Hozzávalók:
A lapokhoz:
- 60 dkg liszt
- 20 dkg zsír
- 20 dkg cukor
- 1 csomag sütőpor
- 3 tojás sárgája
- tejföl
A töltelékhez:
- 1 vizespohár tej (2 dl)
- 10 dkg cukor
- 1 lap összetörve
- 12,5 dkg vaj
- 25 dkg pörkölt, darált dió
- kevés rumaroma
A mázhoz:
- 3 tojásfehérje
- 20 dkg cukor
Így készült:
A lisztet, sütőport, cukrot elmorzsoltam a zsírral, majd hozzáadtam a tojások sárgáját s két evőkanál tejfölt. összegyúrtam, közben még keveset raktam hozzá, annyit, hogy összeálljon a tészta, de ne legyen túl kemény sem.
3 részre osztottam, mindegyiket tepsi méretűre nyújtottam (28×36 cm-es), tepsi hátán világosra sütöttem őket.
Hagytam kihűlni a lapokat.
A diót kis lángon, kavargatva kissé megpirítottam, majd ledaráltam.
Az egyik lapot -a legkevésbé sikerültebbet- összetörtem. A cukorból és vízből szirupot főztem (épp csak felfőztem) s azon forrón ráöntöttem az összetört lapra a rumaromával együtt. Hozzákevertem a vajat, kavartam, míg felolvadt benne. Belekevertem a diót.
Az alsó lapon elosztottam a tölteléket, a másik lappal befedtem.
A fehérjéket a cukorral gőz fölött felvertem, majd a süti tetejére kentem.
Másnap szeleteltem.
Finom volt, igazából csak egy bajom volt vele, hogy szárazak maradtak a lapok. Maga a töltelék is kissé morzsalékos volt, de lelapogatva szépen összesimult a lapokkal. Előbb kevésnek is tűnt, de felszeletelve bebizonyosodott, hogy mégsem az.
Habos is, diós is, csak finom lehet! ;-)
VálaszTörlés:-) De leginkább a dió miatt! :-)
TörlésImádom ezt a sütit és a lekvár csak előnyére válik, de így is tökéletes :)
VálaszTörlésLegközelebb -ami ki tudja, mikor lesz- lekvárosan készül majd. Te ismered ezt a sütit? Én még nem találkoztam vele sehol, azért is voltam kíváncsi rá. Amúgy köszi! :-)
TörlésImádom ezt a sütit és a lekvár csak előnyére válik, de így is tökéletes :)
VálaszTörlésKicsivel több tej biztos megoldaná a szárazságot. De amúgy nagyon finomsütike:
VálaszTörlés