A húsvét nem a kedvenc ünnepem- gyerekkorunkban, mivel ugye négyen vagyunk lánytestvérek, egymásnak adták a locsolók a kilincset, s azt úgy nem szerettem. Jöjjenek, csak ne locsoljanak. Akkoriban piros tojás járt a locsolkodásért, festettünk is jó sokat, azt még jó mókának is tartottam. No meg megkínáltuk őket sütivel. Manapság pénz jár a locsolónak- de már nem sok locsolkodó jön, és mi tagadás- az utóbbi években nem is várjuk őket, ilyenkor többnyire családi programot tervezünk. Idén Nővéremékkel együtt mentünk volna világgá, de mivel nem tudtak jönni, visszavittük Gergőt Szegedre- kedden már órái voltak, mindenképp utazott volna vissza hétfőn-, s ha már ott voltunk, bejártuk a füvészkertet. Az idő is csodás volt- bár nálunk már hűvösebb volt aznap, de délen ragyogó napsütéses idő volt-, a látvány is megérte a nagy utat. Összecsaptuk a kellemest a hasznossal. 😃
Szó szerint két napot töltöttem a konyhában húsvét előtt- pénteken sütöttem, szombaton főztem, meg tojást festettünk a gyerekekkel, hagymahéjjal, ahogy tesszük évek óta. Több süti is készült, köztük ez a citromos lett a kedvencem:
Hozzávalók:
A lapokhoz:
- 15 dkg cukor
- 60 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- csipetnyi szódabikarbóna
- 16 dkg zsír
- 2 tojás
- tej (kb. 1,5 dl)
A krémhez:
- 9 evőkanál rétesliszt
- 9 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg cukor
- 20 dkg vaj
- 1 citrom lereszelt héja és kicsavart leve
Így készült:
A tésztához a lisztet, cukrot, sütőport és szódabikarbónát tálba tettem, elmorzsoltam a zsírral. Hozzáadtam a két tojást, és apránként annyi tejet, hogy jól gyúrható tésztát kapjak. Ne legyen kemény, mert nehéz lesz kinyújtani a lapokat.
5 részre osztottam, s lisztezett deszkán sorra tepsi méretűre nyújtottam őket. Tepsi hátán világosra sütöttem sorra a lapokat. (23×32 cm-es tepsin sültek) Egyik lap kicsit jobban megsült, ez lett a legalsó.
A krémhez a lisztet (közepesen púpos kanállal mérve) kevés tejjel simára kevertem. A többit is hozzáadtam fokozatosan, s a vaníliával együtt, kis lángon, állandóan kavarva sűrűre főztem. Miközben hűlt, sűrűn megkavartam.
A vajat elkevertem a cukorral, majd kanalanként hozzáadtam a közben kihűlt pépet. Habosra kavartam. Végül belekevertem a citrom héját és kicsavart levét.
A lapokat megtöltöttem a krémmel.
Tetejére papírt tettem, erre egy másik sütit, hogy lenyomja. Másnapra jól átpuhult, könnyen lehetett szeletelni.
Finoman puha, kellemesen citromízű süti lett. Ebből ettem a legtöbbet, azaz több szeletet. Volt olyan süti, amelyiket csak éppen megkóstoltam.
Ilyenek a hagymahéjjal festett, levéllel díszített piros tojások:
Nagyon jól néz ki a sütid, biztos finom volt, hisz citromos, és az én nagyon szeretem :-)
VálaszTörlésA tojásaitok is nagyon szépek lettek. Mi már rég nem festünk színes tojásokat, régen, mikor a lányom kicsi volt, akkor festettünk, aztán az iskolában ők festettek hagymahéjjal, hasonlót a tietekéhez.
Nekem nem kellett sokat sütnöm-főznöm, mert utaztunk Apukámhoz, és húsvét után még pár napot ott töltöttünk. Egy édeset és egy sósat sütöttem azért, és egy töltött húst, azt vittük.
A húsvét hétfői dél-magyarországi szép időt szerencsére mi is tapasztaltuk, Siklóson és Mohácson jártunk. Nagyon jó volt, rengeteget fényképeztünk. Nemsokára teszek fel belőlük a Konyhás blogomra egy kis ízelítőt, aztán a többit a Mözsire, illetve a Dél-Magyarországira :-)
Köszönöm, Katalin!
TörlésKíváncsian várom a kirándulós fotóidat! Mi még nem jártunk arra, de talán majd eztán.
Már egy részük fent is van. A konyhás blogomon egy összefoglaló:
Törléshttps://katalin-konyha.blogspot.com/2019/04/borlekvarok-es-siklosi-kirandulas.html
és a Délvidék blogomon a Siklósi vár, részletesen:
https://karpatutak5.blogspot.com/2019/05/kirandulas-siklosi-varban.html
Kellemes kirándulást :-)
Finom lehetett ez a citromos sütid! A húsvét ma már egészen más mint régen volt! Ügyesek vagytok szépek lettek a tojások!
VálaszTörlésÉva, nekem ízlett! :-) Köszönjük!
TörlésSajnos ma már az ünnepeket is magával ragadja ez az anyagias világ. Régen sokkal egyszerűbb, mégis ünnepibb volt az összes, főleg a karácsony.