Orleans szelet

A konyhában sütis naptáram van. Mi más is lehetne:-) Minden hónaphoz tartozik egy sütifotó, recepttel. Ez még a márciusi, s mindenképpen meg akartam sütni. Annyira szép a naptárban lévő fotón! Azt mondanom sem kell, hogy az enyém meg sem közelíti kinézetre. A lap beszívta a lekvárt, s nem különült el olyan szépen, mint a naptárban. Az állítólag meggylével színezett kellemes rózsaszín cukormáz nekem elég vad színt nyert. Beletörődvén az újabb "kudarcba", elfogyasztottuk a sütit. Azért is:-) Nekem ízlett, édeskés-savanykás, puha finomság lett belőle.
Hozzávalók:
A lapokhoz:

  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg puha vaj
  • 40 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 1 tojás
  • 2-3 evőkanál tej
A töltelékhez:
  • 2 kis üveg ribizlilekvár (vagy más, savanykás lekvár)
A mázhoz:
  • 20 dkg porcukor
  • 4-5 evőkanál meggylé (meggybefőtt leve)
Így készült:
A lapokhoz a lisztet, cukrot, sütőport elmorzsoltam a puha vajjal. Hozzáadtam a tojást, s annyi tejet, hogy összeálljon a tészta. (Az eredeti receptben nem volt tej, de növeltem a liszt mennyiségét 10 dkg-mal.) 
A tésztát 3 részre osztottam, tepsi méretűre nyújtottam s sorra világosra sütöttem.
Ha kihűltek a lapok, lekvárral összeraktam.
A mázhoz a porcukrot kikevertem annyi meggylével, hogy sűrűn folyós masszát kapjak. A felső lapra kentem, s hagytam megszilárdulni.
Másnapra megpuhult, s könnyen lehetett szeletelni.

Még a Hédi szülinapi bulijára készült, s igen kevés lett maradt belőle, ebből szeltem néhány fotózható darabot. Hát ilyen lett.
S hogy nem lett olyan szép rózsaszín a máz, talán a kapkodással együtt járó figyelmetlenség lehet az oka: elnéztem, hogy fél citrom leve is kellett volna hozzá, meg a meggylé. (Most jöttem rá, hogy előkerestem a receptet...) Mindez 30 dkg porcukorhoz. Ezt nem néztem el, csak soknak tartottam. S valóban, elég volt az általam használt mennyiség.




19 megjegyzés:

  1. Ez pont nekem való :) Nyamiii!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyami bizony, szívesebben ettem, mint a krémeseket. Öregszem, változik az ízlésem:-)

      Törlés
  2. Nem nevezném kudarcnak ezt a sütit, semmiképpen:) Nagyon szép, igazi csajos, nagyon tetszik nekem is, el fogom készíteni:) Meggyem nincs, de majd valamivel helyettesítem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Trollanyu, köszönöm:-) A meggy íze nem is érzik rajta, inkább a színe miatt van benne. Bármivel megfesthető az a cukormáz.

      Törlés
  3. Hű meggyes! Na ezt nem bírnám kihagyni! Guszta!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Flóra! Hát még meggylekvárral milyen finom lenne!

      Törlés
  4. Micsoda szépséges, pikáns sütike!!!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép színes szeletek lettek!

    VálaszTörlés
  6. Hogy mondhatsz ilyet hogy kudarc! Tuti finom és mutatós süti!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viki, hát úgy, hogy soha nem sikerül olyan szépre, mint szeretném:-)
      Nagyon köszönöm!

      Törlés
  7. Biztosan nagyon fini volt!Nyugodtan büszke lehetsz,ügyes vagy:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Belli, de kedves vagy! Finom volt, az igaz, csak nem szép.

      Törlés
  8. Dehogy nem szép Gerdi! Guszta, mutatós azzal a mázzal a tetején. Nagyon jó, hidd el.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajni, köszönöm szépen! Jól van na, Neked elhiszem:-)))

      Törlés
  9. Nem tudom, mi bajod ezzel a sütivel?
    Ez otthonra készült házi sütemény, és a maga kategóriájában nagyon jól sikerült!

    VálaszTörlés
  10. Nem tudom, milyen volt a naptárban, de nálad nagyon guszta ám, nincs vele semmi baj! :) A cukormáz is olyan szép a tetején, és biztosan finom is volt! :)

    VálaszTörlés
  11. Ezt a sütit én egyáltalán nem nevezném kudarcnak ! Nagyon gusztán néz ki és biztos vagyok benne, hogy finom is :)

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...