Zsemle, hamburgernek

A gyerekek hétvégére hamburgert rendeltek. Szombat este tehát ez volt a vacsi. S miért ne lenne egészséges ez az étel? A gyerekeim annyi zöldséget semmivel sem esznek meg, mint a "burgerrel". Nálunk minden összetevője otthon készül. A zsemle, a husi a kedvenc fasírtmasszánkból, néha a majonéz is - most lusta voltam kevergetni -,  viszont a zöldség egyelőre boltból származik, de nyáron, ősszel a kertünkből.
Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 2 kiskanál só
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 tojás
  • 6-7 dl savó (vagy víz)
  • 2,5 dkg élesztő
  • a lekenéshez 2 evőkanál tej, nagy csipet só
  • a beszóráshoz 1 evőkanál mák 
Elkészítés:
A lisztet elvegyítjük a sóval. A savóból 3 dl-nyit megmelegítünk, feloldjuk benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Ha felfutott, a liszthez adjuk, a tojással együtt. Még annyi meleg savót adunk hozzá, hogy megfelelő keménységű legyen a tészta. Megdagasztjuk. Letakarva, pici liszttel megszórva megkelesztjük. Ha duplájára  kelt, liszttel szórt deszkán 12 részre  osztjuk, mindegyiket gömbbé formáljuk, s tepsibe helyezzük. Be is vághatjuk a tetejét. Hagyjuk újra megkelni, pici sós tejjel lekenjük, mákkal szórjuk. Előmelegített sütőben pirosra sütjük.

A kész hamburgerről nem készült fotó. Elkészítem a fasírtot (darált hús, vízben áztatott, kifacsart kenyér, tojás, fokhagyma, só, bors, paprika, ha lágy, prézli; előbb gömböt formázok belőle, majd tenyérnyire lapítom, olajban sütöm), majd zöldségeket -paradicsom, paprika, uborka, hagyma, jégsaláta vagy káposzta- aprítok külön-külön tálkákba. A félbe vágott zsemlékbe 1-1 fasírtot teszek, s mindenki magának tetszés szerinti mennyíségű zöldséget pakol bele, majonézzel locsoljuk, a gyerekek meg ketchuppel szeretik. Igazán finom. Baráti, családi összejövetelen is népszerű vacsora minálunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...