Habos süti

Egy hét alatt kilenc darab tojásfehérjét gyűjtöttem össze. Honnan? Fánkot sütöttem, hét közben meg kis sós kifliket, abba is csak sárgája került; le is kellett kenni, szintén tojássárgával. Mivel csak a hűtőben tartottam, fel kellett használni. Mi máshoz, krémes-habos sütihez. A lapja készült belőle. A krémbe pedig a hónapok óta rakosgatott eperízű pudingpor került, amit kaptunk. Én csak vaníliásat szoktam venni.



Hozzávalók:
A laphoz:

  • 9 tojásfehérje
  • 9 evőkanál cukor
  • 9 evőkanál liszt
  • csipet só
  • fél csomag sütőpor
A krémhez:
  • 2 csomag eperízű pudingpor 
  • 6 dl tej
  • 16 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
A tetejére:
  • 4 dl tejszín
  • 2 evőkanál vaníliás cukor
Így készült:
A tojásfehérjéket előbb a csipet sóval, majd a cukorral kemény habbá vertem. Kanalanként hozzákevertem a lisztet, közben belekevertem a sütőport is.
Sütőpapírral bélelt tepsibe (28×36 cm-es) kentem a masszát s 180 fokon kisütöttem.
A krémhez a pudingporból s tejből sűrű pudingot főztem. Kavargatva hagytam kihűlni.
Közben elkevertem a puha vajat a cukorral s kanalanként hozzáadtam a kihűlt pudingot.
A krémet a közben kihűlt lapra kentem.
A tejszínt a cukorral kemény habbá vertem s elsimítottam a süti tetején.
A lap a rendes piskótánál keményebb, szárazabb. De a sok krémmel és habbal teljesen élvezhető volt, sőt! 
Úgy terveztem, hogy kettévágom a lapot, megkenem lekvárral, erre kerül a krém, a tetejére a hab. De nem mertem próbálkozni a kettévágással, így egy könnyebb utat választottam. A lekvár le is maradt róla. Majd egy sima piskóta esetében próbálkozom a lekváros változattal. 



12 megjegyzés:

  1. Ez így ahogy van igen finom és nagyon guszta! Fehérjéből még nem készítettem piskótát de lehet hogy majd kipróbálom mert nekem is lapul a hűtőbe pár darab fehérje:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Éva! Ha van maradék tojásfehérje, akkor érdemes kipróbálni!

      Törlés
  2. Nagyon guszta, így ránézésre nagyon harmonikus ízű, finom süteménynek gondolom! :)

    VálaszTörlés
  3. Húh, de jól néz ki! Én mindig gondban vagyok azzal, hogy hogyan hasznosítsam fel a megmaradt tojások sárgáját vagy fehérjét! Úgyhogy megjegyzem ezt a receptet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csigabige, köszönöm! Van már jó néhány fehérje-hasznosító receptem, csokorba kéne gyűjtsem.

      Törlés
  4. Gyönyörű és pillekönnyűnek látszik! Máskor is próbálkozz a vanílián kívűl más ízű pudingporral... :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Zsuzsa! A más ízű pudingporé az érdem? :-) A vaníliásat is lehet színesíteni, ízesíteni, itthon is...

      Törlés
  5. De szépek! Milyen jó ötlet az összegyűlő fehérjék elhasználásához :-)

    VálaszTörlés
  6. Nálunk is gyorsan gyűlik a tojásfehérje, mindig van pár darab a hűtőbe vagy a fagyasztóba. Ezért mindig jól jönnek az ilyen tojásfehérje újrahasznosítható sütik.:)
    Tetszik a sütid, nagyon finom lehet. :)

    VálaszTörlés
  7. Rendkívül mutatós, és nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés

Rozmaringos sajtos keksz

 Az előző keksszel egy napon készült sütemény. Hasonló módszer, telefonnal fotóztam, amik feltöltve nem túl előnyösek. Ezért megismételtem f...