- 1 kg liszt
- 5 dl tej
- 3 evőkanál cukor
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 1 teáskanál só
- 3 tojássárga
- 0,6 dl olaj
A töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 5 evőkanál cukor
- 2 evőkanál gríz
- 1 citrom lereszelt héja
- 1 tojássárga lekenni
- kevés cukor beszórni
Így készült:
3 dl tejet megmelegítettem, elkevertem benne 1 teáskanálnyi cukrot, s belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni. Közben a lisztet, sót, cukrot, vaníliás cukrot elvegyítettem, beletettem a tojássárgákat, az élesztős tejet s gyúrni kezdtem. Közben annyi langyos tejet öntöttem még hozzá, hogy összeálljon a tészta, de ne legyen azért túl kemény sem. Végül két részletben hozzáöntöttem az olajat s megdagasztottam a tésztát.
40-50 percig letakarva, meleg helyen kelesztettem.
Közben elkészítettem tölteléket: a túrót villával áttörtem, s elkevertem a cukorral, grízzel, citromhéjjal.
A megkelt tésztát kettéosztottam. Előbb egyik felét nyújtottam ki enyhén lisztezett deszkán, s tenyérnyi téglalapokra vágtam. A tésztadarabok egyik felét éles késsel megcsíkoztam, a másik felére 1-1 kanálnyi tölteléket tettem s feltekertem.
Úgy tettem a sütőpapírral bélelt tepsibe, hogy a csíkozott fele kerüljön felfele.
Lekentem tojássárgával, s csipetnyi cukrot szórtam mindegyikre.
180 fokos sütőbe tettem, pirulásig sütöttem.
Míg sült, a tészta másik feléből is előkészültek a bukták, majd azok is kisültek.
Így utólag, ugyanis még hétfőn sültek, el tudom mondani, hogy bizony nem maradt másnap ebédre, mindössze 4 darab. Az első tepsivel majdnem elfogyott még aznap este. Ízlett a társaságnak. :-)
Csak egy baja volt, ami nálam szinte mindig előfordul, amikor túró kerül a kelt tésztába: a töltelék egy része itt-ott kiszökik. Nem tudom, miért...
Tudod Gerdi én is nagyon szívesen enném ám a kelt tésztás finomságokat, de nem engedem meg ezt a luxust magamnak! :) Inkább csak gyönyörködöm a tiédben és megeszek bánatomban egy banánt! :))))
VálaszTörlésNagyon szépek lettek. Azt hiszem hamarosan én is készítek valami hasonlót.
VálaszTörlésÓ,de szépek! :)
VálaszTörlésNagyon szépek lettek, tetszenek! :)
VálaszTörlésMilyen jó ötlet a buktát így formázni és ezzel kicsit feldobni! :) Nagyon guszták lettek! :)
VálaszTörlésIgazán guszták így kicifrázva... :) Imádom a buktát... akár túrósan is.
VálaszTörlésGuszták nagyon! Tetszik a tetején ez a bevagdosás :-) És milyen fincsi lehet.....
VálaszTörlésMilyen szép csinoskák lettek! :) Mi leginkább reggelire fogyasztunk péksütit, de a nap bármely időszakában szívesen eszegetem. ;)
VálaszTörlésSzépségesek lettek nagyon!!!
VálaszTörlésNagyon csinoskák. Az a legfinomabb, amikor egy kis töltelék kiszökik és rápirul :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Nektek a kedves hozzászólásokat!
VálaszTörlésKedves Gerdi a párommal megcsináltuk e remek receptet írtad azt hogy nem tudod miért folyik ki a masszád.
VálaszTörlésA megoldás az mikor hajtod össze a krémmel töltve a tésztát arra ügyelj ,hogy a be vagdalt rész ne érintkezzen a krémmel vagyis úgy hajtogasd fel mint a bejglit csinálnál tuti nem folyik ki majd a töltelék,,,
[img]http://kepfeltoltes.hu/view/160730/13898496_1393399837343736_1148904076_o_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img]
VálaszTörlésígy néz ki a miénk...
Kedves Yvett! Örülök, hogy elkészítettétek a sütit! A tanácsnak is örülök, mert a túrótöltelék azóta is előszeretettel szökik ki a tésztából. Köszönöm szépen, legközelebb így készül! :-)
TörlésA fotót a sütitekről sajnos nem tudtam megnézni, a link ide vezetett, a blogra. De biztosan nagyon szép lett! Üdv. Gerdi