Linzer

Újabb karácsonyi darab. Csak úgy hagyományosan, mindenféle flanc nélkül készült. Azaz nem teljesen, mert a közepéből nem kört, hanem csillagot szúrtam ki. Unokaöcsém ezeket vadászta a tányérról, neki ez ízlett legjobban. Még jó, hogy nem mindenkinek ugyanaz volt a kedvence! :-)


Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 40 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 2 tojássárga 
  • 1 csomag sütőpor
  • sárgabaracklekvár tölteni
  • vaníliás porcukor beszórni
Így készült:
A lisztet előbb elmorzsoltam a vajjal, majd a többi hozzávalóval összegyúrtam. 
1-2 órát pihent a tészta, mivel közben sült más süti, de ez el is maradhat.
Enyhén lisztezett deszkán vékonyra nyújtottam, közepes méretű pogácsaszaggatóval kivágtam, felének a közepét is kilukasztottam, ezúttal pici csillagformával.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam, nem túl közel egymáshoz, mert nőni fognak. 
180 fokos sütőben világosra sütöttem őket.
Kihűlés után egy teli és egy lyukas korongot 1-1 bő teáskanál lekvárral összetapasztottam.
Porcukorral szórtam be.

A meglepetés az volt, hogy elég rendesen megnőttek a tepsiben. Az első adagot sikerült is a kelleténél közelebb pakolni egymáshoz, így összenőttek. A továbbiakban ebből tanulva szellősebben kerültek a tepsibe.
Volt, hogy margarinnal sütöttem, de vajjal sokkal finomabb. A porcukorral meg csak csínján bántam, mert egyáltalán nem hiányzik róla, csak a külleme kedvéért került rá. Persze aki édesen szereti, jó vastagon beszórhatja.

Szerintem ez a legegyszerűbb és legfinomabb linzerrecept. A 30-20-10-1 (liszt, vaj, porcukor, tojássárga) arány tökéletes. És vaj, nem margarin. Sokkal de sokkal finomabb vajjal. Sütőpor nélkül. Így is puha lesz, főleg a lekvárral való összerakás után, amit nem kell sajnálni belőle. Legutóbb karácsonyra készült, 3 adag, azaz 90 dkg lisztből.
Leányzó rakosgatta össze. Itt még nincs rajta porcukor. Nem is hiányzik róla az édességét tekintve, de végül került rá, mert hát a linzernek úgy kell kinézni.


7 megjegyzés:

  1. Úgy tetszik amikor valamilyen extra formára van szúrva a közepe, szuper! :-)

    VálaszTörlés
  2. Szép ünnepélyes volt a csillaggal a közepén!

    VálaszTörlés
  3. Nálunk is készült karácsonykor. Nagyon szépek a tied is. :)

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...