2015. szeptember 20., vasárnap

Csíkos szelet

Tegnap nagyon elszámoltam magam az idővel. Azt hittem, több időm marad sütni, hogy valami finom krémes is készülhet, de nem, csak egy kevertet sikerült összehozni. Persze a tejbegrízt megfőztem a krémhez. Betettem a hűtőbe, hogy majd ma elkészül a tervezett süti. El is készült, bár nem a tervezett. Kakaós szalalkális lapokat sütöttem, s azt töltöttem meg.

Hozzávalók:
A lapokhoz:

  • 35 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg kakaó
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 csomag szalalkáli
  • 1 dl tej
  • 1-2 evőkanál tejföl
A krémhez:
  • 5 dl tej
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 1 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 5 evőkanál gríz, púposan mérve
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
Így készült:
A tejből a sóval, vaníliás cukorral, 1 evőkanál cukorral és grízzel tejbegrízt főztem. Nem lett nagyon sűrű, de hűlés közben még keményedik. Ha túl keményre főzzük a tejbegrízt, nem lehet majd jól elkeverni a vajjal. Hagytam kihűlni, közben időnként megkevertem.
A tésztához valókat tálba tettem, kivéve a tejfölt. A szalalkáli úgy került bele, hogy előtte feloldottam az 1 dl tejben. 
Összegyúrtam, közben annyi tejfölt tettem hozzá, hogy összeálljon a tészta, de kemény legyen.
15-20 percet pihentettem.
3 részre osztottam, sorra tepsi méretűre nyújtottam őket s tepsi hátán kisütöttem. Hamar sül, figyelni kell rá. Amint megnyomva szilárdnak éreztem a tetejét, ki is vettem.
A vajat a cukorral kikevertem, majd hozzákanalaztam a kihűlt tejbegrízt.
A krémmel megtöltöttem a közben kihűlt lapokat.
Nem árt, ha néhány órát várunk vele a szeleteléssel, de akár azonnal is lehet. Én úgy tettem, mert már várták a kóstolót belőle.
Finom, pihe-puha, nem túl édes süti lett.


Almás-diós süti

Tegnap szülinapra voltunk hivatalosak. Olyan nincs, hogy mi süti nélkül állítsunk be, de valahogy nem jött össze rá az idő. Végül egy gyors kevertre csak mesterkéltem egy keveset, de kihűlni már nem volt ideje, így a receptben szereplő csokimáz lemaradt róla. Anélkül is finom volt. Egy részét elvittük, a többi itthon maradt, s míg várt ma a család az ebédre -az is jó későre készült el-, ezzel csillapították az éhségüket.

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 1 csapott mokkáskanál fahéj
  • 15 dkg margarin
  • 15 dkg darált dió
  • 1 citrom lereszelt héja és leve
  • 4 közepes alma lereszelve
  • 1 csomag sütőpor
  • 30 dkg liszt
Így készült:
A tojásokat a cukorral, fahéjjal, vaníliás cukorral alaposan elkevertem, majd hozzáadtam a mikróban felolvasztott margarint. A citrom héját belereszeltem, a levét kicsavartam. Az almákat megmostam, héjastul lereszeltem. Beleborítottam a masszába, ráöntöttem a citromlevet, majd elkevertem. Belekerült a dió és a sütőporral elkevert liszt. Alaposan összekevertem, majd tepsibe simítottam a masszát. (28×32 cm a tepsi mérete.)
180 fokos sütőben addig sütöttem, míg a teteje szépen megpirult. De azért a biztonság kedvéért tűpróbát is végeztem.

Finom, almás keverthez képest laza szerkezetű süti lett belőle. A receptet Anyósom gyűjteményében találtam mesealmás néven, de kissé megvariáltam az eredetit, leginkább a hozzávalók mennyiségének növelése által. De volt, amit kihagytam - a mazsolát, mert tudom, hogy vendéglátónk nem szereti-, s fahéj meg margarin nem szerepelt eredetileg benne, de szükségesnek tartottam mindkettőt. 


2015. szeptember 13., vasárnap

Tiramisu szelet

Ma sütöttem. Már vágytam valami krémesre, ami könnyű is egyben. Olyan lett. :-)

Hozzávalók:

  • 6 tojásos piskóta
  • 50 dkg mascarpone
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 1 dl kávé + 0,5 dl víz
  • 2 evőkanál rumaroma
  • 4 dl tejszín
  • 1 evőkanál kakaó
Így készült:
A 6 tojásból a szokásos módon piskótát sütöttem. Hagytam kihűlni, majd vízszintesen 2 lapra vágtam.
A mascarponét elkevertem a cukorral és vaníliás cukorral. A tejszínt felvertem, majd több részletben a sajtkrémhez kevertem.
A kávét, vizet, rumaromát összekevertem. Felével meglocsoltam egyik piskótalapot, rákentem a krém kicsit több, mint felét, majd befedtem a másik lappal. Meglocsoltam a maradék kávéval, rásimítottam a maradék krémet. 
A tetejére szitáltam a kakaót, majd hűtőbe tettem. 2-3 óra múlva szeleteltem.
Kissé lágy lett a töltelék, így maszatolós süti lett. Tiramisu módjára tanácsos kanállal enni. De annál finomabb!

2015. szeptember 8., kedd

Kókuszos reszelt linzer

Ezt a sütit eredetileg dióval kéni tölteni, Anyósom receptje. Ő viszonylag gyakran süti, ez is egy nagyon finom régi sütemény. Mivel diós kifli volt az elsőként kiszemelt hétvégi édesség, nem akartam a másikat is dióval készíteni, így kókusz került bele. Így sem maradt hoppon!

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 12 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 4 tojássárga
  • 20 dkg zsír
  • 1 citrom héja
  • 1 evőkanál tejföl
  • pici tej
A töltelékhez:
  • 4 tojásfehérje
  • csipet só
  • 12 dkg cukor
  • 20 dkg kókuszreszelék
  • 1 evőkanál liszt
  • 1,5 dl tejszín
  • kis üveg lekvár (eper)
Így készült:
A tésztához a lisztet, cukrot, sütőport elmorzsoltam a zsírral. Hozzáadtam a tojássárgákat és a tejfölt, összegyúrtam. Még most sem akart rendesen összeállni a tészta, ezért még pici tejet is öntöttem hozzá. De tényleg picit, mert a tésztának keménynek kell lennie, hogy majd reszelni lehessen.
A meggyúrt tésztát pihenni hagytam, míg elkészült a töltelék.
A fehérjéket előbb a csipet sóval, majd a cukorral kemény habbá vertem. Belekevertem a kókuszreszeléket és lisztet, végül a tejszínt.
A tészta nagyjából kétharmadát kikent tepsi aljába nyomogattam. (Tepsi mérete: 28×32 cm. ) Lekentem lekvárral, ezen elosztottam-simítottam a kókusztölteléket.
A maradék tésztát ráreszeltem a süti tetejére.
180 fokon sütöttem, míg a teteje szép világosra pirult.
Omlós, finom süti lett. Eperlekvár került bele, de diós esetében maradjunk a sárgabaracklekvárnál. S mi tagadás, eredeti módon elkészítve finomabb a süti, -bár lehet azért, mert úgy szoktuk meg-, de így is szerettem. :-)

2015. szeptember 7., hétfő

Omlós diós kifli

A nagy augusztusi hajrá után kis szünet... Közben szeptemberből el is telt egy hét, nem is akármilyen. Munkás hét! :-) Szóval újra dolgozom, ráadásul ezután nyaranta nem kell átélnem ezt a nemtudommileszősztől két hónapos bizonytalanságot, így még nagyobb az öröm. Már nem is tudom, hány éve vártam erre... Azaz igen, Leányzóm három éves kora óta. Türelem rózsát, azaz állást terem! :D
Tegnap kikapcsolódtam, tehát sütöttem. Nem is egy félét, többet is, hogy mindenki vihessen magával iskolába-dolgozdába. Egyikük ez az omlós kiflicske volt. A receptet egy lapocskán találtam, amiből számtalan gyűlt az évek során innen-onnan összegyűjtött-mentett receptvázlatok formájában.

Hozzávalók:

  • 45 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 17 dkg porcukor
  • 2 evőkanál vaníliás cukor
  • 30 dkg margarin
  • 20 dkg darált dió
  • 1 evőkanál rumaroma
  • 1 tojás
  • vaníliás porcukor beforgatni
Így készült:
A lisztet, cukrokat, sütőport, diót tálba tettem, elmorzsoltam a margarinnal. Hozzáadtam a rumot, tojást, s összegyúrtam. Kissé lágynak találtam, ezért még egy evőkanál lisztet belegyúrtam. 
A tésztát egy órát pihentettem, majd 3 részre osztottam, mindegyiket hengerré sodortam, majd szeletekre vágtam. Mindegyik tésztadarabkát kiflivé hengergettem a két tenyerem között, meghajlítottam és sütőpapírral bélelt tepsibe pakoltam.
180 fokon világosra sütöttem őket.
Még melegen meghempergettem vaníliás cukorba a kifliket.

Tényleg omlósak lettek, ahogy a süti neve ígérte. No meg jó diósak! :-)