Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 kg liszt
- 25 dkg margarin
- 4-4,5 dl tej
- 4 dkg élesztő
- 5 evőkanál cukor+ 1 evőkanállal a tejhez
- 1 teáskanál só
- 3 tojássárga + 1 egész tojás
A töltelékhez:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 5 dl tej
- 5 evőkanál cukor
- 2 evőkanál kakaó
- 1 tojás
- 10 dkg étcsokoládé
- + vaníliás porcukor beszórni
Így készült:
Előbb megfőztem a pudingot: a pudingport, kakaót, tojást simára kevertem kevés tejjel, majd a többi tej és cukor hozzáadásával állandóan kavargatva sűrűre főztem. Még azon forrón hozzákevertem a csokit, Félretettem, hogy kihűljön.
2 dl langyos tejben elkevertem 1 evőkanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.
A lisztet, sót, cukrot tálba tettem, elvegyítettem, majd elmorzsoltam a margarinnal. Hozzáadtam a tojásokat, az élesztős tejet, s gyúrni kezdtem. Közben még annyi meleg tejet adtam hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjak. Nekem még valamivel több, mint 2 dl kellett hozzá.
A megdagasztott tésztát pici liszttel megszórtam, s letakarva hagytam megkelni.
Enyhén lisztezett deszkára borítottam a megkelt tésztát, kinyújtottam. Négyzetekre vágtam. Mindegyik közepére kiskanálnyi tölteléket tettem. Egymásra hajtottam a tésztasarkokat, összenyomkodtam, s gombócot formáltam belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoltam őket, nem egészen egymás mellé. Hagytam még kelni úgy 20 percig, majd betettem a hideg sütőbe, s bekapcsoltam 180 fokra. Míg sült az első tepsivel, elkészült a második adag is. Ennek volt ideje kelni, míg az első szép pirosra sült.
Még melegen megszórtam őket vaníliás porcukorral.
Jól fogott uzsonnára is, a bodzaüdítő mellé. Vendégeink is voltak, így volt keletje a buktának. A csokikrém meglepetésként hatott, mert szinte mindenki lekvárra számított. De panasz nem érkezett egy szál sem! :-)