Hozzávalók:
- 30 dkg zabpehely
- 20 dkg cukor
- 15 dkg darált dió
- 1 nagy csipet szódabikarbóna
- 20 dkg liszt
- csipet só
- 25 dkg margarin
- 2 tojás
- 16 dkg étcsokoládé + 5 dkg vaj
Így készült:
A zabpelyhet késes aprítóban megőröltem. Nem lett teljesen liszt állagú, maradtak benne darabok is. Hozzáadtam a darált diót, cukrot, lisztet, sót, szódabikarbónát, és a margarinnal összemorzsoltam. Hozzáadtam a tojásokat, majd még egy evőkanál lisztet, mert kissé lágy lett. Alaposan összegyúrtam a még mindig ragacsos masszát, majd hideg helyre tettem 1-2 órára.
Kisebb diónyi gombócokat formáltam belőle, sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam nem túl közel egymáshoz. Kis méretű pálinkás pohár fenekét belenyomtam mindegyik gombócba, így elterültek, s mélyedés lett a közepébe. Közben lisztbe mártottam a poharat, hogy ne ragadjon.
180 fokos sütőben világosra sütöttem.
Mikor kihűlt, a csokit és vajat gőz fölött felolvasztottam, s mindegyik kekszre kanalaztam belőle.
Jó ropogósak lettek, s kissé darabosabbak, mint a bolti. Lehet, hogy szódabikarbónát nem kellett volna tegyek bele, mert a belenyomott mélyedésből alig maradt valami. De azért a csokinak mégis lett helye rajta. :-)
S mivel aprósüti és édes is, és miért is ne készülhetne el karácsonyra is, ajánlom a sütit Martinelli játékára. Ő ugyanis karácsonyi aprósütikből szeretne egy gyűjteményt összeállítani. Remélem, jó sok gyűlik össze, megkönnyítve a dolgunkat. vagy éppen a bőség zavarával megnehezítve? :-)
Nagyon szép lett. Én kérem is azt az adagot :)
VálaszTörlésKöszönöm, Martinelli! Elküldtem, megérkezett? :-)
TörlésÓ, micsoda finom ropogtatnivaló! :)
VálaszTörlésKöszönöm, Vanilin! Valóban az volt! :-)
Törlés