajtot, ezzel is elvegyítettem. Végül a tojást és a sárgákat adtam hozzá, elvegyítve a tejjel. A tejfölt fokozatosan gyúrtam hozzá, annyit, hogy összeálljon a tészta. A tészta kemény, de gyúrható legyen.
2-3 órai, de akár egy egész éjszakai pihentetést követően kinyújtottam, felvert tojással lekentem, mákkal szórtam. Derelyemetszővel felvágtam, tepsibe pakoltam.
180 fokos sütőben pirosra sütöttem.
Kerülhet a tetejére szezámmag, lenmag, köménymag vagy reszelt sajt is. Mindenképpen szeretem.
Próbáltam sütőporral is sütni a sós ropogósakat, de szerintem anélkül finomabb. A sok zsiradéktól úgy is jó omlós lesz.

2015. április 29., szerda

Meggyes-diós szelet

Nem szerettem volna rendszert csinálni a ritkán blogozásból, mégis így alakult. Mióta elvétve járok erre, történt egy s más, amiről nem számoltam be: érkezett egy élet a családba, -Boti, egy cuki unokaöcsi, aki már két hónapos is elmúlt-, egy másik pedig távozott: Nagymamám, az utolsó és régóta az egyetlen. Ez az élet rendje... Örülünk, majd szomorkodunk, de aztán minden kénytelen továbbmenni a régi kerékvágásban.
Leányzóm betöltötte a 13. életévét, amit természetesen meg is ünnepeltünk. Többek között jó sok sütivel. :-) Majd azok is sorra kerülnek (legalábbis úgy tervezem), de a legutóbbi élvez elsőbbséget.
Hét végén elmaradt a sütés, így Fiam nem tudott a lányok kedvébe járni. Szóvá is tették neki, ezért kérte, hogy süssünk végre valamit. Egy gyors kevertre kapható is voltam.

Hozzávalók:

  • 25 dkg cukor
  • 3 nagy tojás
  • 15 dkg vaj
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 15 dkg darált dió
  • 30 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 1 üveg magozott meggybefőtt
Így készült:
A meggyet szűrőbe töltöttem, hogy lecsöpöghessen.
A cukrot a tojásokkal és olvasztott vajjal, vaníliás cukorral alaposan elkevertem, majd hozzáadtam a darált diót, lisztet, sütőport és tejet. Elkevertem. Végül belekerült a meggy, melyre pici lisztet szórtam, így állítólag nem süllyed le a süti aljára. Összekevertem, sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam.
180 fokos sütőben tűpróbáig sütöttem.

Így is lehet gyorsan finomat. :-) Nem rajongok a kevert sütikért, de időszűkében jól jönnek az ilyen receptek. De ha gyümölcs van benne, főleg ha megy, megbékélek vele. A Gergő osztálytársai sem panaszkodtak miatta! :-)