Sajtos-joghurtos pogácsa

 Csak mert rég volt pogácsa. No nem a konyhánkban, hanem a blogon. Gyakran sütök, mert olyan sokoldalú. Jó reggel, délben, este, sőt minden napszakban. 

(A bejegyzést épp tíz napja írtam- csak azért jegyzem meg, mert a leírt események után következett a hosszú hétvége, amiről előzőleg írtam. Kicsit keszekusza a blog is, mint az életünk. 😀)

Az előző hétvégén egyik gyerek sem volt itthon, akkor hanyagoltam a sütést-főzést. Szombaton kertészkedtünk, vasárnap kirándultunk. A Börzsöny egy újabb zegzugát néztük ki úti célnak, aztán menet közben változott a terv. De legalább jó sokat jártunk. 

A legutóbbi hétvégén csak Leányzó jött haza, vasárnap pedig vele együtt Szegedre mentünk Fiúnkhoz. Vittük magunkkal az ebédet is, amivel egész szombaton készültem. A húsleves, lilakáposzta, krumpli és sült husik mellé négyféle süti is készült. Estére megint oda jutottam, hogy szerettem volna mihamarabb túljutni az egészen, s a végét leegyszerűsítettem. A pogácsa elsőként készült,így az nem lett (annyira) összecsapva. 

Hát ilyenek a sűrű hétköznapok "pihentető" hétvégéi. De biztosan nem csak én vagyok így ezzel... De jöjjön a pogácsa a csapongó bevezető után. Ezúttal kinéztem egy receptet, hogy csak azért is azt követem. De több lisztből szerettem volna, sajt legyen már a tésztájába is, és a kevésnek ítélt tejet joghurttal egészítettem ki. Így megint saját alkotás lett belőle.

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 2 púpozott teáskanál só
  • 25 dkg margarin
  • 10 dkg zsír
  • 2 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 tojás+ 3 sárgája
  • 2 dl joghurt
  • 25 dkg reszelt sajt + a tetejére 10-15 dkg
Így készült:
A tejet meglangyosítottam, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. 
A lisztben elvegyítettem a sót, elmorzsoltam benne a zsírt és margarint. A reszelt sajtot is beleforgattam. Hozzáadtam a tojást és a sárgákat, az időközben felfutott élesztős tejet és gyúrni kezdtem. Közben adagoltam hozzá a joghurtot. Megdagasztottam, majd letakarva kelni hagytam. 
Úgy fél óra elteltével kinyújtottam, egyszer hajtogattam, s újabb fél órát pihent. Ez után újra kinyújtottam jó ujjnyi vastagra. Kicsi pogácsaszaggatóval vágtam ki, tepsibe pakoltam, egy-egy csipet sajtot rakosgattam a tetejére, majd 180 fokos sütőben pirosra sütöttem őket.
Sok lett belőle, 3 nagy tepsi megtelt. 


Még mindig telefonos fotók, ezek is csak úgy sebtiben készültek vasárnap este, mikor hazaértünk, az itthon maradt kisebb kupac pogácsáról. 


12 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek a pogácsák! :) Én már régen sütöttem ilyen sós finomságot, de a képeket látva kedvet kaptam hozzá. :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép pogácsák, biztos hagyták magukat enni és gyorsan fogytak😃!
    A Börzsöny is már biztos szépen éledezik. Jó nagyot kirándultatok, a 20 km nem semmi. Képeket nem hozol?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Katalin! Igen, egyre szebb a Börzsöny. Képek- gondoltam is rá, de majd egy következő bejegyzésben mutatok szépe virágokat! :-)

      Törlés
  3. De jó hogy feltetted a pogácsáidat, mert most jutott eszembe, mintha én is is sütöttem volna 1-2 hete pogácsát, de teljesen kiment a fejemből. 😃 A képek is még a gépben vannak. Én is teljesen átalakítottam a látott eredeti receptet, ami valahol a Pinteresten volt, arra még emlékszem 😊. Még jó hogy leírtam az átalakított receptemet a kis füzetembe, nemsokára hozom majd....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is írom, körmölöm a recepteket, csak épp közzé nem teszem. Néha elkap a lendület, aztán alábbhagy. De örülök, hogy ennek a pogácsának köszönhetően Tőled is kapunk egyet!

      Törlés
  4. Nagyon guszta pogácsákat alakítottál finom lehetett!

    VálaszTörlés
  5. Mostanában többször sütöttem túrós pogácsát. A család nagy juhtúró rajongó, így kipróbálom ezt is. 😉

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jó fotók. Mióta tönkrement a gépem, telot használok. Flat lay-hez éppen jó. Jól néznek ki a pogácsák, jó nagy adagot sütöttél, de biztos hamar elfogyott. Mi is szeretjük a túrókat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Ani! Bár a fotózáshoz van legkevésbé kedvem, ez meg is látszik. Néha akkor állok neki, mikor fogytán a süti, hogy azért legyen megörökítve...

      Törlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...