2016. augusztus 26., péntek

Juhtúrós pogácsa

Otthonról mindig hozunk házi juhsajtot, amiből aztán túró készül. Berakom a mélyhűtőbe, s a következő adagig rájárunk. Persze, ha kitart addig. Ha már juhtúró volt a kezemben, nem bírtam megállni, hogy ne süssek belőle pogácsát. Kapor is került bele, mert együtt igazán finom tud lenni.


 Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 3 dl tej + kb 0,5 dl
  • 1 teáskanál cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 25 dkg zsír
  • 12 dkg margarin
  • 2 teáskanál só (50 g)
  • 30 dkg juhtúró
  • kapor
  • 1 egész tojás + 2 sárgája
  • 1 tojás lekenni
  • sószemcsék beszórni
Így készült:
A 3 dl tejet meglangyosítottam, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.
A lisztet tálba tettem, hozzáadtam a sót, zsírt, margarint, s összemorzsoltam. Hozzáadtam a juhtúrót is, azzal is összemorzsoltam. Belekerültek a tojások és az élesztős tej. Összegyúrtam, s annyi tejet adtam még hozzá, hogy összeálljon a tészta, de azért túl kemény se legyen.
Megdagasztottam, majd pici liszttel megszórva, letakarva hagytam megkelni.
Mikor megkelt, lisztezett deszkára borítottam, kinyújtottam,  hajtogattam.
10-15 percnyi pihentetés után másfél ujjnyi vastagra nyújtottam, tetejét bevagdostam.
Közepes pogácsaszaggatóval kiszaggattam, tepsibe rakosgattam. Mindegyiket lekentem felvert tojással,  néhány sószemcsét szórtam rájuk.
180 fokos sütőbe tettem, szép pirosra sütöttem őket.


Frissen jó ropogósak voltak, de másnap is finomak. Vendégek is voltak rá, így nem volt hosszú életű.
Kaprot keveset, egy mokkáskanálnyi morzsoltat tettem bele, de alig érzett rajta. Több is kerülhetett volna bele, no meg persze friss, de idén nagyon satnyácska kapor nőtt a kertbe. Tegnap kaptam a szomszédtól, gyorsan össze is vágtam s betettem a mélyhűtőbe, hogy majd alkalomadtán akár pogácsába tegyek belőle.

2016. augusztus 24., szerda

Szilvás pite

Mióta hazajöttünk a nyaralásból, szinte csak befőzök. Azért néhány süti is készült, a kedvencemet mutatom is:

Hozzávalók:
  • 45 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 10 dkg cukor
  • 20 dkg zsír
  • 2 tojás
  • 1-2 evőkanál tejföl
  • 1,2 kg szilva
  • 6 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál gríz
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • porcukor beszórni
Így készült:
A lisztet, sót, sütőport, cukrot tálba mértem, elmorzsoltam a zsírral. Hozzáadtam a tojásokat, s előbb kevés tejfölt, majd még annyit, hogy jól gyúrható tésztát kapjak. 
A szilvát megmostam, feleztem, kimagoztam. Elkevertem a cukorral, grízzel, fahéjjal.
A tésztát két részre osztottam, felét kinyújtottam, kibéleltem vele a tepsi alját. Kiraktam a szilvával, a tészta másik felével befedtem. 
Villával megszurkáltam a tetejét.
180 fokos sütőben addig sütöttem, míg a tészta világosbarna színt kapott.
Kihűlés után porcukorral szórtam, szeleteltem.
Nagyon szerettem, szerintem vetekszik az almás pitével. 
A nyaralásról röviden: már megint Székelyföldön kötöttünk ki, bár eredetileg egész más volt az úti cél. Nem bántuk meg, dehogyis. Sőt, rövidnek bizonyult a 10 nap. Jártunk már számtalanszor látott s számunkra új helyeken is. Egyszerűen nem lehet megunni! :-) Azért "néhány" fotót is mutatok:

Madarasi-Hargita




Szökő-vízesés


Gyilkos-tó


Békási-szoros




Zetelaki víztározó

Székelyudvarhely



A szállásunk. Visszavágyunk! :-)


Egyeskő


A család odafent. Én lentről fotóztam Őket. :-)



Csorgókő-vízesés


Székelyderzs


Szejkefürdő

Orbán Balázs sírja

Szülővárosom, Zilah 

A gimnázium, ahol egykor Ady tanult

A református templom

A főtérre épített üvegmonstrum, a katolikus templom tükörképével

Ady szobra a Református Wesselényi Kollégium előtt (ma más a neve)