Zakuszka

Próbáltam kinyomozni, honnan is ered ez az étel. Erdélyben főzik a románok is, a magyarok is, de ha nem olvasok utána, abban a hitben maradok, hogy szláv eredetű, hisz neve erről árulkodna, no meg horvátországi nyaralásunk során találkoztunk vele az üzletekben. De mint Alíztól is megtudtam, örmény eredetű, ők hozták magukkal s ismertették meg velünk ezt a finomságot. Köszönet nekik érte, hisz tényleg nagyon finom. Egyetlen hátránya, hogy sok időbe kerül az elkészítése, de egy napos munka sok kamrát díszítő tele üveget eredményez, amelyeket a késő őszi, téli (no meg jelenlegi) napokon örömmel bontogatunk s kenjük kenyérre a tartalmát.
Ez is olyan, hogy ahány ház, annyi szokás. Azaz mindenki másképp készíti. Én persze az Anyukámtól tanult recept alapján.
Hozzávalók:
  • 3 kg padlizsán
  • 3 kg sárgarépa (egy része lehet petrezselyem)
  • 5 kg paprika ( lehet teljes egészében piros, de legalább egy része legyen piros kápia vagy pritamin)
  • 3 kg paradicsom vagy 1,5 l sűrű házi paradicsomlé
  • 3 kg hagyma
  • 2 l olaj
  • fűszerek: őrölt bors, babérlevél, csípős paprika
  • szalicil 
A padlizsánt megsütjük, legjobb a szabadban, lemezen, de ha erre nincs lehetőség, a tűzhelyen, egy használaton kívüli tepsiben vagy erre szakosított lemezen. (Az erdélyi háztartásokban van ilyen.) A szomszédasszonyom sütőben süti, én nem próbáltam, de biztos, így is jó. Ha puhára sült, még melegen lehúzzuk a héját. A húsát tegyük szűrőbe, hogy lecsepegjen a leve.
A sárgarépát megpucoljuk, vaskosabb karikákra vágjuk. 1 dl-nyi olajat öntünk alá, sózzuk, s kicsi lángon, lefedve párolódni tesszük.
A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, felaprítjuk, szintén kevés olajon, sóval, fedő alatt párolódni tesszük. Ha elég levet engedett, fedjük ki, hogy közben a leve is fogyjon, hisz ez a lényeg, a zöldségek levétől megszabadulni. Időnként kavarjuk meg, mert hajlandó odaégni. Ha szeretjük csípősen, lehet tenni bele 1-2 erős paprikát.
Ugyanígy járunk el a hagymával is: megpucoljuk, megmossuk, nagyobb szeletekre vágjuk, megkönnyezzük, kevés olajon, kevés sóval, lefedve kicsi lángra tesszük. Ha már van alatta elég lé, kifedjük. Meglepő, de a hagyma is úszni szokott a lében. Ezt is kavargassuk.
A paradicsomot, ha nincs paradicsomlé, megmosva, felaprítva felfőzzük, jó puhára, s átpasszírozzuk.
Ha minden zöldség készre párolódott, ledaráljuk őket, s egyben, egy nagy edényben (legalább 10 literes legyen) főni tesszük. Hozzáöntjük a többi olajat,  a paradicsomlevet, néhány babérlevelet, borsot (mokkáskanálnyit), s állandóan kavargatva főzzük. Ez lehet 2 óra is. Addig kell főzni, míg az olaj a szélén szépen különválik (én legalábbis így tanultam).
Ha kész, kiskanálnyi szalicilt kavarunk bele, jó előre, alaposan kimosott üvegekbe rakjuk (kavargatás közben nem lesz idő üveget mosni). Gyorsan lekötözzük, szárazdunsztba (takarók, párnák közé) rakjuk.
 Kisebb üvegekbe, úgy 4 dl-esekbe szoktam rakni, de most kénytelen voltam néhány nagyobba is, mert kifogytunk a kicsikből. Azóta gyűjtögetem az újabb adag üveget, hisz még akarok főzni, mert a 19 üvegből még 6-7 van:-) Elosztogattuk. De szívesen látom kóstolóra azokat, akik még nem ettek zakuszkát!


Anyósom úgy készíti, hogy nyersen darálja le a zöldségeket, s egybe főzi az egészet. Persze kivétel a padlizsán, paradicsom, azt ugyanúgy kell, lesütni, megfőzni külön. Ő meg nem tett bele sárgarépát, csak mióta nálunk látta, azóta használja. Érdemes beletenni, mert több is lesz, krémesebb, s nem annyira lecsóra emlékeztető, paprikaízű.
S hogy finom, bizonyítja, hogy akikkel megkóstoltattuk, s eddig nem ismerték, szerették, többen elkérték a receptet is. A tavaly Férjuram vitt a munkába, s egyik  pasi otthon elmesélte, hogy evett valami "viszkászt". Ezen azóta is derülünk, de az illető tegnapelőtt megkérdezte, főztünk-e idén is, ugyanazt az elnevezést használva. Férjuram vitt újra egy nagy üveggel, neki alig hagytak belőle:-) Az ő körükben rajta marad a macskaeledel neve, bár a macska nem enné meg, hisz vegetáriánus eledel, csupa zöldség.
Több változata van, lehet gombával dúsítani, babbal, ez kiválthatja a padlizsánt. A következő adagot babbal tervezem, de én akkor is teszek hozzá a padlizsánt. A Férjem által  hozott 20 kg lesütve vár sorsára a mélyhűtőben, ebből fogok kivenni hozzá.

12 megjegyzés:

  1. Ezt még nem próbáltam. Tetszik a recepted, lehet, hogy összeszedem a bátorságom hozzá.

    VálaszTörlés
  2. Számomra eléggé idegen , mivel még nem ismerem. Biztos finom a recept alapján érdemes lenne kipróbálnom!

    VálaszTörlés
  3. Mi is imádjuk, idén még nem volt időm készíteni,tavaly is csak a gyors változatát készítettem, igaz nem olyan mint az eredeti, de a rohanó napokra megteszi!

    VálaszTörlés
  4. Petra, végülis nem olyan ördöngös dolog. Ha mégis rászános magad, s kétésgeid vannak, kérdezz bátran, szívesen segítek.
    Éva, tapasztaltam, hogy Magyarország területén nem főzik a zakuszkát, s azzal én is úgy vagyok, az idegen ízek bizalmatlanságot keltenek. Ha van erdélyi ismerősöd, és készíti, esetleg kérjél kóstolót, s ha ízlik, csak akkor ugorj neki, mert ahhoz nagy munka s befektetés, hogy majd ne szeresse a család. Esetleg kisebb adaggal próbálkozz, de az is olyan macerás, mint a sok.
    Márti, ha készíted a gyors változatot, ugye, olvasható lesz a blogodon? Néha én is szívesen felgyorsítanám a folyamatot.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szorgalmas vagy:) Még nem készítettem ilyet házilag, nagyon jól jönne pedig pár üveg a kamrapolcra.

    VálaszTörlés
  6. Gerdi, ajánlóm figyelmedbe,kevésbé macerás, még tavaly ilyen tájt közzé tettem; http://martyhobby.blogspot.com/2010/09/gyors-zakuszka.html

    VálaszTörlés
  7. Valamikor gyermekkoromban Erdélyben élő ismerőseinknél ettünk zakuszkát, emlékezetem szerint nagyon finom volt. Ez is fincsi lehet, elismerésem!

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm, Trollanyu! Állítólag kapható bolti is, nem tudom, tifelétek mi a helyzet, de, ezt is hallottam, meg sem közelíti a házit. Érdemes kipróbálni!
    Köszönöm, Márti, meg fogom nézni!
    Köszi, Vicuska!
    Hankka, neked is köszönöm!

    VálaszTörlés
  9. Huu, de megkivantam! Olyan regen ettem mar hazi zakuszkat! Iszonyu finom lehet!

    VálaszTörlés
  10. Jade, postázok neked:-) Túl az Óperencián nem szoktál készíteni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az én zakuszkám,és az igazi :
      25 drb.almapaprika
      6 " padlizsán
      1 kg. hagyma
      1/2 liter paradicsomlé
      1/2 " olaj,só,bors szalicil

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...