Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- csipet só
- 25 dkg margarin
- 50 dkg túró
- 2 tojássárga
- 1-2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
- 15 dkg darált mák
- 15 dkg porcukor
- 2 tojásfehérje
- 2 evőkanál lekvár (meggy, vagy más savanykás)
- 1 evőkanál gríz
A tetejére:
- 1 tojássárga, pici tej
- porcukor
Így készült:
A túrót áttörtem. Hozzáadtam a lisztet, sót, hideg margarint, összemorzsoltam. A tojássárgákkal és 1 evőkanál tejföllel összegyúrtam. Nekem elég volt 1 evőkanál tejföl, de ha a túró száraz, több is kellhet.
A tésztát 2-3 órát pihentettem, de lehet egy éjszakán át is.
A töltelék hozzávalóit összekevertem. Az eredeti recept szerint a fehérjék helyett tejszín kellett volna hozzá, és gríz nem. Azt azért tettem bele, mert a lekvár hozzáadása után kissé folyékony lett a töltelék.
A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtottam. Nagy pogácsaszaggatóval kivágtam, mindegyik korongra 1-1 mokkáskanálnyi tölteléket tettem, összehajtottam, a széleket lenyomkodtam.
Tepsibe pakoltam, a tejjel elkevert tojássárgával lekentem, 180 fokos sütőben pirosra sütöttem.
Sütés után még melegen porcukorral szórtam be.
Bármennyire is igyekeztem összenyomkodni a tésztaszéleket, sülés közben szétnyíltak. Egyik-másikból a töltelék is kikíváncsiskodott. Dióval töltve is finom lehet, sőt, mazsolát is el bírok képzelni mindkét töltelékhez. Vagy csak simán lekvárral, persze olyannal, ami nem folyik ki. Mondjuk jóféle, üstben főtt szilvalekvár.
Sok, 3 tepsinyi finoman roppanós, nem túl édes süti lett belőle.