Másnap főztem ki, munka után, s bizony nagyon szerettem volna hamar túl lenni rajta, de nem adta magát könnyen. Több, mint 3 órát főtt, mire besűrűsödött. Addigra a színe is sötét lett, nem eperre emlékeztető piros. Több helyen olvastam, hogy zselésítőt használnak, én egyelőre maradok a hagyományos elkészítési módnál.
Egy újítást is bevetettem, ami nem teljesen új, mert tavaly próbálkoztam már kisebb adag lekvár esetében: nem tettem bele tartósítószert, hanem lezárás után rövid időre felfordítottam az üveget, majd vissza. A tavalyiak elálltak, remélem, ezúttal is működni fog. Ha igen, ezután mindig így rakom el a lekvárokat.
Hozzávalók:
- 8 kg eper
- 2 kg cukor
Így készült:
Az epret több vízből megmostam, megtakarítottam. Úgy egészben lábosba tettem, s kavargatva főzni kezdtem. Hamarosan rengeteg vizet engedett, ekkor már nem kavartam állandóan. Közben forró vízben kimosogattam az üvegeket, tiszta konyharuhára leborítva hagytam száradni. Mikor kezdett apadni a lé, hozzátettem egy kg cukrot, ezzel is főztem egy darabig. Megkóstoltam, így sem volt savanyú, de azért még egy csomag cukrot beleborítottam.
Innentől kezdve állandóan kavargattam, sőt a lángot is felerősítettem, hogy hamarabb főjön. Az eperszemek közben teljesen szétfőttek.Közben tettem ki belőle kistányérra, hogy lássam , kihűlve hogyan viselkedik. Még mindig folyt, így tovább főztem. Miután több, mint 3 órát rotyogott a tűzhelyem, s kevesebb, mint fele maradt az eredeti mennyiségnek a lábosban, megelégeltem, üvegbe pakoltam, gyorsan lezártam (a csavaros fedő alá egy réteg celofánt is tettem), s fejtetőre állítottam. Így hagytam úgy egy percig, majd visszafordítottam.
Másnap behordtam a kamrába, de még nem került eredeti helyére, hogy ráleshessek, nem-e fog romlani. Eddig semmi baja.
Nagyon szeretem vajas kenyéren! Egy kevés kimaradt az üvegekből, az még másnap elfogyott, aztán meg is bontottam egyik üveggel. Amúgy 12 darab 4 dl-es üveggel lett.
Katalinnál láttam, hogy citromlevet is tesz a lekvárhoz. Legközelebb én is tenni fogok, gondolom nem csak az ízének, de a színének is jót tesz. Talán élénkebb piros lenne...
Ezzel a felfordítós technikával én is kacérkodom, nagyon megérné, ha beválna :) Szép lett a lekvárod!
VálaszTörlésKöszönöm, Martinelli! Bízom benne, a tavalyi siker után (igaz, az csak 3-4 üveg volt) ezúttal is beválik. Majd beszámolok!
TörlésSzerintem is szép lett, és milyen jó sok! Én sokkal kevesebből főztem, így nekem gyorsabban ment :-)
VálaszTörlésÉn is sokat hallottam erről a megfordítós módszerről, de még nem próbáltam. Tartósítószer nélkül biztos a legjobb, de én maradok a szalicilnál, nagymamáim is azt használtak, és soha semmi bajunk nem lett tőle :-)
Kívánom, hogy sikerüljön így, és egy se romoljon meg! Kár lenne érte!
Köszönöm, Katalin!
TörlésNem is annyira a tartósítószer miatt próbáltam így ki, inkább kíváncsiságból. A szalicilt Édesanyám, szerintem még Nagymamám is használta, én is, míg lehetett kapni. Állítólag gyógyszertárba lehet még venni, de ahol kerestük, nem volt. Marad a nátrium benzoát, ami állítólag kevésbé ártalmas. De azzal nem vagyok kibékülve. Ezért lenne jó, ha beválna ez a fejtetőre állítósdi! :-)
Az, hogy a lekvár színe nem olyan, mint a boltié, ne zavarjon. Az íze a lényeg, meg az, hogy te főzted! Remélem, elállnak, majd számolj be róla. :)
VálaszTörlésMarisz, köszönöm! Majd mindenképpen beszámolok, hogy mennyire megbízható ez a módszer.
TörlésNem is hasonlítottam én a boltihoz, csak magához az eperhez. De a színe is úgy sötétedett, ahogy apadt a gyümölcs, miközben főtt. Kevesebb, mint fele maradt az eredeti mennyiségnek.
A baracklekvár mellett, az eperlekvár a másik kedvencem. Képes vagyok csak önmagában is enni. :D Szerintem szép lett a színe (a boltihoz fölösleges lenne hasonlítgatni, kitudja mivel turbózzák fel).
VálaszTörlésKöszönöm, Okki!
TörlésNálam a szilvalekvár a mindenkori kedvenc, de a többit sem vetem meg.
A bolti lekvárokról meg megvan a véleményem. Ráírják, hogy 50% gyümölcs, s ennek már örülni kell. A többi mi? Víz meg zselésítő, gondolom. Na meg cukor. A házi lekvár akkor 200% gyümölcs. Nem is szoktam boltit venni, csak egy időben kaptunk egy ismerőstől. Ha már volt, elhasználtam.
Imádom az eperlekvárt. Vasárnap én is főztem. Nekem kevesebb, 5 üveg lett. A házi lekvár összehasonlíthatatlan a boltival. A bolti tele van zselésítővel és cukorral, gyümölcs meg alig van benne. Szerintem megéri a fáradtságot, hogy magunk készítsük a lekvárt, mert sokkal finomabb és tudjuk, hogy miből van.
VálaszTörlésNem fog romlani, mert elég sokáig főzted, súrítetted, a fejtetőre állítás régi orosz szokás, fertőtleníti a fedőrészt, ők sohasem használtak tartósítószereket, mégis minden befőttjük, savanyúságuk elállt. Én száraz dunsztba teszek mindent, a lekvárokat is. Az eperlekvárhoz (és szörpökhöz is) citromsót teszek. Ízén is javít és a színén is.
VálaszTörlésNálunk ez anyósom reszortja, de a Tied is lehet, ha fénypostázol nekem egy üveggel.... :-)))) Csodás!
VálaszTörlésFincsi lehet! Én is nagyon szeretem az eperlekvárt :)
VálaszTörlés