Medvehagymás pogácsa

 Első medvehagymás recept a blogon. Már évek óta tervezem, hogy elmegyünk medvehagymaszerző útra, de sosem jött össze. Mostanáig. Tavaly a közelben, ismerős utasítása alapján próbáltunk a nyomára bukkanni a Börzsönyben ennek a tavaszi vitaminbombának, sikertelenül. Idén az interenetet hívtam segítségül- túloldalon, Borsosberényből kiindulva vágtunk neki a zöld + jelzésen. Arrafelé nem leltünk a nyomára, visszafelé ugyanott haladva, beletörődve a kudarcba, teljesen véletlenül, a patakparton zöldellő növény közelebbi megtekintése végett letérve az útról, tengernyit találtunk- csak még épp, hogy kezdett a napvilág felé törekedni. A nagyobbakból szedtünk egy jó csokornyit, arra gondolva, hogy visszamegyünk- bár már látom, ebből nem igazán lesz semmi. Majd jövőre. S ha már sikerült szedni belőle, tesztelni is kellett- elsőként pogácsába. Másodikként ugyanazt megismételve, családi kérésre. 

Az első pogácsa két heti hiányzásomra igazolást adó eseményre készült- portfólió védésre érkező vendégeknek, akik, bár a hátam közepére sem kívántam őket, megérdemelték. Nagy kísértést éreztem, hogy hagyjam az egészet, de ha már nekifogtam, befejeztem. Értelme nem sok, ha csak a sok ráfordított szabadidő és a két hetes stressz annak számít. A fáradtságot még mindig rámtelepedve hurcolom magammal, de a "hosszú" tavaszi szünetben talán leteszek belőle valamennyit. 

No de jöjjön már az a pogácsa, ne csak locsogjak.


Hozzávalók:

  • 4 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 kg liszt
  • 12,5 dkg margarin
  • 20 dkg zsír
  • 2,5 teáskanál só
  • 2 nagyobb tojás
  • kisebb csokor medvehagyma
  • + 1 tojás lekenni, csipet só
Így készült:
A medvehagymát megmostam, összefogva deszkán felaprítottam.
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot és belemorzsoltam az élesztőt.
A lisztben elvegyítettem a sót, elmozsoltam a margarinnal és a zsírral. Hozzáadtam a tojásokat, a közben felfutott élesztős tejet. Összegyúrtam, majd belevegyítettem a medvehagymát. Megdagasztottam, majd letakarva hagytam egy órányit kelni.
Deszkára borítottam, kinyújtottam, hajtogattam, majd újra kinyújtottam, jó ujjnyi vastagra. Éles késsel bevagdostam a tetejét, majd apró pogácsaszaggatóval kivágtam, tepsibe pakolgattam. 
A csipet sóval felvert tojással lekentem a tetejüket.
190 fokos sütőbe tettem. Addig sültek, míg szép pirosak lettek.
Két nagy tepsivel lett belőle.

Kíváncsi voltam a fogadtatásra, de mindenkinek ízlett, aki kóstolta. Sőt, még egy adagot rendeltek belőle. A maradék levél a fagyasztóba került, valószínűleg az is pogácsában végzi.

Arrafelé indultunk


Aprócska medvehagymák


Hóvirágok társaságában

6 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néznek ki a pogácsáid, és - bár én nem szeretem a medvehagymát - finomak is lehettek, főleg így, saját szedéssel 😊. Akkor sikeres volt a túrátok, medvehagymát is találtatok és jót kirándultatok is.
    Az aranyesőd nagyon szép! Tudom, nem ez a hivatalos neve, de mindenki így mondja, igazából aranyfa vagy aranycserje 😊. Aranyeső volt nekünk gyerekkoromban otthon, az egy magas fa, nagyon szépen virágzott, a levelei az akácra hasonlítottak. Bocs, de biztos Te is tudod ezeket....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Végülis jó nagy túra lett, 16 km oda-vissza, s elkönyveltem magamban, hogy itt sem lesz medvehagyma. De most már tudjuk, hol kell keresni.
      Valóban az az aranyeső, a fürtös virágú, akáchoz hasonló, de a köznyelv ezt nevezi úgy. Még én is. :D

      Törlés
  2. Nagyon guszta a pogácsa és biztos finom volt. Megérdemled a pihenést és a kikapcsolódást a nehéz napok után!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Éva! Aranyos vagy! Én is úgy gondolom, megérdemelnék egy kis pihenést, cserébe kaptam a hétre 10 óra helyettesítést! :D

      Törlés
  3. Jó kis túra lehetett és a végeredmény is csodás, megérdemeltétek. :-)

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...