Bukarest szelet

No nem szülőhazánk fővárosáról akarok írni, hanem annak a sütinek a receptje következik, amelyet a gyerekek minden ünnepre rendeltek Mamától. S ez az utolsó süti, amely a Keze nyomát viseli.
Nála készültünk  karácsonyra, s én vállaltam át az Ő eddigi feladatát, a bukarest megsütését. Én még soha nem sütöttem, többször is kikértem a tanácsát, s látva esetlenségemet, felajánlotta, hogy majd ő elvágja háromba a piskótát. Nagyon örültünk, hisz jó jelnek vettük, hogy egyáltalán van kedve s ereje kijönni a konyhába. Olyan szépen háromba szelte a sütit...


Hozzávalók:
A piskótához:
  • 9 tojás
  • 9 evőkanál cukor
  • 7 evőkanál liszt
  • 2  evőkanál kakaó
  • fél csomag sütőpor
  • csipet só 
A krémhez:
  • 6 dl tej
  • 1 vaníliás pudingpor
  • 1 epres pudingpor
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • 4-5 csepp mandulaaroma
A sziruphoz:
  • 3 dl víz
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 rumaroma
  • 1 vaníliás cukor
A tetejére
  • 1 ét tortabevonó csoki (10 dkg)
  • 3 evőkanál olaj
Elkészítés:
Elkészítjük a piskótát: a tojások fehérjét és sárgáját különválasztjuk. A sárgákat fele cukorral és a sütőporral fehéredésig keverjük. A fehérjét a csipet sóval felverjük, majd a cukor másik felével tovább verjük, míg kemény lesz. A habot a sárgájára borítjuk, s kanalanként, óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a lisztet és kakaót. Kikent vagy sütőpapírral kibélelt tepsiben sütjük.
Ha kihűlt, vízszintesen 3 lapra vágjuk.
A krémhez külön megfőzzük 3 dl tejben az epres pudingot, a többi tejben a vaníliásat, melyet a végén a mandulaaromával ízesítünk-színesítünk. Míg hűlnek a pudingok, a margarint elkeverjük a cukorral, megfelezzük, felébe a rózsaszín puding kerül, másik felébe a zöld színű.
Elkészítjük a szirupot: a vízben elkeverjük a hozzávalókat, míg a cukor feloldódik.
Összerakjuk a sütit: az alsó lapot megöntözzük a  szirup harmadával, rákenjük egyik krémet, ráemeljük a második lapot, meglocsoljuk, a másik krém következik. A legfelső lapot is meglocsoljuk, de a vágott felületét, mert a teteje nem issze be a szirupot, s a lapot ráfordítjuk a sütire. ( Ezt is Anyukám tanácsolta)
A tortabevonót az olajjal vízgőz fölött felolvasztjuk, s bevonjuk vele a süti tetejét.

Ennek a sütinek is van története. Mikor még gyerekek voltunk, s  véletlenül nem volt vasárnapra süti, kaptunk pénzt,  hogy vegyünk cukrászdai sütit. Olyankor vettünk bukarestet, mert azt szerettük. A recepthez később jutottunk hozzá , talán mikor Anyuka cukrászdában dolgozott.
A nővérem fia is kedvelte, már aprócska korában is "buszkurestet" kért.  Ha pedig Mama később megkérdezte a kis unokáktól, mit süssön, ezt rendelték, ő meg készségesen eleget tett óhajuknak. Szerintem most is lesi minden kívánságukat...

2021. december
Tíz év elteltével újra elkészült. A piskóta sem úgy sikerült, ahogy elvártam tőle, aztán az elvágása is  feladta a leckét. Megoldottam ugyan, de jól jött volna egy segítő kéz, de legalábbis szóbeli támogatás. Most is... 
Meg azt gondoltam, készítek szebb fotót a sütiről- ez sem jött össze. Úgy látszik, ezt csak Anyukánk tudta igazán szépre elkészíteni.





Anyukánk emlékére

Sajnos 19-én itt hagyott minket.
Váratlanul, s itt maradtunk értetlenül, tudatlanul.
A Tiszteletes Úr valami hasonlót kérdezett, hogy mi az, amit neki köszönhetünk, amit ránk hagyott. Én elmosolyodtam. Hát mindent! Életet adott nekünk, felnevelt, a kicsiből igyekezett sokat biztosítani . Összetartást, szeretetet, a család fontosságát, egymás megbecsülését... S mindezt nem szóval, hanem személyes példamutatásával. Értünk élt. Soha nem az ő jóléte, érdeke volt az első, hanem a miénk.
Többé már nem süt az unokáinak bukarestet, a vejeinek krémest, hanem hájast süt odafenn az Apukánknak, akihez olyan nagyon sietett.
Remélem , végre boldogok!

Mandulakrémes szalalkális lapok

A recept Anyukámtól származik, de mivel a lapokhoz tartozó krém nem tűnt túl szimpatikusnak, mást találtam ki.
Hozzávalók:
A lapokhoz:
  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom leve és héja
  • 1 csomag szalalkáli
  • 2 tojás
A krémhez:
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • 5 dl tej
  • 5 evőkanál liszt
  • 6-8 csepp mandulaaroma
Tetejére:
  • 10 dkg ét tortabevonó
  • 3-4 dkg fehér csoki
Elkészítés:
A lapokhoz valókat összegyúrjuk, 4 egyenlő részre osztjuk, kinyújtjuk, tepsi hátán sütjük.
A krémhez a lisztet előbb kevés tejben simára keverjük, majd apránként a többit is hozzáadjuk, s állandóan kevergetve sűrűre főzzük. Ha kész, hozzáadjuk a mandulaaromát. Ízlés szerint lehet többet is csepegtetni bele. Időnként magkavarva hűtjük ki. A margarint kikeverjük a cukorral, majd hozzákanalazzuk a kihűlt mandulás pépet.
Megtöltjük a lapokat.
A tortabevonókat külön-külön gőz fölött felolvasztjuk, a barnával bevonjuk a sütit, a fehérrel pedig körkörösen becsorgatjuk.

Azért álljon itt az eredeti krém összetétele is:
  • 4 tojássárga
  • 5 kanál kakaó
  • 5 kanál cukor
  • 5 kanál liszt
  • 7 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 4 tojásfehérje felvert habja
A tojássárgákból, kakaóból, lisztből, cukorból a tejjel pépet kell főzni. Még melegen hozzáadandó a vaj, valamint a tojások habja.
Talán a nyers tojásfehérje riasztott vissza ennek a krémnek az elkészítésétől, ugyanis irtózok a nyers tojástól, legyen szó sárgájáról vagy fehérjéről. Gőz fölött felverve ok, de így... De most úgy gondolom, egyszer elkészítem ezzel a krémmel is, persze tojás nélkül. Mert a kakaós krémmel mutatósabb lenne ez a süti.

Lia

Ez egy régi recept, egy középiskolai osztálytársamnak, Rozinak köszönhetem, akinek kedvence volt. Nekem is egyik kedvencem...
Hozzávalók:
A lapokhoz:
  • 60 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 10 dkg zsír
  • 2 tojás
  • 1 csomag szalalkáli
  • 1 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 evőkanál kakaó
A krémhez:
  • 5 dl tej
  • 4 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál kakaó
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
Tetejére:
  • 10 dkg tortabevonó csoki
  • színes tortadara
Elkészítés:
A szalalkálit valamint az élesztőt 1-1 dl tejben feloldjuk. A lisztben elmorzsoljuk a zsírt, hozzáadjuk a cukrot, tojást, végül a tejben feloldott fújtatókat. Kettőbe osztjuk, felébe belegyúrjuk a kakaót.
Mindkét részt, a sárgát és barnát is 3-3-ba osztjuk, vékonyra nyújtjuk őket, s tepsi hátán megsütjük.
A krémhez a lisztet és kakaót összevegyítjük, kevés tej hozzáadásával simára keverjük, majd a többi tejjel együtt pépet főzünk belőle. Míg hűl, kikavarjuk a margarint a cukorral, közben a pépet is megkavargatjuk, majd ha már csak langyos vagy teljesen hideg, kanalanként a margarinhoz adjuk.
Összerakjuk a lapokat: egy sötét lap, krém, világos lap, krém, s megismételjük, míg elfogynak a lapok.
A tetejét bevonjuk a gőz fölött felolvasztott tortabevonóval, s beszórjuk tortadarával.

Mivel nekem nagy tepsim van, nem sikerült 3-3 lapot nyújtani a sötét- és világos lapokból, így 2-2 lap lett. Egyébként sem erősségem a tepsi formájú lapok nyújtása, rendszeresen feladják a leckét, főleg, ha még vékonyra is kell nyújtani.
Egy trükk hasonló cipőben járóknak: a kissé kajla lapot ráteszem a tepsi hátára, s ott nyújtom tovább. Ahol lelóg, ott levágom, s kipótolom belőle a lyukas részeket. Krémmel összerakva úgyse fog látszani, hogy rongyos lett. A legszebb lapot hagyom meg a legfelsőnek.

Kávés kedvenc

Ez a süti nagyjából az én kreálmányom. Egy másik receptet módosítottam, a krém elkészítéséhez megint egy másik adta az ötletet. A kávé pedig feldobta az egészet.
Hozzávalók:
A lapokhoz:
  • 35 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 5 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 3 evőkanál kakaó
  • 1 evőkanál őrölt kávé
  • 1 csomag szalalkáli (0,5 kg liszthez való)
  • 1 dl tej
  • tejföl
A krémhez:
  • 4 dl tej
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál őrölt kávé
  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
A beszóráshoz:
  • 10 dkg őrölt dió vagy mogyoró
Elkészítés:
A lapokhoz a margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a tojást, kávét, kakaót, cukrot, a tejben feloldott szalalkálit, összegyúrjuk. Ha nem állna össze, kevés tejfölt adunk hozzá. Kemény, nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Ha mégis ragadna, pici lisztet adhatunk még hozzá.
3 részre osztjuk, vékonyra nyújtjuk, tepsi hátán sorra kisütjük őket.
A krémhez előbb a pépet főzzük meg: a lisztet és kávét simára keverjük kevés tejjel, majd a többi tej hozzáadásával állandóan kevergetve sűrű pépet főzünk. Míg kihűl, időnként megkeverjük. Közben elkeverjük a margarint a cukorral, s a kihűlt pépet kanalanként adjuk hozzá.
Megtöltjük a lapokat, a felső lapra, a tetejére is krémet kenünk, s beszórjuk a darált dióval vagy mogyoróval.

Ezt a receptet a nosalty-ra is beküldtem, ugyanúgy, mint a most következőt.

A hónap témája: Szalalkális sütik

A húgomnak szalakális sütirecepteket ígértem. Van néhány a tarsolyomban, itt majd megtalálja őket.
Elég gyakran sütök szalakális lapokat, szeretem őket, mert mindig puha, kellemes állagú lesz az eredmény. A kedvenceim is ezek közül kerülnek ki.
A szalalkáli ammónium-hidrogén-bikarbonát, mely a sütés során széndioxidra, vízre és ammóniára bomlik. Csak vékony süteménylapok lazítására alkalmas. (Ezt mind nem magamtól tudom, egy régebbi Kiskegyed konyhájában találtam az infót.) Sütés közben kellemetlen illatot áraszt, de ez az ízét nem befolyásolja, a végeredmény annál kellemesebb lesz.
Puff neki! Most kell rájönnöm (2011.03.11.), hogyan írjuk helyesen: SZALALKÁLI. Ott volt számtalanszor a szemem előtt, s elsiklottam felette. No de a jó pap is holtig tanul...

Már megint kürtős

Vettem a fáradságot, s utánanéztem eme székely sütemény helyesírásának. Mivel a kályhacsőről, azaz a kürtőről kapta a nevét, hosszű ő-vel írjuk helyesen. Valóban, az eredeti kalács kályhacső méretű, méltán viseli a kürtős nevet.

Ötletet adnék azoknak, akik nem mennek el Székelyföldig kürtőskalácssütőt vásárolni. Anyukám régen tepsiben is sütötte, bár neki is volt fahengere. A sütőben sült változatot kukorica kórójára(kukorica szárából vágott kb. araszos botocskára) tekerte fel, melyet a kertből szerzett be azon frissiben. Rátekerte a megkelt tésztát, cukros dióba forgatta, s szépen egymás mellé bepakolta a tepsibe. Ezek mini kürtősök lettek, de annál finomabbak.
Mivel nem mindenki termeszt a kertjében kukoricát, használható fólia vagy papírtörlő karton hengere, melyet bevonunk alufóliával, s vékonyan beolajozunk, mielőtt rátekerjük a kürtősnek szánt kelt tésztát. Beforgatjuk cukros dióba, kókuszba, tepsibe pakoljuk, s a sütőben megsütjük.

Már csak az van hátra, hogy lefotózzam az általam használt kürtőssütőt, s feltöltsem, de ez nem ma lesz.

Tojásfehérje süti

Sok sütihez csak a tojások sárgáját kell felhasználni, mint az előbbi kürtőshöz is. Így összegyűlnek a fehérjék, amivel szintén kell kezdeni valamit, hisz válság van, nem pazarlunk. Kalácssütést követően gyűlt össze 6 darab fehérje, s hogy ne romoljon ránk, született a következő süti.
Hozzávalók:
  • 6 tojás fehérje
  • 20 dkg cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 10 dkg darált mogyoró
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg csokidarabos müzli
  • csipet só
  • fél csomag sütőpor
Elkészítés:
A tojásfehérjéket a csipet sóval felverjük, hozzáadjuk a cukrot, s tovább verjük, míg kemény, fényes habot kapunk. Óvatosan beleforgatjuk a többi hozzávalót, s kikent, lisztezett tepsibe simítjuk. Nem túl forró sütőben, kb. 150-160 fokon sütjük.

Kürtős kalács

Annak még utána kell néznem, hogy kürtös vagy kürtős ez a kalács? Mert különböző helyesírással találkoztam vele, de mi kürtősnek ejtjük.
Ez egy jellegzetes székely süti, kelt tésztacsíkokat tekernek farúdra, amit aztán parázs felett forgatva sütnek. S mivel volt szerencsém az eredetihez, tapasztalatból mondhatom, páratlanul finom, legyen cukros, diós, fahéjas, vagy kókuszos- bár ez utóbbi nyilván nem hagyományos.
Nekem sajnos nincs lehetőségem ilyet sütni, de egyik székelyföldi utunkon beszereztem egy kürtőskalácssütő készletet, ami négy farúdból áll, fém nyéllel , valamint egy szögletes olajtartályból. Tehát az én kürtősöm olajban sül, de így is nagy sikere van.

Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dl tej
  • 3 tojás sárgája
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 kiskanál só
  • 12,5 dkg margarin
A sütéshez:
  • 0,5 l olaj
A forgatáshoz:
  • 20 dkg porcukor
  • 2 vaníliás cukor
Elkészítés:
3 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot, míg feloldódik, hozzáadjuk az élesztőt, s hagyjuk felfutni.
Közben a margarint elmorzsoljuk a liszben, hozzáadjuk a sót, az élesztős tejet, a tojások sárgáját, összegyúrjuk, s még annyi tejet, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Simára dagasztjuk, s pici liszttel megszórva, kendővel letakarva 1-1,5 órát kelesztjük. Ez idő alatt kétszeresére kell keljen.
Liszttel enyhén megszórt táblán kinyújtjuk, csíkokra vágjuk, a csíkokat rátekerjük a farudakra úgy, hogy enyhén fedjék egymást a tésztaszélek. A közben felmelegített olajban kettesével, állandó forgatás közben világosbarnára sütjük. Ne legyen nagyon forró az olaj, hogy biztosan átsüljön.
A porcukrot egy tálcán elterítjük, hozzákeverjük a vaníliás cukrot, s ebbe forgatjuk bele a kisült kürtősöket.

Ez mindenképpen két emberes munka, egyikük süti, míg a másik készíti elő a következő farúdra a sütnivalót.
S hol lehet beszerezni ilyen készletet? Hát Székelyföldön. Én Korondon vásároltam. S nem csak ezért érdemes elmenni odáig, ennek a vidéknek olyan varázsa van, hogy azt minden magyar embernek meg kell tapasztalni.

Ember tervez...

Hát igen, ember tervez, Isten végez. Végül nem úgy zajlott a karácsony, ahogy elterveztem. Anyukám megbetegedett, én meg hagytam csapot-papot, s mellette töltöttük az ünnepet megelőző hetet s a karácsonyt is. Nem éppen a legszebb karácsony lett, de semmit sem sajnálok, csak Anyukám gyógyuljon meg. A lányom is ezt kérte az Angyaltól.
Hát akkor boldog új évet kívánok mindenkinek, egészségben, békességben...

Pisztáciás- erdei gyümölcsös torta

 Ha már tortáknál tartunk, itt a legutóbbi is, ami csak néhány hete készült. Nem csak Leányzónk, Fiúnk is öregszik: Ő már 26 lett. Utánaszám...