Hókifli

Még mindig a húsvéti sütikből hozok.
Ezek a kis kiflicskék sültek ki elsőnek, s azon melegében mindenki nekilátott kóstolgatni. Nem álltak meg 1-2-nél, jóízűen eszegették. Azt hittem, csak azért, mert első kóstolható süti, de nem, később is rájártak.
Még volt kevés igazi üstben főtt szilvalekvárom, azt tettem bele. Sajnos elfogyott, az utolsókba másféle lekvárt tettem. Nem tudom, lesz-e még alkalom ilyen lekvárt főzni. Anyukámnak volt hozzá üstje, keverője, biztosan megvan valahol. Csak szilva kell hozzá, jó sok, egy egész nap, s néhány vállalkozó kedvű magozó, daráló, kavargató, kóstolgató személy. Ez utóbbihoz a legkönnyebb embert találni:-) Jó móka is lenne, egy kis múltidézés:-)

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 30 dkg margarin
  • csipet só
  • 2 dl tejföl
  • lekvár tölteni
  • porcukor beforgatni
Így készült:
A lisztet, sót elmorzsoltam a margarinnal, majd a tejföl hozzáadásával ruganyos, sima tésztát gyúrtam belőle. Hagytam pihenni 1-2 órát.
Kisebb tojásnyi gombócokra osztottam. Enyhén lisztezett deszkán mindegyik gombócot vékonyra nyújtottam, nyolc cikkre vágtam. A szélesebb felükre kis lekvárt tettem, felsodortam, meghajlítottam, tepsibe rakosgattam.
180 fokra előmelegített sütőben világosra sütöttem őket.
Még azon forrón porcukorba forgattam.
Ilyen kevés hozzávalóból meglepően finom kiflik lettek. Cukor ugyan csak a külsején van, mégsem hiányzik belőle. Biztosan másféle lekvárral is elkészíthető, de sűrű legyen, ami nem folyik ki belőle.
Hogy a recept honnan van, fogalmam sincs. Egy cetlin találtam ilyen mennyiségekkel, hogy 48 dkg liszt, 28 dkg margarin. Én szépen felkerekítettem, most minek centizgetni.
 Emlékszem, hogy Gabriellánál láttam hókiflit, de nála kicsit mások az arányok. Nála készült diós és mákos töltelékkel is, az sem lehet utolsó:-)


20 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Én most ettem először, mifelénk nem sütötték. Így én mostantól imádom:-)

      Törlés
  2. Mami szokott csinálni! Nekem mindegy milyen...szeretem!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezután nálunk is szokássá válik! Amilyen egyszerű, olyan finom:-)

      Törlés
  3. De szeretem én is a szilvalekváros süteményeket! Ebből is tudtam volna én is lakmározni az biztos!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is, én is:-) Kedvencem a szilvalekvár, csak úgy kiskanállal képes vagyok eszegetni. Éva, ha legközelebb sütök, szeretettel várlak:-)

      Törlés
  4. Nagyon szeretem az ilyen jellegű aprósüteményeket. Szépeket sütöttél... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Gabriella! Majd kipróbálom mákosan, diósan, ahogy nálad láttam!

      Törlés
  5. Ezt most nagyon megenném! :-)

    VálaszTörlés
  6. Szépek lettek! Édesanyám hozott húsvétra egy doboz hókiflit, de az élesztős volt. Látom ebbe semmi növesztő anyag nincs.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajni, köszönöm! Ebben nincs semmi növesztő, de így is finom volt. Ropogós, mégsem száraz.

      Törlés
  7. De szépek! Nálam gesztenyés készült. :))) A Nosalty változatlanul nem sikerül, lehet, hogy valamit még állítani kéne?, most feladtam, de majd még próbálkozom. :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csilla, köszönöm! Láttam a gesztenyéseket, szinte egyszerre tettük közzé, pedig össze sem beszéltünk:-)
      Mindjárt teszek egy próbát, nálam mit szól most a NoSaltyhoz, s írom a tapasztalatomat!

      Törlés
  8. Szívesen megkóstoltam volna, nagyon jól néznek ki!

    VálaszTörlés
  9. Ó, finom házi szilvalekvárral, úgy az igazi! :) Cseppet sem lepődök meg, hogy rájártatok, én is azt tettem volna! :)

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...