Kerestem valami nagyon csokisat a többi mellé, így esett a választás erre a kávés-csokis szeletre. Nekem ez lett a kedvencem a kínálatból: nem túl édes, inkább a kávé és a kakaó íze dominál.
Hozzávalók:
A piskótához:
- 9 tojás
- 9 evőkanál cukor
- 7 evőkanál liszt
- 1 evőkanál (holland) kakaó
- 1 evőkanál őrölt kávé
- 1 csipet só
- fél csomag sütőpor
A krémhez:
- 5 dl tej
- 1+1 evőkanál kakaó
- 1 evőkanál őrölt kávé
- 4 evőkanál liszt
- 20 dkg cukor
- 25 dkg margarin
A bevonáshoz:
- 12 dkg étcsokoládé
- 3 evőkanál olaj
Így készült:
A piskótához a tojásokat kettéválasztottam. A sárgákat fele cukorral és a sütőporral habosra kevertem, majd hozzáadtam a kakaót és a kávét. A fehérjéket előbb a csipet sóval felvertem, majd a többi cukor hozzáadásával kemény habbá vertem. A sárgákhoz borítottam, majd kanalanként hozzáadtam a lisztet, miközben óvatosan kevertem.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe simítottam a masszát, s 180 fokra előmelegített sütőbe toltam. Tűpróbáig sütöttem.
A világos piskóta esetében látszik, mikor kezd pirulni a teteje, így van sejtelmem róla, mikor van jól. De ennél nem látszik, így az ad támpontot, mikor a piskóta széle kezd elválni a tepsi szélétől, kissé befele húzódik. Mert addig nem szabad rányitni a piskótára a sütő ajtaját, míg nincs kész, mert összeesik.
A krémhez megfőztem a pépet: A lisztet, melyet nem túl púposan mértem, 1 evőkanál kakaót, a kávét kevés tejjel simára kevertem, majd a többit is hozzáadtam. Sűrűre főztem, miközben állandóan kavargattam. Hagytam hűlni, de közben meg-megkevertem. A margarint a cukorral elkevertem, majd kanalanként kevertem hozzá a kihűlt kávés-kakaós pépet. A végén belekevertem a másik evőkanál kakaót.
A kihűlt piskótalapot vízszintesen kettévágtam. A krém 3/4 részét belekentem, a többit a tetejére.
A csokit gőz fölött felolvasztottam az olajjal. Kevergetve hagytam hűlni néhány percig, majd bevontam vele a süti tetejét.
Az alsó képen a cserépben kávécserje van, Gergőtől kaptam a tavasszal. Kávébabból hajtott ki, kíváncsi vagyok, mi lesz belőle. Elég lassan nő, de talán majd virágozni és teremni is fog... néhány év múlva:-) De virág nélkül is mutatós növényke, az étkező ablakát díszíti.
Szeretem a kávés sütiket:) Egy szeletkét megkóstóltam volna:)
VálaszTörlésKati, én is szeretem, akár kávé mellé is:-)
TörlésNagyon jól hangzik, nekem is bejönne, ha valóban nem túl édes! :) Szép a csokimáz a tetején, nekem mindig mumus, ha krémre kell mázat tennem! :) És lehet, hogy pár év múlva saját termesztésű kávéból fogod sütni? :)
VálaszTörlésHankka, tényleg nem túl édes, a kávé és kakaó elnyomja cukrot.
TörlésA Lidl-ben fedeztem fel egy fajta csokit, ami olcsó is, és nagyon jól használható tortabevonónak, egyáltalán nem törik. Egyszer vettem kíváncsiságból, azóta képes vagyok csak ezért bemenni:-)
Azt azért nem hinném, hogy teremni is fog a kávécserjém:-) De azért kíváncsi vagyok, mi lesz belőle.
Nagyon finomakat sütöttél, ez is tetszik:) Ha összejön a nagy család, akkor érdemes ilyen sokfélét sütni. Nekem is van egy kávé cserjém, 3 éves, de még sosem virágzott, de nagyon szép.
VálaszTörlésTrollanyu, köszönöm!
TörlésÉn a tavasszal kaptam a kávécserjét, egész kicsi még. Akkor Te hamarabb meg fogod tudni, hogyan viselkedik a későbbiekben, majd számolj be!
Ha valamilyen finom sütit szeretnék látni, akkor tudom, hogy csak hozzád kell benéznem... ;-))
VálaszTörlésNagyon szeretem a csokis, kaves tesztakat. Jol nez ki. Puszi
VálaszTörlésLehet, hogy furcsa a kérdésem de mi nem kávézunk, így a "1 evőkanál őrölt kávé"-t nem lehet helyettesíteni esetleg "3 az 1-ben instant kávé"-val? Válaszodat előre is köszönöm!
VálaszTörlésMi kávézunk, Férjem többet is iszik belőle a kelleténél, én csak napi kettőt:-) Természetesen lehet helyettesíteni a kávét a 3 az 1-bennel, de így kevésbé lesz kávés az íze. De ha nem kávéztok, lehet nem is fog hiányozni belőle. Sok sikert hozzá!
Törlés