2011. október 30., vasárnap

A hónap témája: A piskóta

Nagymamám háromféle sütit sütött: mindenféle kőttest ( kelt tésztát), szalalkális lapokat, és tortát, azaz piskótát. Otthon is segédkeztünk a piskóta készítésében, de a Mama útmutatása valahogy élénkebben él emlékezetemben. Módszere ugyanaz volt, mint Anyukámé, mégis más volt a piskótája: sárgább, puhább, levegősebb, páratlanul finom. Mindig azt mondta, addig kell verni a fehérjéket, amíg a felfordított tálból nem borul ki. Volt is rá humoros története, amikor is (már nem tudom, kivel esett meg) az illető nagy örömmel mutatta, nem borul ki, s azonnal az ölében kötött ki az egész hab.
A piskóta nagyon sok sütinek, tortának az alapja. Változatosan felhasználható, ízesíthető, de vannak a sikerének titkai! Mikor saját lábamra álltam, évekig összeestek a piskótáim, miután kivettem őket a sütőből. Ma sem tudom, mit vétettem, mert ugyanúgy csináltam, ahogy Anyukámmal. Azóta is úgy készül, de ritka eset, hogy ne feleljen meg elvárásaimnak. Rejtély...
Meggykrémes piskóta

Én így készítem a piskótát: a tojások sárgáját és fehérjét külön tálba teszem. Annyi evőkanál cukrot és lisztet számítok hozzá, ahány tojásból készül a piskóta. Amennyiben nagyok a tojások, púposabban mérem a hozzávalókat. 6-8 tojáshoz egy fél csomag sütőport is teszek. A sárgákhoz adom a sütőport és fele cukrot, fehéredésig keverem. A fehérjéket előbb csipet sóval felverem, majd a többi cukorral keményre verem. Nekem az a próbája, hogy a felemelt habverőről nem folyik le a hab. Ekkor a sárgákhoz borítom, s fakanállal laza mozdulatokkal kanalanként beleforgatom a lisztet. Amennyiben kakaós piskóta készül, 1-2 evőkanál liszt helyett kakaó kerül bele.
Vizes piskótát ritkán sütök, ez szerintem szárazabb lesz. Úgy készül, hogy a kikevert sárgákhoz legfeljebb a tojások mennyiségével egyenlő evőkanál vizet keverek, lehet kevesebbet is. Minden evőkanál vízre számítok még 1-1 evőkanál cukrot és lisztet. 1-2 evőkanál liszt helyett lehet tenni ugyanannyi keményítőt, de nem tapasztaltam különbséget, úgy hogy ez a szokás elmaradt.
Az én piskótakészítési módszerem két emberes, ha nincs kéznél a Férjem vagy Leányzóm, Anyósomat kérem meg, hogy segítsen. Akinek nincs segítsége, úgy is készítheti, hogy a tojások fehérjét felveri az összes cukorral jó keményre, fényesre, majd egyenként belekeveri a sárgákat, majd a lisztet. Ez is jó módszer, van tapasztalatom:-) Egyszer Anyukám helyett mentem lagzira sütiket készíteni. Engem, zöldfülűt, kiraktak a teraszra, s egyik piskótát készítettem a másik után, az előbbi, egyszemélyes technikával. Annyi habot életemben nem vertem! De büszke is voltam magamra, hogy egyáltalán rám bízták:-)
Fontos:
  • A fehérjébe nem szabad sárgának kerülnie. Ha mégis, kanállal szedjük ki egy kis fehérjével együtt, tegyük a sárgákhoz, ennek nem árt.
  • A fehérjéhez mindig tegyünk csipet sót, keményebbre verhető, meg pici só kiemeli az ízeket.
  • Érdemes a lisztet szitálni a masszához, és csak rövid, az éppen szükséges ideig keverjük, lyukas fakanállal vagy habverővel - nem elektromossal!!!-, hogy a levegő ne szökhessen ki.
  • A kikevert masszát azonnal meg kell sütni, tehát miközben készül a piskóta, melegítsük elő a sütőt. Kikent vagy papírral bélelt tepsibe simítjuk - az edény oldalát ne kenjük ki, csak az alját- , s azonnal a forró, 170-180 fokos sütőbe toljuk. Addig, míg a piskóta nem válik el a tepsi szélétől, ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert össze fog esni. Ez kb. 15 perc, de biztosan sütőfüggő.  Ekkor már meg is van sülve, de még kicsit szoktam hagyni a sütőben. 
A piskóta ízesíthető vaníliával, citromhéjjal, gazdagítható dióval, kakaóval, mákkal, mogyoróval - ilyenkor kevesebb legyen a liszt.

Néhány süti, melynek piskóta az alapja
Cseresznyés - vizes piskótával
Citromkrémes- piskótatekercs

Csokis-kekszes - kakaós piskótából




6 megjegyzés:

  1. Köszi ezt a tartalmas összefoglalót:) Valóban a piskóta az egyik leggyakrabban használt süti alap, nem véletlenül, mert nagyon finom. Vizes piskótát még nem sütöttem soha.

    VálaszTörlés
  2. Én is nagymamámtól lestem el a piskótasütés fortélyait. Emlékszem, hányszor kevertem (kézzel, fakanállal!) fehéredésig a tojássárgát a cukorral, vagy hányszor vertem szintén kézi habverővel a fehérjéből kemény habot, forgatva a tálat, hogy jó-e már. Mindenesetre az általad is fontosként említett pontokat a sok-sok együtt sütés, gyakorlat során tanultam meg!

    VálaszTörlés
  3. Én is a nagymamámtól lestem el!! :))) Valahogy az Ő általa készült sütik sokkal, de sokkal jobbak voltak. Azokat az állagokat, ízeket nem tudom produkálni sajnos. És mikor régen kézzel kevertünk mindent, és vertük a habot... Vizes piskótát szoktam sütni. :)

    VálaszTörlés
  4. Trollanyu, én köszönöm, hogy figyelmet fordítasz rám:-)
    Vizes piskótát ritkán sütök, az az Anyósom műfaja, mert ő olyan kis spórolós:-)))

    Hankka, ezek a drága Nagymamák:-) Én a piskótát még mindig fakanállal, meg kézi habverővel készítem...valahogy ez rögzült.

    Csilla, igen, a Nagymamák sütije utánozhatatlan. Anyukámé sem olyan volt, enyémről nem is beszélve.

    VálaszTörlés
  5. Lehet hagyományos módszereket alkalmazva piskótát készíteni, annak is meg van a maga életérzése, bár, valljuk be őszintén, azért a mixer nagy segítség :) Anno nem volt, ezért nem is hiányzott, de az ember jobban rá is ért időben, kevésbé rohant a világ, nyugisabb volt minden, nem? Gerdi, nagyon jó kis összefoglaló mester kurzust tartottál!

    VálaszTörlés
  6. Vicuska, köszönöm:-) Teljesen igazad van, éppen ma beszélgettünk a világ magából való kifordulásáról. Nagyszüleimnek is rengeteg gondja-baja, dolga volt, mégis sokkal nyugodtabb és egyszerűbb volt az élet és kiegyensúlyozottabbak voltak az emberek. De sodor minket magával a világ aktuális rendje...

    VálaszTörlés