Sütöttem már valamikor egy sütit ezen a néven, itt található. Egy időben megugrott a nézettsége, de nem tudtam, miért. Nem rég kiderült. Ugyanis jött egy hozzászólás a sütihez, hogy ...én ezen a néven másik sütit ismerek, de biztosan ez is nagyon finom. Jaj dehogyis, nem, nem így szólt a hozzászólás. Névtelenül érkezett, így nem tudom, kinek tiportam bele a lelkivilágába eme hamisítvánnyal. Linket is kaptam, amit nem tudtam megnyitni, de beírva a keresőbe s mindjárt meg is találtam az "igazi" meggyes zuzmót. Az Ízőrzők bári forgatásán készült a sütemény. Gondolom, akkoriban többen rákerestek interneten a receptre. Mivel nagyon finomnak ígérkezett, s mert vállalkozó kedvemben voltam, s mert volt itthon minden hozzávaló, még azon hétvégére megsütöttem. Vendégeink is voltak rá, ők is elégedettek voltak vele. Tényleg nagyon finom sütemény.
Remélem, ezúttal nem éri szó a ház elejét, ugyanis merészeltem egynéhány változtatást eszközölni a sütin. Először is rengetegnek találtam a belekavart cukrot. Másodszor felhasználtam bele a maradék tojásfehérjéket. Végezetül lehagytam a csokit a tetejéről. Na ez tényleg bűn, de a család szerint anélkül is tökéletes volt.
Az eredeti a fenti linken található, az enyém így készült:
Hozzávalók:
A tésztához:
- 2 tojás
- 20 dkg cukor
- 2 dl olaj
- 40 dkg liszt
- 2 evőkanál kakaó
- 1 csomag sütőpor
- 3 dl tej
A túrótöltelékhez:
- 50 dkg túró
- 12 dkg cukor
- 1 evőkanál gríz
- 4 tojásfehérje (vagy 2 egész tojás)
Továbbá:
- 1 üveg magozott meggybefőtt
- 2 maréknyi dió
- 2 evőkanál fahéjas cukor
Így készült:
A meggyet leszűrtem.
A diót durvára vágtam, lábasban kicsit megpergeltem.
A túrót villával áttörtem, elkevertem a cukorral, grízzel, enyhén felvert tojásfehérjékkel.
A tésztához a tojásokat elkevertem a cukorral. Hozzáadtam az olajat, lisztet, sütőport, kakaót, s miközben fokozatosan adagoltam a tejet, simára kevertem a masszát.
Kikent tepsibe simítottam. Rászórtam fele meggyet, majd rákanalaztam a túrót. Rászórtam a többi meggyet, diót, végül beszórtam a fahéjas cukorral.
180 fokos sütőbe tettem. Tűpróbáig sütöttem.
Miután ennyi finomság belekerült, sejthetni, hogy igazán finom! Tényleg az. Ha eredeti, ha nem.
Erről jut eszembe, hogy nekem a lepényről Ágnes mama serpenyőben, olajban sült töltött kelt tésztája jut eszembe. Nekünk az a lepény. Más vidékeken tepsiben sült töltött tésztaféleség. Akkor most melyik az igazi? Nem vitatkoznék ezen, hanem tiszteletben tartom a különböző vidékek hagyományait, szokásait.