S ha már fánkot csavartam, miért ne csavarhatnék sós sütit is:-) Így elkészíteni is izgalmas volt, meg kiszámolni is, hogy aztán jusson is, meg maradjon is másnapra iskolába, munkába.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 1 nagyobb főtt krumpli
- 25 dkg margarin
- 2 teáskanál só
- 3 dl tej
- 4 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1,5 dl aludttej
- 3 tojássárga
Töltelék:
- 1 nagyobb főtt krumpli
- 15 dkg reszelt sajt
- 3 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál csípős Piros Arany
- 1 mokkáskanál morzsolt bazsalikom
A tetejére:
- 1 tojás
- szezámmag
Így készült:
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, s hagytam felfutni.
A lisztben elvegyítettem a sót, elmorzsoltam benne a margarint. Hozzáadtam a reszelt krumplit, tojások sárgáját, élesztős tejet, s annyi aludttejjel megdagasztottam, hogy közepes keménységű tésztát kapjak.
Letakarva kelni hagytam.
Közben elkészítettem a tölteléket: a hozzávalókat összekevertem. Annyi tejfölt adtam hozzá, hogy kenhető masszát kapjak.
Mikor a tészta megkelt, két részre osztottam (mert egyszerre nem fért volna el a deszkán). Felét kinyújtottam téglalap alakúra, fél ujjnyi vastagra. A szélére kentem a töltelékből úgy másfél ujjnyi vastagon, majd felsodortam a tésztát addig, míg a tölteléket befedte. Késsel levágtam a megtöltött csíkot, s akkora darabokra vágtam, hogy kettéhajtva még egyet csavarhassak rajta. Én egy csíkot kettévágtam.
Tepsibe helyeztem a csavarokat nem túl közel egymáshoz. Hagytam még kelni negyed órányit, majd lekentem tojással, szezámmaggal szórtam.
Közben előmelegítettem a sütőt 180 fokra.
A sütiket pirosra sütöttem.
Míg sült az első adag, a tészta második felét is elkészítettem.
Itt-ott kifolyt belőle a töltelék, a sajt kikíváncsiskodott. De senki sem bánta, legalábbis az egyes darabok eltüntetési gyorsasága ezt mutatta.
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, s hagytam felfutni.
A lisztben elvegyítettem a sót, elmorzsoltam benne a margarint. Hozzáadtam a reszelt krumplit, tojások sárgáját, élesztős tejet, s annyi aludttejjel megdagasztottam, hogy közepes keménységű tésztát kapjak.
Letakarva kelni hagytam.
Közben elkészítettem a tölteléket: a hozzávalókat összekevertem. Annyi tejfölt adtam hozzá, hogy kenhető masszát kapjak.
Mikor a tészta megkelt, két részre osztottam (mert egyszerre nem fért volna el a deszkán). Felét kinyújtottam téglalap alakúra, fél ujjnyi vastagra. A szélére kentem a töltelékből úgy másfél ujjnyi vastagon, majd felsodortam a tésztát addig, míg a tölteléket befedte. Késsel levágtam a megtöltött csíkot, s akkora darabokra vágtam, hogy kettéhajtva még egyet csavarhassak rajta. Én egy csíkot kettévágtam.
Tepsibe helyeztem a csavarokat nem túl közel egymáshoz. Hagytam még kelni negyed órányit, majd lekentem tojással, szezámmaggal szórtam.
Közben előmelegítettem a sütőt 180 fokra.
A sütiket pirosra sütöttem.
Míg sült az első adag, a tészta második felét is elkészítettem.
Itt-ott kifolyt belőle a töltelék, a sajt kikíváncsiskodott. De senki sem bánta, legalábbis az egyes darabok eltüntetési gyorsasága ezt mutatta.