Birsalmasajtos apróságok

Hókiflinek  vagy másmilyen lekváros kiflinek minden ünnepen kell képviseltetnie magán. Ezúttal lekvár helyett birsalmasajttal töltöttem. Az ősszel legalább két héten keresztül birsalmáztam délutánonként, mire minden tervezett finomság elkészült belőle: befőtt, lekvár, birsalmasajt- ezt három részletben főzögettem, mire elkészült. Ajándékoztam is belőle, csemegéztünk is néhány kockát, a gyerekek is vittek belőle, a maradékot meg, miután kellően kiszáradt, dobozba zártam- ebből került a karácsonyi kiflikébe. Vagy rudacskába, papucskába- azért becézgetem, mert egész aprócskára, falatnyira szabtam őket.


Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 22 dkg zsír
  • 4 evőkanál tejföl
  • + birsalmasajt, porcukor
Így készült:
A birsalmasajtot hosszúkás darabokra vágtam.
A lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot, csipet sót elmorzsoltam a zsírral, majd összegyúrtam annyi tejföllel, hogy összeálljon a tészta. Nekem négy púpozott evőkanálnyi kellett.
A tészta pihent 2-3 órányit, miközben sült a többi. 
Kinyújtottam, négyzetekre vágtam, mindegyik közepére 1-1 darab birsalmasajt került. Egy részét papucsnak formáltam, többit simán feltekertem- ezek voltak azok, amik inkább téglalap alakúra sikeredtek a felvágás során. 
180 fokos sütőben sültek, addig, míg kissé megpirultak.
Tálcára pakoltam, porcukrot szitáltam rájuk.

Sokáig eláll és élvezhető. Az aprósütikből még most, karácsony után több mint egy héttel is van. Nővéremékhez terveztünk menni a hagyományos családi karácsonyozásra, de Sógorom lebetegedett, így elhalasztottuk január elejére a találkozást. Szilveszterre meg Nővéremet verte le a lábáról az a vírus... Na ezért maradt annyi süti, mert kevesebb helyre tudtam elajándékozni. 
A birsalmasajt így készül nálunk.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon helyes rudacskákat, papucskákat sütöttél! Finom lehetett a birsalmás töltelékkel. Apukám is sok sajtot főzött be az ősszel, úgyhogy én most megúsztam 😀.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépségesek lettek és imádjuk a birsalmasajtot! :-)

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...