Eredetileg őzgerinc formában készített, Túró Rudi nevezetű süti lenne, de úgy gondoltam, kicsit növelve az adagokat, tepsiben sütve kiadósabb lenne. Így sem volt kellőképpen...
Volt házi túróm, abból készült. 2,5 liter házi tejből 60 dkg túró lett. Igaz, ha még hagyom kicsit csepegni, nem nyomott volna annyit a mérleg. Éppen azért, mert még kissé lucskos volt, egy kanállal több grízt tettem bele. Szárazabb túróhoz elég lenne 3 evőkanállal.
Hozzávalók:
A lapokhoz:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 15 dkg margarin
- 1 tojás
- 1-2 evőkanál tejföl
- 2 evőkanál kakaó
A töltelékhez:
- 60 dkg túró
- 20 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom lereszelt héja
- 3 tojás
- 4 evőkanál gríz
- 1 csipet só
A tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál olaj
Így készült:
A lapokhoz való lisztet, cukrot, margarint elmorzsoltam, majd a többi hozzávalóval összegyúrtam. A két evőkanál tejfölt egyből beletettem, sok lett. Lehet, egy is elég, mert kellett még kevés lisztet gyúrni hozzá, hogy ne legyen lágy, ragacsos a tészta.
Míg elkészült a töltelék, a tésztát pihenni hagytam.
A túrót villával áttörtem, majd hozzáadtam a cukrot, vaníliát, citromhéjat, grízt, tojások sárgáját. Összekevertem. Felvertem a tojások habját csipet sóval, majd a túrókrémbe kevertem.
A tésztát két részre osztottam. Az elsőt tepsi méretűre nyújtottam. (28×34 cm-es). A tepsit kikentem, úgy helyeztem bele a lapot. Rásimítottam a túrókrémet, befedtem a másik kinyújtott lappal.
180 fokra előmelegített sütőben kisütöttem. Addig sütöttem, míg a tetejét kissé megnyomva nem volt lágy. A másik támpont a szélen kilátszó túrókrém megpirulása.
Mikor kihűlt, bevontam a gőz fölött, az olajjal felolvasztott csokival.
Azt hiszem, az első mondat elárulta, milyen finom lett a süti. Persze ha már túrós, biztos siker nálunk.
A gyerekeim, sőt még a Férjem is nagy Túró Rudi rajongók. Én meg szívesen vettem nekik, abból a meggyőződésből, hogy egészségesebb, mint más édesség, ne adj' Isten, nyalóka, ami feketelistán van nálunk. Meg is lepődtem, mikor hallottam, hogy az iskolai büfék tiltólistájára szándékozzák tenni. (Vagy már meg is tették? Nincs ilyen irányú tapasztalatom, nálunk nincs büfé az iskolában, szerencsére.). No de miért? Utánanéztem. A benne lévő túró nagy része túró ugyan, de a bevonat az nem csoki, hanem kakaós bevonómassza, ami hidrogénezett növényi zsírokból készül. Na ez a bibi. De a Túró Rudiról azért sem mondunk le, főleg az ilyen tepsiben sütöttről:-)
Mi is őzgerincformában szoktuk sütni, ügyesen átkonvertáltad tepsis sütire, így kiadósabb, és ráadásul nagyon mutatós is lett! :) Miután a Túró Rudi nálunk is nagy kedvenc, mentem is a receptet! :)
VálaszTörlésHankka, köszönöm! Én még nem sütöttem az őzgerinces változatot, bár ettem már. Csak a forma más. Örülök, hogy elnyerte a tetszéseset!
TörlésÓóó, de guszta! Még szerencse, hogy már alszik a lányom. :DDD Persze magamtól is tudom, hogy ezt (is) meg kell süssem Tőled! :)))
VálaszTörlésCsilla, köszike:-))) Az én gyerekeim is olyan kis rábökősek:-) Néha megkönnyítik a dolgom, máskor meg nem győzöm ecsetelni, ezt most, éppen most miért nem tudom megsütni.
TörlésÚúúú, de nagyon jól néz ki! Azt üzeni, hogy "készíts el minél hamarabb"...:)
VálaszTörlésTünde, köszönöm! Megtette az üzenet a hatását?
TörlésMég nem sütöttem ilyet, de nagyon tetszik :)
VálaszTörlésA túró rudit mi is nagyon szeretjük. Ennél sokkal ártalmasabb dolgokat is megeszünk, úgy gondolom, úgyhogy nem szeretnék lemondani róla, de kösz hogy írtál róla.....
Katalin, érdemes megsütni!
TörlésÚgy gondolom, ma már elkerülhetetlen, hogy egészségtelen dolgokat is együnk. A Túró Rudi szerintem nyugodtan ehető.
Érzem, jó a recept, túrós bármilyen formában jöhet! :)
VálaszTörlésVicuska, jó a megérzésed:-)
TörlésNem is csodálom, hogy ráraboltak... :))) Vittem a receptet, köszönet. :)
VálaszTörlésPetra, örülök, hogy viszed:-)
TörlésÉn sem csodálkozom, hogy így "eltűntek" a szeletek.:)) Nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésKöszönöm, Flóra!
TörlésMutatós is, finom is! Egy újabb kipróbálásra váró recept:-)
VálaszTörlésHajni, köszönöm!
TörlésImádom ezt a sütit, 20 éve kértem el a receptet a volt sógornőmtől - ők sütötték mindig. Én két őzgerincformában szoktam sütni, de nem mindig, attól függ, hogy milyen sütiket sütök még mellé. :) ...és nem fogod elhinni, legalább 2 hónapja szeretném megsütni megint, most is itt áll hozzá a hűtőben 1 hete a túró - néztem is, hogy holnap már el kell készítenem, mert lassan lejár a túró ideje. :-))
VálaszTörlésNagyon ötletes a tepsis változat is, megennék egy szeletet! De hát már neked is alig jutott... ;-))
Gabriella, akkor azóta talán meg is sütötted.
TörlésHogy nekem nem maradt, az nem baj, én úgyis többnyire csak megkóstolom a sütiket. Ritkán eszem belőle sokat, de azért néha vannak falási rohamaim:-) Ezúttal nem volt.
Nem ismertem az őzgerincest sem, de nagyon tetszik. Minden, ami túrós, jöhet nekünk. Mindenképpen felveszem a listámra, kíváncsi leszek nálunk milyen gyorsan fog eltűnni:)
VálaszTörlésTrollanyu, én is kíváncsi vagyok:-) De majd úgyis beszámolsz a blogodon.
TörlésNagyon guszta!Azt hiszem az őzgerinces változatot sütöttem meg egyszer, valóban nagyon finom!
VálaszTörlésÉva, köszönöm! Ugye, milyen finom?
TörlésHát én is felfaltam volna...:)
VálaszTörlés:-) Lilla, küldtem is volna neked:-)
TörlésImádom a turó rudit, s szerintem ezt is imádnám:)
VálaszTörlésKati, szerintem is:-) Túró Rudit majszolni más ugyan, de ez a süti sem utolsó!
TörlésSzia Gerdi. Mégis kb. mennyi ideig kell sütni? Előre is köszi a választ. :)
VálaszTörlésTóth Klára
Kedves Klára, lehet, elkéstem a válasszal? Mivel az én sütőmön nem lehet időt állítani, így a kukucskálós módszert használom. Nem tudok neked pontos időt mondani, fél óra talán... A biztos, ha ellenőrződ. ha már nem lágy a tészta megnyomva a tetejét, akkor jó. A kakaós tészta jobban feladja a leckét ebből a szempontból, mert nem látszik, mikor pirult meg.
TörlésSok sikert a sütéshez! Gerdi
Hát én ma keresgéltem mit kellene sütnöm,a túró rudidnál le ragabzam. Most van a sütőben köszi.
VálaszTörlésNagyon szívesen! :-) Remélem, jól sikerült!
Törlés