Hozzávalók:
A lapokhoz:
- 60 dkg liszt
- 12 dkg margarin
- 20 dkg cukor
- csipet só
- 3 evőkanál méz
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 3 tojás
- 1 evőkanál ecet
A karamellhez:
- 30 dkg cukor
- 0,8 dl víz
- 5 dkg vaj
- 2 dl tejszín
A krémhez:
- 1 csomag vaníliaízű pudingpor
- 1 evőkanál liszt
- 5 dl tej
- 25 dkg vaj
Így készült:
A karamell készült el előbb: a cukrot a vízzel kis lángon főni tettem. Nem kéne kavargatni az eredeti recept szerint, de én nem bírtam megállni: néhányszor belekavartam. Mikor elég barnának találtam, belelöktem a vajat, mikor felolvadt, hozzáöntöttem a tejszínt is, s addig főztem, míg a cukor teljesen felolvadt. Sőt, kicsit tovább is, mert csak 1,5 dl tejszín kellett volna bele, de 2 dl volt a dobozban, mind beletettem.
Mikor kész lett, a kamrába tettem hűlni.
Következtek a lapok: tálba tettem a lisztet, cukrot, mézet, csipet sót, szódabikarbónát, az ecetet ráöntve, s összemorzsoltam a margarinnal. Beleütöttem a két tojást, s össze akartam gyúrni. Igen ám, de nem akart összeállni. Ekkor kaptam észbe, hogy láng fölött össze kellett volna melegíteni a mézet, cukrot, margarint. Ezen már nem tudtam segíteni, viszont még egy tojás hozzáadásával összeállt a tészta.
Pihentettem, mert közben sült a pogácsa, s mikor ez kész volt, láttam hozzá a nyújtáshoz. 6 részre osztottam a tésztát s mindegyiket tepsi nagyságúra nyújtottam (kb. 24×30 cm). Ma mondta Férjuram, hogy motyogtam közben eleget. Hogyne, annyira ragadt, hogy vastagon kellett lisztezni a deszkát. Így is a hatból hármat újra össze kellett gyúrni, s megint nyújtani. De az összegyúrás után sokkal jobban viselkedett a tészta.
180 fokos sütőben sütöttem a lapokat addig, míg világosbarnák lettek. Hamar sül, figyelni kell rá.
Közben a pudingporból, lisztből, tejből sűrű pudingot főztem.
Időnként átkeverve hagytam kihűlni.
A vajat szétnyomkodtam, majd kanalanként hozzáadtam a kihűlt pudingot, végül a közben kihűlt és szépen besűrűsödött karamell nagy részét.
A lapokat egymásra raktam, körbe levágtam a széleket, hogy egyformák legyenek.
Megtöltöttem a krémmel úgy, hogy a tetejére is maradjon.
A levágott széleket összemorzsoltam s beszórtam a süti tetejét.
Másnapig a kamrába hagytam "összeérni". A maradék karamellt kissé felmelegítettem, épp, hogy folyóssá váljon, s becsorgattam a süti tetejét.
Szépen megpuhult a süti, könnyen lehetett szeletelni.
Nem a leggyorsabban elkészülő süti, nagyjából mind bármelyik másik lapokból és krémből álló süti. Csak a leírás hosszú, hogy okuljatok a hibáimból! :-) Eredeti recept a fenti linken, oly módon készítve talán a tészta sem lesz olyan pimasz. Bár a mézes tészta nekem mindig feladja a leckét, de még sosem fogott ki rajtam.
De megérte az összes ráfordított időt. Nagyon finom. Rég ettem annyit sütiből, mint a marlenkából! :-)
Áginak pedig köszönet a sűrített tej mentes receptért! :-)
Nagyon finomat sütöttél, gyönyörű szeletek lettek belőle :-) Jó sokat dolgozhattál vele! Abból gondolom, mert az év elején én is megsütöttem egyszer, és nekem elég "munkás" volt :-) De megéri, mert nagyon finom ez a süti. Bármikor megenném...
VálaszTörlésNálam ilyen lett:
http://katalin-konyha.blogspot.hu/2017/02/marlenka.html
Köszönöm, Katalin! Valóban időigényes kissé, de annál finomabb. A Te marlenkádról lemaradtam, de megyek is, nézem! :-)
TörlésNagyon szép és finom lehet! Ezt a süteményt már legalább kétszer beiktattam én is aztán mást sütöttem, egyszer csak megsütöm?:-))
VálaszTörlésKöszönöm, Éva! Tényleg finom, egyszer mindenképp megéri megsütni, aztán eldöntöd, hozzálátsz-e máskor is. Én biztosan! Lehet még húsvétra, de ahogy kinéz, a gyorsan készülő sütik fognak előnyben részesülni! :-)
Törlés:D Szívesen! ♥ Örülök, hogy nálatok is nagy sikert aratott. :) ...és így tényleg nem kell a sűrített tejjel szöszmötölni. ;)
VálaszTörlés:-) Máris enném megint! :-) Nem sűrűn sütöm újra a sütiket, de ezt biztosan!
Törlés