Káposztás húsgombóc...

 ... vagy húsgombócos káposzta, de még találóbb lenne a lusta töltött káposzta elnevezés. Mert minden benne van, ami az említett, kissé macerás ételben, csak jóval gyorsabban elkészül. 

A mai délutánt sütésre szántam, de semmi kedvem hozzá. Ha ritkán ugyan, de ilyen is van. Majd holnap sütök-főzök. Kirándulásra úgysem alkalmas az idő, Leányzó meg délután megy vissza, addig elkészül minden. Most pedig blogot írok.

Tegnap igyekeztem haza, de mire hazavergődtem, mivel épp nem volt főtt kaja, a család "éheztében" rendelt pizzát. Így nem volt okom sietni a főzéssel, vacsorára készült el mindjárt két fogás is: az egyik a káposztás étel, a másik, mivel sejtettem, hogy Leányzóm nem lesz elragadtatva tőle, az örök kedvenc kapros tokány. De az már szerepel a blogon, most jöjjön a lusta töltött káposzta:


Hozzávalók:

  • 60 dkg darált hús
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 1 evőkanál házi ételízesítő
  • 1 tojás
  • só, bors, paprika
  • 1 teáskanál morzsolt kapor
  • 1,5 dl rizs
  • kevés olaj
  • 1 kicsi fej káposzta
  • 2 dl sűrű paradicsomlé
  • 1 szál kolbász
  • csombor
  • tejföl a tálaláshoz
Így készült:
A káposztát csíkokra vágtam, a kolbászt felkarikáztam. A hagymát megpucoltam, felaprítottam.
A darált húst, tojást, apróra vágott hagymát, ételízesítőt, fűszereket, csapott teáskanálnyi sót, kaprot, rizset összekevertem, gombócokat formáztam belőle. 
Mivel sütőben készült, tepsibe pakoltam mindent: az alját kikentem olajjal, előbb néhány szál csombordot fektettem az aljára, erre fele kolbászkarika, majd a káposzta fele került. Ráültettem a gombócokat, majd befedtem a maradék káposztával, rászórtam a többi kolbászt. A tetejére is szórtam kevés kaprot, majd ráöntöttem a paradicsomlét, sót szórtam rá, és annyi víz került rá, hogy éppen ellepje az egészet. Sütőbe tettem, 190 fokra, és addig volt benn, míg a káposzta megpuhult. 



Nem árt az elején letakarni alufóliával, én nem tettem meg, ezért a tetején a kilógó káposztaszálak sötétre pirultak. Előbb tejföllel együtt terveztem sütni, aztán ezt elvetettem, csak tálaláskor ettünk hozzá. Kellett is, mert a friss káposzta édeskés. 
Finom volt, nekem kimondottan ízlett. Habár nem egy töltött káposzta, de ízvilágában mindenképp emlékeztet rá. 




9 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom lehetett! Nálunk évek óta a töltött káposzta ilyen gombóccal készül bár én savanyú káposztával készítem és mindenki nagyon szereti!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Éva! Savanyú káposztával még finomabb lehet.

      Törlés
  2. Nagyon guszta, finom lehetett! Én is szeretem a káposztát ételeket, a férjem nem annyira, így ritkábban készül, mert egy-két adagot nehéz lenne főzni....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Nálunk a gyerekek nem rajonganak érte- de a töltött káposztát már megeszik.

      Törlés
  3. Imádom a töltött káposztát, de még sosem készítettem.
    Lehet, hogy egy ilyen "lusta" recepttel kellene kezdenem?? Nekem nagyon tetszik!
    Szerinted cseréptálban is működne a dolog??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. teller-cake nekem ami van cseréptálam ahhoz van receptajánló kis füzet és a töltött káposzta is köztük van.

      Törlés
    2. Zsuzsa, én úgy gondolom, cseréptálban is készíthető. Nekem is van, de sose használtam, ott porosodik a szekrény tetején. Talán be kéne vetni... Egy próbát mindenképp megér ez a lusta változat. Ha szeretetitek a töltött káposztát, ez sem okozhat csalódást.

      Törlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...