Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1 csomag sütőpor
- csipet só
- 15 dkg margarin
- 10 dkg zsír
- 1 tojás
- 2 evőkanál tejföl
- a tészta harmadába: 1 evőkanál kakaó, 1 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
- 1 üveg lekvár (sárgabarack)
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom lereszelt héja
A mázhoz:
- 4 tojássárga
- 15 dkg porcukor
Így készült:
A lisztet, cukrot, sütőport, sót tálba tettem, elmorzsoltam a margarinnal és zsírral. Hozzáadtam a tojást és a tejfölt. Annyi kell a tejfölből, hogy összeálljon a tészta, de azért túl kemény se legyen, mert akkor nehéz kinyújtani. A meggyúrt tésztát 3 részre osztottam. Egyikbe belegyúrtam egy púpozott evőkanál kakaót és kevés tejfölt.
A diót, cukrot, vaníliát, citromhéjat összevegyítettem.
Az egyik világos tésztát tepsi méretűre nyújtottam (28×32 cm-es), kikent tepsibe tettem. Lekentem lekvárral, megszórtam a diós keverék felével. Következett a kakaós lap, lekvár, többi dió. Elegyengettem, befedtem az utolsó, világos lappal.
180 fokos sütőbe tettem. Addig sült, míg szép világosra pirult a teteje.
Közben a tojások sárgáját a cukorral habosra kevertem. A sütőből kivett tésztára azonnal rákentem és hagytam kihűlni.
Kihűlés után szeletelhető.
Kicsit több a munka vele, mint a kevert sütikkel, de mutatós, és nagyon finom. A tojássárga nyersen van a tetején, de a forró sütire kenve talán valamennyire hőkezelve van.
A fehérjék megmaradnak, de nálam ez nem gond, mindig találok valami jobb sorsot számukra. Ezúttal cukorral felverve, liszttel és a maradék darált dióval összekeverve egy lapot sütöttem belőlük, amiből lekváros tekercs lett.
Ahogy terveztem, karácsonyra is elkészült. Több családtaggal is egyetértettünk abban, hogy ez a legfinomabb süti a felhozatalból. Pedig volt néhány féle-fajta: édesből nyolc, sósból csak kettő.
Annyit változtattam rajta, hogy most két lap lett kakaós, a középső pedig világos- a negatívját készítettem el! 😀
No meg másképp szeleteltem:
Ez tényleg nagyon finom lehet, nem mintha a másik sütijeid nem lennének azok :-) Nagyon jól néz ki, biztos hogy munkásabb, mint a kevertek. Nagyon szép szeleteket vágtál belőle, és szép felvételek készítettél róla, nagyon tetszenek az őszi "kellékeid" is :-) Hangulatosak...
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Tényleg finom, a napokban tervezem újra sütni! :-) Kirándultunk egyet fotózás előtt, s ilyenkor mindig hozok magammal valami évszakra jellemzőt. Most galagonyát. Gyönyörűek, messzire piroslanak a bokrok.
TörlésHűha!
VálaszTörlésDrága Anyósom süti ezt a sütit gyakran, imádjuk. Ízében a zserbóra emlékeztet, de a sárga tetejével nekem jobban ízlik, mint a zserbó csokisan. Szeretjük, és még soha nem volt bajunk a nyers tojássárgás tetejétől.
VálaszTörlésMama mindig apró rombuszokra vágja, csak 2 falat minden kis rombusz. Úgy is nagyon mutatós.
VálaszTörlésMária, én is jobban szeretem, mint a zserbót! A rombuszokra vágás de jó ötlet, köszönöm! :-)
TörlésÉn pedig háromszögekre vágom. Tetszetős, nem szokványos! Természetesen az íze ugyan az!!!
VálaszTörlésEz is nagyon jó, a változatosság kedvéért érdemes így is szeletelni. Karácsonyra rombuszokra is vágtam egy részét, de a háromszöget is be fogom vetni legközelebb! Köszönöm!
Törlés