Mifelénk annak idején, ha enyhe megvetéssel is, mondván, hogy a puliszkát az ágy szélén kell megenni, de mindenki főzte. Azóta is, ha nem is mindennapos, de állandó szereplője a konyhánknak. Szeretjük. Mondjuk egymagában teljesen jellegtelen, a kísérőjétől lesz finom. Leggyakrabban túróval, sajttal rakva készült, sült szalonnával a tetején, vagy tejfölös gombával, pörkölttel, de a kedvenc a csirkemájas.
Anyukám puliszkafőzése jó hosszadalmas volt, kanalanként pakolta a málélisztet, azaz a kukoricadarát a fővő vízbe, s mindegyik után kavargatta egy kicsit, mondván, hogy így fő meg rendesen. Én az idők folyamán igencsak leegyszerűsítettem ezt a folyamatot, egyszerre zúdítom a forró vízbe a darát, s néhány percnyi főzés után lefedve hagyom kicsit pihenni, s így is jó.
Hozzávalók:
A puliszkához:
- fél kg kukoricadara
- 1 teáskanál só
- 1,5 l víz
A májhoz:
- 1 nagy fej hagyma
- fél dl olaj
- fél kg csirkemáj
- só
- 1 teáskanál házi ételízesítő
- 1-1 teáskanál paprikakrém és sűrített paradicsom
- bors, pirospaprika
Így készült:
A hagymát apróra vágtam, az olajon nagy csipet sóval üvegesre pároltam. Rádobtam a megtisztított és kettévágott májdarabokat, a házi ételízesítőt is hozzáadtam, s fedő alatt, kis lángon hagytam megpárolódni. Mikor kész, (ezt egy darab máj kettévágásával döntöm el), fűszerezem a borssal, a paprikával, belekerül a paradicsom és paprikakrém, s kóstolás után még sózom, ha szükségét érzem.
A puliszkához a vizet a sóval forrni teszem. Mikor már gyöngyözik a víz, de még nem forr, vékony sugárban borítom bele a kukoricadarát, közben állandóan kevergetem. Tovább kavargatva hagyom főni néhány percig. Vigyázni kell vele, mert puffogva fő, köpköd.
Lefedve hagyom 4-5 percig még dagadni, s már tálalható is.
Savanyúságot fogyasztunk hozzá, ami lehet akár uborka vagy káposzta, akár cékla. Ami kéznél van, amit szeretünk.
Vacsorára szokott készülni, s ami marad, mert ekkora mennyiség egyszerre nem fogy el, másnap felmelegítve megesszük. Én legalábbis szívesen rájárok, de ha véletlenül marad belőle, a cicák sem utasítják el.