Az előző keksszel egy napon készült sütemény. Hasonló módszer, telefonnal fotóztam, amik feltöltve nem túl előnyösek. Ezért megismételtem fényképezőgéppel, hogy szalonképesebb legyen.
Nem újság, hogy igencsak szeretem a sós ropogós süteményeket. Az édes mellé szinte mindig sütök sósat is. Vagy kelt tésztából pogácsát, kiflit, csigát, vagy stanglit vagy hasonlót, más forműára szabva. Most négyzetekre, vagy téglalapra, melyik hogy sikerült. Bazsalikomot terveztem bele tenni, de a fűszeres dobozva nyúlva elsőként rozmaring került e kezembe. Gondoltam, azzal sem lehet rossz. Nem is lett.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 púpos teáskanál só+ 1 nagy csipet
- 20 dkg margarin
- 15 dkg zsír
- 30 dkg reszelt sajt
- 1 tojás
- 1 teáskanál morzsolt rozmaring
- + 1 tojás lekenni, szezámmag beszórni
Így készült:
Legelőbb lerszeltem a sajtot. Trappistát használtam, de más, tetszés szerinti is megfelel.
A lisztet elvegyítettem a sóval, majd elmorzsoltam a margarinnal, zsírral, ezt követően a reszelt sajttal is, közben belekerült a rozmaring is. Hozzáadtam a tojást és kemény tésztát gyúrtam belőle.
Egy órányi pihentetés után kinyújtottam, felvert tojással lekentem, szezámaggal szórtam be a tetejét.
Derelyemetszővel négyzetekre vágtam a tésztát.
Tepsibe pakoltam, 180 fokos sütőben pirulásig sütöttem. Nem kell túl sötétre sütni, világosbarna színt kapjon.
Roppanós, napok múlva is élvezhető sós rágcsálnivaló lett belőle. A rozmaring íze nem túl erősen érzett rajta. Ha frisset használok, valószínűleg jobban dominál, de nem volt kedvem kicaflatni a kertbe. Kakukkfűel vagy bazsalikommal is el tudom képzelni, sőt, meg is fogom sütni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése