Barna magos kenyér

Egy falubeli néni hetente kétszer hoz nekünk házi tejet, aminek nagy részét a gyerekek isszák meg, de lesz belőle aludttej is, amiből aztán túró készül. Ennek a mellékterméke a savó, egy világossárga folyadék, amelyet nem szoktam elönteni, mert lángossütésre, vagy akár kenyér dagasztására kiválóan alkalmas.
Ez a kenyér is savóval készült.

Hozzávalók:
  • 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 30 dkg fehér búzaliszt
  • 4 dl savó
  • 1 kiskanál cukor
  • 2 kiskanál só
  • 2 dkg élesztő
  • 1-2 evőkanál napraforgó olaj 
  • magok a tetejére (mák, szezám, len, napraforgó, stb.)
Elkészítés: 
A kétféle lisztet és a sót egy tálban összekeverjük.. A savót felmelegítjük. Kb. felét a liszthez öntjük, a többiben elkeverjük a cukrot s felfuttajuk benne az élesztőt. Összegyúrjuk, megdagasztjuk, ha nagyon ragad, márpedig a teljes kiőrlésű liszt miatt fog, hozzáadjuk az olajat. Kevés liszttel megszórva, letakarva kb. 1,5 órát kelesztjük. Ekkor lisztezett deszkára borítjuk, 2 részre osztjuk, cipócskákat formálunk belőlük. Tepsibe helyezzük, még kelesztjük fél órányit. Ezután bevágjuk a tetejét, tetszés szerinti magokkal beszórjuk, s előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

Eddig három kenyérsütő gépet "fogyasztottunk el",  ezért sütőben sül a kenyerem. Nem is sütök olyan gyakran, mint annak idején. Akkor szinte nem is ettünk bolti kenyeret. A magam sütötte kenyérben tudom, mi van, és kedvem szerint variálom az összetételét. Az sem mellékes, hogy nagyon kényelmes: nem kell a ragadós tésztával bajlódni, csak beleborogatok a tartályba mindenfélét, s a masina dolgozik helyettünk. A végén meg szól, hogy kész a vekni, miközben csak úgy árassza magából a friss kenyér illatát. A férjem azt mondta, nem veszünk több kenyérsütő gépet. De ezt csak ő mondta:-)

1 megjegyzés:

  1. Bizony, az otthon készült kenyér sokkal finomabb , mint a bolti...már én is tapasztalom!!:)

    VálaszTörlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...