Tojásleves

Van néhány étel, amit mifelénk főztek, de máshol nem találkoztam velük. Ez is olyan. Szeretjük, egyik kedvenc levesünk. S egyik leves, amit a kiskorukban igencsak válogatós gyerekeink szívesen megettek.
Szüleim kis szülőfalujában, a Szilágyság hepehupái között így készült a tojásleves. Lisztes rántottát kell sütni, s az van belefőzve kockákra vágva a babérleveles-ecetes lébe. Elég egyszerű, könnyű leves, ami mellé kiadósabb második fogás dukál. 

Hozzávalók:

  • 2 púpozott evőkanál liszt
  • 6 tojás
  • só, bors, paprika
  • kevés olaj
  • 3-4 babérlevél
  • petrezselyem
  • 1 teáskanál házi ételízesítő
  • 1 evőkanál liszt és 3 dl tej a habaráshoz
  • 3-4 evőkanál almaecet
Így készült:
Két liternyi vizet sóval, babérlevéllel, kevés petrezselyemmel, ételízesítővel főni teszek.
A lisztet előbb 2 tojással simára keverem, majd egyenként hozzáadtam a többi tojást, mindegyikkel felvertem. Sót, borsot, paprikát kevertem bele.
Teflonserpenyőben pici olajat tettem, mikor már meleg, beleöntöttem a tojásos keveréket. Mikor egyik fele megsült, lapos fakanállal átfordítottam a másik felére. Mikor az is megsült, kockákra vágtam. Természetesen nem késsel, az nem tenne jót a serpenyőnek, hanem a fakanál élével.
Mikor felfőtt a víz, beletettem a tojáskockákat. 
A lisztet a tejjel elkevertem. Előbb kevéssel, majd hozzáadtam a többit is.
A tojás előbb nagyon megnő a fővő vízben, de a hideg tej hozzáadásával összeesik. A tejjel is felfőztem, az ecettel ízesítettem. Pici paprikát tettem még bele, hogy ne legyen sápadt a leves. Megkóstoltam, ha kell, még sózom.
Biztosan sokaknak furcsa, de érdemes kipróbálni. Mi így szoktuk meg, így szeretjük.

9 megjegyzés:

  1. Hát már megettem a kenyerem legjavát, azt hittem nem sok egyszerű étel van amit ne ismernék, tojáslevest is többfélét szoktam főzni, de mint most kiderült még mindig tanulok új fogást, soha nem hallottam erről a variációról, de feltétlen ki fogom próbálni, rossz nem lehet. Mindenesetre érdekes összeállítású :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anikó, örülök, hogy épp Neked tudtam újat mutatni! :-) Mi szeretjük, bízom benne, Neked is ízleni fog.

      Törlés
    2. Gerdi egészen biztosan, ugyanis a szerelmese vagyok az egyszerű ételeknek, így a tojáslevesnek is :-) Biztosan megfőzöm :-) Rengeteg sütireceptedet is elmentettem magamnak, majd szép sorban elkészülnek azok is :-)

      Törlés
    3. Egyébként ennyiféle módon készítem, amik azért hasonlítanak valahol egymáshoz, és ehhez jön majd a tiéd: https://zsanuaria.blogspot.com/2010/09/komenymagos-tojasleves-ma-semmire-nem.html
      https://zsanuaria.blogspot.com/2010/10/savanyu-tojasleves.html
      https://zsanuaria.blogspot.com/2018/11/tojasleves-ujszeruen-tejszinesen.html

      Törlés
    4. Anikó, köszönöm szépen, nagyon kedves vagy, hogy belinkelted az általad készített tojásleves-változatokat. Úgyis szándékomban volt megkeresni!

      Törlés
  2. Amíg nem ismertem meg a férjem, addig soha nem hallottam tojáslevesről. Furcsának tűnt elsőre, de nem volt rossz. Az anyósoméban rizs is volt, és ugyancsak savanykás. A receptet nem kértem el, mert nem rajongok a tojásért, én soha nem készítettem tojáslevest.
    Milyen érdekes, hogy akár pár kilométeres távolságban is mennyire változó lehet a főzési szokás, az ízek.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anyósom Bihar megyei, Ő sem ismerte ezt a fajta tojáslevest, de most már főzi. Azt sem tudom a Szilágyságban mennyire elterjedt, de Anyukám így főzte. Azért érdekes lenne összegyűjteni, ki hogy főz egy egyszerű, hagyományos levest, mint a tojásleves.

      Törlés
  3. Ezt én is szoktam készíteni, mert nagyon szeretjük :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg finom, mi is szeretjük! Akkor mégsem csak mifelénk készítik...

      Törlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...