Almás és túrós bukta

 Nem tudom, hogy illendő-e még ilyentájt boldog új évet kívánni, de idén most írok először a blogra. Nem, nem volt semmi gond, csak elfoglalt voltam. Nagyon. Úgy két hete már írni akartam, de épp lemerült a fényképezőgép, s mire feltöltöttem, kiválogattam, körbevágtam a fotókat, már igencsak későre járt. Azóta megint gyűlt nagy adag közzétenni való, de valahogy a hozzá szükséges idő nem akar összejönni. 

Ezt a hétvégét pihenésre szántam. Semmi munkahelyi dolgot nem akarok látni. A pihenés az nem egészen jött össze délutánig, mert egyik házi munka vonzotta maga után a másikat. Meg főztem, holnap ne kelljen, s mit csináltam még? Hát persze, hogy sütöttem! Csak buktát. A múlt hétről maradt csomag túró és néhány fonnyadt alma adta az ötletet.


Hozzávalók:

A tésztához:

  • 4,5 dl tej
  • 1+2 evőkanál cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 1 kg liszt
  • 1 teáskanál só
  • 15 dkg zsír
  • 1 egész tojás+ 2 sárgája
A túrótöltelékhez:
  • 50 dkg túró
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 2 tojásfehérje
  • 3 evőkanál gríz
Az almatöltelékhez:
  • 5-6 alma
  • 2-3 evőkanál cukor
  • kevés fahéj vagy mézesfűszer
  • 1 evőkanál gríz
  • + 1 tojás s lekenéshez
Így készült:
Előbb az almával foglalatoskodtam: megpucoltam, felaprítottam, kevés cukorral fedő alatt párolódni tettem. A cukor mennyisége ízlés, illetve almafüggő. Mikor az alma megpuhult és már nem volt túl sok leve, félretettem hűlni. 
A tésztához a tejet melegíteni kezdtem. Elkevertem benne 1 evőkanál cukrot, és mikor már kellemes meleg, belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni. 
A lisztet elvegyítettem a többi cukorral és sóval, elmorzsoltam a zsírral. Hozzáadtam a tojást, a két sárgát ( a fehérje kell majd a túróhoz) és élesztős tejet. Összegyúrtam, közben még úgy fél dl tejet öntöttem hozzá, hogy megfelelő keménységű, könnyen gyúrható tészta legyen. 
Kicsi liszttel megszórva, letakarva hagytam megkelni.
Közben elkészült a túrótöltelék: a túrót villával áttörtem, elkevertem a cukorral, citromhéjjal. A fehérjéket kicsit felvertem, csak villával, ezt is beleborítottam, végül a grízt.
Az almához is kevertem egy evőkanál grízt.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán kinyújtottam, négyzetekre vágtam. Közepére tölteléket pakoltam, a két-két szemben lévő sarkot ráhajtottam, kicsit össze is nyomtam. Tepsibe pakoltam, tojással lekentem.
180 fokon szép pirosra sütöttem.


Valamivel több, mint felébe volt elég a túró, többibe alma került. Utolsó kettőbe meg már az sem jutott, azokba mogyorókrémet tettem. De lekvár is tökéletes lenne, mondjuk szilva. 

Most sült, de úgy fele már el is fogyott. Nem ettünk meg annyit máris, elosztogattam. 


8 megjegyzés:

  1. Milyen szép fényesek, gyönyörű!

    VálaszTörlés
  2. Nektek is boldog új évet! 😄
    Mindkét buktád gyögyörű lett, el tudom képzelni, hogy milyen finomak is voltak! Almásat még nem csináltam, nem is kóstoltam, de a fahéjjal nagyon szuper téli finomság lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!
      Még én sem sütöttem almás buktát, de eztán fogok, mert finom. Végül is minden almás sütemény az.

      Törlés
  3. Nagyon szépek lettek. Érdekes. Szeretjük az almás sütiket, mégse jutott eszembe buktát tölteni vele, pedig milyen jó ötlet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Ani! Az alma buktában is finom, bár eddig nekem sem jutott eszembe erre használni. Hirtelen jött ötlet volt...

      Törlés

Citromos keksz

 A tavaszi szünet aktív pihenéssel telt, olyannyira aktívval, hogy a rá következő három tanítási nap szokatlanul lefárasztott. Igaz, a felad...