Lia

Ez egy régi recept, egy középiskolai osztálytársamnak, Rozinak köszönhetem, akinek kedvence volt. Nekem is egyik kedvencem...
Hozzávalók:
A lapokhoz:
  • 60 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 10 dkg zsír
  • 2 tojás
  • 1 csomag szalalkáli
  • 1 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 evőkanál kakaó
A krémhez:
  • 5 dl tej
  • 4 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál kakaó
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
Tetejére:
  • 10 dkg tortabevonó csoki
  • színes tortadara
Elkészítés:
A szalalkálit valamint az élesztőt 1-1 dl tejben feloldjuk. A lisztben elmorzsoljuk a zsírt, hozzáadjuk a cukrot, tojást, végül a tejben feloldott fújtatókat. Kettőbe osztjuk, felébe belegyúrjuk a kakaót.
Mindkét részt, a sárgát és barnát is 3-3-ba osztjuk, vékonyra nyújtjuk őket, s tepsi hátán megsütjük.
A krémhez a lisztet és kakaót összevegyítjük, kevés tej hozzáadásával simára keverjük, majd a többi tejjel együtt pépet főzünk belőle. Míg hűl, kikavarjuk a margarint a cukorral, közben a pépet is megkavargatjuk, majd ha már csak langyos vagy teljesen hideg, kanalanként a margarinhoz adjuk.
Összerakjuk a lapokat: egy sötét lap, krém, világos lap, krém, s megismételjük, míg elfogynak a lapok.
A tetejét bevonjuk a gőz fölött felolvasztott tortabevonóval, s beszórjuk tortadarával.

Mivel nekem nagy tepsim van, nem sikerült 3-3 lapot nyújtani a sötét- és világos lapokból, így 2-2 lap lett. Egyébként sem erősségem a tepsi formájú lapok nyújtása, rendszeresen feladják a leckét, főleg, ha még vékonyra is kell nyújtani.
Egy trükk hasonló cipőben járóknak: a kissé kajla lapot ráteszem a tepsi hátára, s ott nyújtom tovább. Ahol lelóg, ott levágom, s kipótolom belőle a lyukas részeket. Krémmel összerakva úgyse fog látszani, hogy rongyos lett. A legszebb lapot hagyom meg a legfelsőnek.

1 megjegyzés:

  1. Szeretem a szalalkális lapokat a sütikben, olyan jól tudnak asszimilálódni a krémbe...

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...