Advent

Nemsokára karácsony...
Advent a karácsonyt megelőző négyhetes időszak. A szó latin eredetű, jelentése megérkezés, eljövetel. Az 5-6. századra nyúlik vissza az eredete, s vallási előkészületet, azaz böjtöt s hajnali miséket, a régi magyar nyelven "aranyos misét", "angyali misét" jelentett. Ma már sajnos, egész mást.
Rohanást valami után, amiről azt hisszük, pótolja a szeretetet, amire már nem jut idő.
Nagyon szeretem a karácsonyt. Nekem a családi együttlétet jelenti, s ez valószínűleg a múltban gyökerezik. Nem emlékszem a gyerekkoromból ajándékokra, valószínűleg nem is kaptunk nagy dolgokat, mégis olyan hangulata volt, hogy kellemes és megismételhetetlen eseményként maradt meg emlékeimben: közös sütés-főzés, fenyőfa, házi készítésű szaloncukor, a templomi karácsonyi műsort követő családi vacsora Nálunk ma sem az ajándékozás a központi esemény, persze, a gyerekek kapnak ajándékot, s mi annak örülünk, hogy ők boldogak, s hiszik, hogy azért jött el hozzájuk az Angyal, mert jók voltak. S tényleg jó gyerekek.
Idén is együtt díszítettük a lakást házi készítésű díszekkel, a gyerekek szobájában van "színes akármi" is, ahogy a fiam nevezte el a színes égősorokat, mert rajonganak érte; együtt fogunk sütni-főzni, karácsony estéjén elmegyünk a templomba, majd hangulatosan megterítünk -a lányom nagyon érti a módját- , az Anyósomékkal együtt vacsorázunk, másnap Anyukámékhoz megyünk.... Nálunk így zajlik a karácsony.
Tehát a szívekben legyen karácsony, ne a külsőségekben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...