Mazsolás keksz

Nagyon rég nem sütöttem kekszet. Most is azért, mert Gergő fiam buliba ment a legjobb barátjához, s Ő vitte a sütit. Nem is tudom, miért pont Ő. :-) Sütöttem neki pizzás csigát, ez kifejezett kérése volt, sajtos stanglit, jó sok maggal, ezt kicsit a saját kedvemre is, meg édesnek kekszet kért Fiacskám. Este későn úgy gondoltam, egy sima keverttel jobban jártam volna, de hát a gyerekért mindent. Végül éjfél előtt öt perccel kikerült az utolsó tepsi is a sütőből.
Mazsolás keksz készült, jó nagy adag, hogy jusson is, maradjon is. Mindenkinek ízlett, bár a buliban a visszajelzés szerint a sósnak nagyobb sikere volt. Mi tagadás, nálam is. :-) De csak azért, mert odavagyok a sós ropogósokért.

Hozzávalók:

  • 75 dkg liszt
  • csipet só
  • 25 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 2 nagy tojás
  • 1 nagy citrom leve
  • 20 dkg mazsola
Így készült:
A lisztet, sót, cukrot, vaníliás cukrot, szódabikarbónát tálba tettem, elmorzsoltam a puha vajjal. 
Hozzáadtam a tojásokat és citromlevet, összegyúrtam. Összeállt a tészta, pedig tartottam tőle, hogy tennem kell hozzá még valamit. Legvégül a mazsolát vegyítettem bele. 
A tészta 2-3 órát pihent.
Enyhén lisztezett deszkán nem túl vékonyra, úgy 1 cm magasra nyújtottam. Apró kerek formával kiszaggattam, 180 fokon világosra sütöttem.
A maradék tésztadarabokat nem nyújtottam ki újra, kis gömböket formáltam belőlük, úgy sültek meg. Ezek talán még finomabbak voltak, így kevésbé száradt ki sülés közben.

Többektől hallottam, hogy nem szeretik a mazsolát. Én igen, nagyon is. Néha, mikor nasizhatnékom van, egy marék mazsolával csillapítom. Mazsola helyett mást is tehetünk bele: aszalt áfonyát - az került volna bele, ha Leányzó nem tünteti el-, csokidarabokat, vagy akár mindkettőt. 

5 megjegyzés:

  1. Biztosan ezek is nagyon finomak voltak, gondolom azért szépen fogytak a buliban :-)
    Én is megsütöttem már a második adag sajtos stanglit :-) Mindenkinek nagyon ízlik !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, köszönöm!
      Gergő azt mondta, a sós jobban fogyott. Lehet, valami mézes-mázos süti nagyobb sikernek örvendett volna, de most erre futotta...
      Én sem bánnám, ha mindig lenne itthon ilyen sós ropogtatni való! Még van néhány darab a legutóbbi sütésből, rájárok! :-)

      Törlés
  2. A keksz mindig jöhet, és a Tiédek mindig nagyon finomak lehetnek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Martinelli, köszönöm! Jöhetne a keksz nálunk is mindig, mégis ritkán sütök.

      Törlés
  3. Én gyakran sütök, de "soha" nincs, mert csak addig tart, míg kirakom. Most éppen a citromos bazsalikomos fogyott el, és szerencsére csak 5 dekányi mazsolám van itthon - különben képes lennék vasárnap este nekiállni...:)

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...