Papanas

Nem egyszer láttam ilyen sütit román blogokon, de egyszer sem jutottam arra az elhatározásra, hogy én ezt meg fogom sütni. Mindaddig, amíg közelebbről meg nem ismerkedtem vele: otthoni tartózkodás alatt barátnőmékkel étteremben ücsörögve, barátnőm ezt rendelt csak. Szép nagy adagot hoztak ki, így mi is megkóstoltuk- nem csak a látványa volt megnyerő, ízre is nagyon finom. Ugyanakkor, talán épp másnap Nővérem Sógornője fagyasztóból kivettet sütött nekünk, az is nagyon finom volt. Leányzóm le is adta a rendelést nálam, így többször készült már, a fotón látható Székelyföldről hozott áfonyalekvárral. Mert azzal az igazi. Semmi különös, csak olajban sült túrófánk, de a tejföl és lekvár különlegessé teszi. Nem tudom, ki találta ki, de dicséretet érdemel érte. 
Hozzávalók:
  • 50 dkg túró
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 egész tojás
  • 30 dkg liszt
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • csipet só
A tálaláshoz:
  • tejföl
  • áfonyalekvár
  • +sütéshez olaj
Így készült:
A túrót villával áttörtem. Összegyúrtam az összes többi hozzávalóval- a szódabikarbónát leöntöttem a citromlével előbb. Közepesen kemény, jól gyúrható, kissé ragacsos tésztát kaptam.
Eredetileg úgy csinálják, hogy gombócokat alakítanak a tésztából, azt kilapítják, közepét kilyukasztva formázzák koronggá. Én kinyújtottam, lisztezett deszkán, a legnagyobb pogácsaszaggatóval kivágtam, kilukasztottam a közepét, s forró olajban kisütöttem, a kis kivágott karikákat is. A tésztahulladékot összegyúrtam, abból is készültek fánkok.
Még melegen fogyasztottuk, simára kevert tejföllel és áfonyalekvárral megpakolva, pici fánkkal megkoronázva. Így együtt nagyon finom tud lenni!

Recept innen.

A papanasi a román elnevezése ennek a fánknak, de a túrógombócot is így nevezik- az a főtt papanas (kiejve: pápánás). Azt olvastam, hogy olasz eredetű a szó, utána is néztem: a pappa papit, pépet jelent, a pappare jelentése pedig zabálni. Méltó a nevéhez, zabálni való ez a fánk! 😀

4 megjegyzés:

  1. Ez tényleg nagyon különleges, nem láttam még hasonlót sem, és nem is hallottam róla soha. Most szívesen megkóstolnám. Jó lenne egyszer kipróbálni, főleg az erdélyi áfonyalekvárral!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes módon az otthoni életem során nem is hallottam róla, az internet korában ismertem meg én is. Valóban finom, a tejföl és savanykás lekvár keveréke valami meglepően finommá teszi.

      Törlés
  2. Én sem ismertem, de remekül meghoztad a kedvet hozzá! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdemes volt közzétenni! :-) Mindenképp érdemes tenni egy próbát, nálunk visszatérő recept lett!

      Törlés

Fánk

Nagyon sok piszkozatban félig-meddig vagy egészen megírt bejegyzésem van. Ez kész volt, több, mint négy évvel ezelőtt jegyeztem le. Rábukkan...