Kapros-juhtúrós kiflik

Még tavasszal, amikor friss kapor volt a kertben, készült, mert a kapros-juhtúrós kihagyhatatlan süti. Bármilyen formában. A legkedveltebb lepényként -így készül-, most valami mást szerettem volna. Így kifli lett. Ha már nincs friss kapor, fagyasztottat használok. A kertben termettből mindig menekítek a mélyhűtőbe felaprítva a téli hónapokra, hogy akkor se kelljen nélkülözzük az ízét. Használom nem csak sütibe, a töltött káposzta egyik ízesítője is, a kapros tokány pedig a gyerekek egyik nagy kedvence.
A juhtúró is mélyhűtőből van, tavaly hoztuk Zilahról. Idén nem megyünk, nem lesz igazi juhtúrónk...

Hozzávalók:
  • 3 dl tej+szükség szerint
  • 1 teáskanál cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 1 kg liszt
  • 2 teáskanál só
  • 25 dkg margarin
  • 1 evőkanál zsír
  • 2 nagy tojás+1 lekenni

A töltelékhez:
  • 30-35 dkg juhtúró
  • 1 csokor kapor (fagyasztott is jó)
  • só ízlés szerint
  • + 1 tojás a lekenéshez
  • szezámmag beszórni

Így készült:
A szokásos kelt tésztából, a szokásos módon: a meleg tejben elkevertem a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. A lisztet, sót elmorzsoltam a zsiradékkal. Hozzáadtam a tojást, élesztős tejet, meg még annyi tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjak. Megdagasztottam.
Letakarva kelni hagytam a tésztát.
A töltelékhez a juhtúrót elkevertem a felaprított kaporral és kevés sóval.
A megkelt tésztát nagyobb gombócokra osztottam, (6 részre) mindegyiket kerek lappá nyújtottam, 8 részre vágtam őket.
Mindegyikre tettem a töltelékből, feltekertem, meghajlítottam, tepsibe pakoltam.
Felvert tojással lekentem, maggal szórtam, 180 fokon sütöttem.



2 megjegyzés:

  1. Finom lehetett, nagyon guszták, kívül-belül egyaránt :-)
    Mi is Erdélyből szoktuk hozni a juhtúrót, olyan sokat, hogy szinte kitart egy évig :-) Igaz, én sokkal kisebb adagokat szoktam felhasználni egy alkalommal. És kaprot is szoktam lefagyasztani, bár azt elég ritkán használom :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Katalin!
      Az igazi juhtúró, legalábbis ha megbízható helyről veszi az ember. Már vettem boltit is, mikor kifogytunk belőle, az is finom volt, de csak egy része volt juhtúró.

      Törlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...