Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 23 dkg zsír
- 20 dkg cukor
- 4 tojássárga
- 1 evőkanál tejföl
- fél csomag sütőpor
A töltelékhez:
- kis üveg meggydzsem (vagy más lekvár, magozott meggy)
- 4 tojás fehérje
- csipet só
- 15 dkg cukor
- 30 dkg darált dió
Így készült:
A tésztához valók közül előbb a zsírt a liszttel elmorzsoltam, majd a többi belevalóval kemény tésztát gyúrtam.
1-2 órát pihentettem.
A tésztát diónyi gombócokra osztottam (összesen 39 lett).
A kosárkákat vékonyan kikentem zsírral, majd belenyomkodtam a tésztát úgy, hogy egész a forma pereméig érjen.
A tojások fehérjét előbb a csipet sóval, majd a cukorral kemény habbá vertem, belekevertem a diót.
A kosárkákba előbb fél kiskanálnyi dzsemet tettem, majd egy púpos kiskanálnyi diós tölteléket. Nagyjából elsimítottam a tetején a habot. A töltelék szűkösen lett elég, az utolsókra már kevesebb került.
A kosarakat nagy tepsibe sorakoztattam, 175 fokos sütőbe toltam. Addig sültek, míg szépen megpirult a teteje s a tésztaszélek is.
Miután elfogytak a kosárkaformák, szilikon muffinformába kerültek.
A recept Anyukám füzetéből származik. Ő is ritkán sütötte.
Lenne még néhány ötletem, hogyan lehetne variálni, mivel töltögetni, bevonni, becsorgatni... talán ez rá fog venni, hogy újra kosárkázzak:-)
Hédi kikövetelte magának az első kóstolás lehetőségét. De apja megelőzte, s mindjárt három kosárkát kanalazott ki. Mert nem volt türelme kiszedegetni. Tényleg finom, roppanós tészta és pergelt diós kéreg a tetején, közötte édes-savanyú lekvár.
Hogyan tessékeltem ki őket a formából? Mire rájöttem a mikéntjére, néhány bizony eltört, azokat megettük. Egy műanyag kardocska -amire falatkákat szoktunk tűzni- hegyét több helyen beszúrtam a kosárka és süti közzé, enyhén feszegetve, s mikor éreztem, hogy enged, kiborítottam.