Mikor ráleltem 4Gyerek blogjára, éppen hasonlót sütött. Nem mostanában volt, még tavaly nyáron, de akkor a begyembe szedtem, s azóta tervezgetem az elkészítését. Végül mégis elkészült, a család nagy elégedettségére. Nagyon fincsi lett, majdhogynem vacsorára elfogyott, pedig másnapra szántam tízórainak. Szerencsére tetemes mennyiség készült belőle, így annyi éppen maradt:-)
Mielőtt elkészült volna, nem kerestem meg 4Gyerek csónakjait, emlékezetből készült, így a tészta más lett. Nekem a sajt került bele, a szalonna a tetejére, az eredeti fordítva volt. Ilyenek lettek:
- 75 dkg liszt
- 2 csapott kiskanál só
- 1 kiskanál cukor
- 4-5 dl savó (vagy tej)
- 3,5 dkg élesztő
- 1 tojás
- 1 dl tejföl
- 10 dkg margarin
Töltelék:
- 30 dkg sajt
- 20-25 dkg bacon
Így készült:
3 dl savót megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Felfuttattam.
A lisztet tálba tettem, elkevertem benne a sót, elmorzsoltam a margarinnal. Hozzáadtam a tejfölt, tojást, élesztőt, s megdagasztottam. Közben még annyi folyadékot adtam hozzá, hogy jól gyúrható, rugalmas tésztát kapjak.
Letakarva egy órányit kelesztettem.
Közben a sajtot lereszeltem, a szalonnát szeletekre vágtam.
A megkelt tésztát nagyobb tojásnyi gombócokra szaggattam. Mindegyiket kerekre nyújtottam, megszórtam sajttal, felsodortam. Tepsibe tettem, a tetejét bevágtam kb. feléig, a két végén 2-3 cm-t egyben hagytam. Negyed órányit még hagytam kelni. Ekkor mindegyik bevágásba 1-2 szelet szalonnát tettem, s előmelegített sütőben pirosra sütöttem.
4Gyerek, köszönöm ezt a remek receptet, igazán elkészíthettem volna hamarabb. Bár első látásra sejtettem, hogy ez valami finomság:-)
3 dl savót megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Felfuttattam.
A lisztet tálba tettem, elkevertem benne a sót, elmorzsoltam a margarinnal. Hozzáadtam a tejfölt, tojást, élesztőt, s megdagasztottam. Közben még annyi folyadékot adtam hozzá, hogy jól gyúrható, rugalmas tésztát kapjak.
Letakarva egy órányit kelesztettem.
Közben a sajtot lereszeltem, a szalonnát szeletekre vágtam.
A megkelt tésztát nagyobb tojásnyi gombócokra szaggattam. Mindegyiket kerekre nyújtottam, megszórtam sajttal, felsodortam. Tepsibe tettem, a tetejét bevágtam kb. feléig, a két végén 2-3 cm-t egyben hagytam. Negyed órányit még hagytam kelni. Ekkor mindegyik bevágásba 1-2 szelet szalonnát tettem, s előmelegített sütőben pirosra sütöttem.
4Gyerek, köszönöm ezt a remek receptet, igazán elkészíthettem volna hamarabb. Bár első látásra sejtettem, hogy ez valami finomság:-)
nem mondod, hogy ennyit vártál erre?
VálaszTörlésno de a lényeg, hogy elkészült, jött-látott-győzött.
az, hogy saját recept alapján készítetted, valahol természetes.
nálunk ma aszalt paradicsomos, sok rozmaringos kenyér készült. halgulyás és nokedli mellé (már aki kért). Hát holnap süthetek újabb kenyeret.
Márpedig ennyit vártam:-) 1-2 napig hallottam, hogy anya, mikor sütünk megint ilyet? Most nyugi van, de eszükbe fog jutni, s gyárthatom a csónakokat. Persze a magam kedvéért is!
TörlésÉn kivégeztem az aszalt paradicsomot, idén többet készítek.
Nagyon szépek lettek, gratulálok.
VálaszTörlésMartinelli, köszönöm szépen!
TörlésKérek szépen!
VálaszTörlésAnazar, már rég elfogyott, de ha újra sütöm, s ez hamarosan lesz, gondolok Rád!
TörlésEl is hiszem, hogy kértek még belőle:) Nagyon ennivalóak:)
VálaszTörlésKati, köszönöm!
TörlésNagyon jó:) Volt egy időszk, mikor a blogokat ellepték a csónakok, én is sütöttem:) Tényleg finom, szalonnával még nem próbáltam, de egyszer eljön annak is az ideje.
VálaszTörlésTrollanyu, köszönöm! Én is láttam néhány csónakot, de ez ragadott meg igazán. Nagyon fincsi volt a sült szalonnával a tetején, csalódást nem okozhat:-)
TörlésNagyon fincsi lehet!
VálaszTörlésAdela, fincsi bizony!
TörlésNagyon guszta! Szívesen csónakáznék ilyen finom sütikkel!:)
VálaszTörlésÉva, köszönöm! Hát csónakázás közben is elrágcsálhatók:-)))
TörlésÉn Limaránál láttam először, és azóta tervezem, hogy elkészítem, de ennyi finomságot, nem győzök!!! Most csak irigykedem! :)
VálaszTörlésBarbi, én is több mint fél évig tervezgettem a sütését, de valamiért mindig elmaradt. "Irigykedni" én is szoktam Nálad:-)
TörlésDe nagyon helyesek! Tízóraira az én gyerkőceim és nagyon értékelnék, mentem a receptet! :)
VálaszTörlésHankka, köszönöm! Biztos nálatok is sikere lesz!
TörlésGratulálok! Nem semmi vagy már megint! Hogy lehet ilyet emlékezetből elkészíteni, persze lehet, hogy csak nekem van szükségem pontos receptekre. :))) Ezt (is) tervezem már egy ideje. Egyszer majd csak elkészül. :D
VálaszTörlésCsilla, köszönöm:-))) Igazából a formázást véstem bele a fejembe, meg a tölteléket, bár erre nem jól emlékeztem. Kelt tésztát meg szinte mindig recept nélkül készítek.
TörlésNálam is hosszú sorban állnak az elkészítendő sütemények. Ha mindennap sütnék is, száz évig tartana, mire minden sorra kerülne:-)
Nagyon guszta csónakocskák! Nem csodálom, hogy gyorsan fogytak:)
VálaszTörlésEmi, köszönöm! Legközelebb még többet készítek:-)
TörlésReggel 7-kor reggeli előtt állok (gondoltad volna?), és most mennyit meg bírnék enni ebből a finomságból!!! Nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésKöszönöm, Gabriella! De korán kelsz! Egy biztos nem elég belőle, főleg éhesen:-)
TörlésNagyon guszták lettek ezek a csónakok!
VálaszTörlésKöszönöm, Lilla!
TörlésJó, ha jó a memória!!! Finom és mutatós harapnivaló!!!
VálaszTörlés