Már van rahátos kalács a blogomon, de az másképp készült. Meg aztán lassan kemény két éves blogos múlt után nem csoda, ha néha ismétlem önmagam...
Hozzávalók:
- 60 dkg fehér búzaliszt
- 20 dkg rétesliszt
- 6 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- csapott kiskanál só
- 1 tojás
- 5 dl tej
- 3-4 dkg élesztő
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 40-50 dkg rahát
- 1 tojássárga lekenni
Így készült:
3 dl tejet megmelegítettem, elkevertem benne kevés cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.
A kétféle lisztet, sót, cukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat összevegyítettem. Hozzáadtam a tojást, az élesztős tejet, a többi langyos tejet, s simára dagasztottam. Ha lágy lenne a tészta, kevés lisztet lehet még tenni hozzá. Ekkor dagasztottam bele a megolvasztott, de nem forró vajat.
Pici liszttel megszórva, letakarva hagytam megkelni.
A rahátot kisebb hasábokra vágtam.
Mikor megkelt, 3 részre osztottam. Mindegyiket téglalap alakúra nyújtottam, kiraktam rahátdarabkákkal s felsodortam. Tepsibe tettem őket, hagytam 15-20 percet kelni.
A tojássárgával lekentem őket, s előmelegített sütőben szép pirosra sütöttem.
A rahátot kisebb hasábokra vágtam.
Mikor megkelt, 3 részre osztottam. Mindegyiket téglalap alakúra nyújtottam, kiraktam rahátdarabkákkal s felsodortam. Tepsibe tettem őket, hagytam 15-20 percet kelni.
A tojássárgával lekentem őket, s előmelegített sütőben szép pirosra sütöttem.
Romániában az üzletekben is kapható foszlós rahátos kalács. Középiskolás korunkban a zsebpénzünket összepótolva, az iskolai büfében előszeretettel vásároltunk egy-egy fél rudat belőle, s közösen elfogyasztottuk. Persze sietve, mert a nagyszünet nagy része sorban állással telt-)
Mi is nagyon szeretjük a rahátos kalácsot! :)
VálaszTörlésSzépek lettek a te kalácsaid! :)
Én még nem ettem ilyen kalácsot, de ez most változni fog:)
VálaszTörlésNagyon szépek lettek!
Nagyon szép lett a kalácsod, és milyen sok készült belőle :)
VálaszTörlésRahátot nekünk most sajnos nem sikerült hoznunk, pedig szerettünk volna, de épp nem volt a torockói boltban :(
Ó, ezt a fincsi kalácsot most már én is el tudom készíteni, mivel van rahátom. Már csak azt kell eldöntenem, hogy a fonott kalácsot vagy ezt süssem, egyik szebb, mint a másik! :)
VálaszTörlés