Nagyon csokis süti



Jó ideje krémes sütit tervezek sütni, de valahogy nem akart összejönni rá az idő. Vagy inkább az elszántság. Nem, ez nem most készült, viszont most szívesen ennék belőle. Akkor nem bírtam már rájuk sem nézni! :-) A nyáron megírt bejegyzések egyike:
Leányzó kérte, hogy húsvétra legyen valami nagyon csoki süti is. Mivel szalalkális lapokat amúgy is terveztem sütni, mert az abból készült sütik nagyon finomak, átalakítottam a kívánságnak megfelelően.

Hozzávalók:
A lapokhoz:

  • 55 dkg liszt
  • 2 evőkanál kakaó
  • 20 dkg zsír
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 dl tej
  • 1 csomag szalalkáli (fél kg liszthez való)
A krémhez:
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál kakaó
  • 6 dl tej
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
A tetejére:
  • 10 dkg csoki
  • 2-3 evőkanál olaj
Így készült:
A tésztához való lisztet, kakaót, cukrot tálba tettem s elmorzsoltam a zsírral. Hozzáadtam a tojásokat és a tejben elkevert szalalkálit. Ha nem állna össze a tészta, akkor még kevés tejet adagoljunk hozzá. Arra figyeljünk, hogy ne legyen kemény, mert akkor nehéz lesz kinyújtani.
A tésztát 4 részre osztottam. Mindegyiket tepsi méretűre nyújtottam s 180 fokon sorra kisütöttem őket. Hamar sül, figyelni kell rá. Mivel barna, nem látszik, hogy pirul, ezért a tetejét szoktam megnyomkodni. Ha már nem lágy, akkor kész.
A krémhez a pudingot, lisztet, kakaót előbb kevés tejjel simára kevertem, majd fokozatosan hozzáadtam a többi tejet is,. Állandóan kavargatva sűrűre főztem.
Még azon forrón beletördeltem a csokoládét s kevergettem, míg felolvadt.
Miközben hűlt, többször megkevertem.
A puha vajat a cukorral elkevertem, majd a közben kihűlt pudingot kanalanként hozzáadtam. 
A krémmel megtöltöttem a lapokat.
A gőz fölött felolvasztott csokival bevontam a tetejét.
Másnapra jól átpuhult, szépen lehetett szeletelni.


Meggyes-diós tarka süti

Ilyet sütök, mikor nagyon nincs kedvem a vasárnapi desszerthez! :-) Egész mást terveztem, de mire kész lett az ebéd- mostanában a ráérősebb vasárnapokon többfélét főzök, így hét közben egy darabig van főtt étel-, már nagyon kikívánkoztam a konyhából. De mivel a kenyérsütéshez úgyis bemelegítettem a sütőt, egy gyors kavartra rábeszéltem magam.



Hozzávalók:
2 dl-es bögrével mérve:

  • 3 tojás 
  • 2 bögre cukor
  • 1 citrom lereszelt héja és kicsavart leve
  • 1 bögre olaj
  • 1 bögre joghurt
  • 1 csomag sütőpor
  • 4 bögre liszt
  • 1 üveg lecsepegtetett magozott meggybefőtt
  • maréknyi durvára vágott dió
  • a tészta harmadába: 1 evőkanál kakaó és 1 evőkanál joghurt
Így készült:
Előbb a meggyet szűrőbe öntöttem. A diót késsel feldaraboltam.
A tojásokat a cukorral habosra kevertem, majd belekerült a citrom héja és leve, aztán a joghurt- ezzel is simára kevertem. Végül az olaj és liszt meg sütőpor. Addig kavartam, míg sima lett a tészta.
Egy tepsit kikentem. (28×32 cm-est) A tészta kétharmadát beleborítottam, elsimítottam, majd a maradék tésztába elkevertem a kakaót és joghurtot. Ezt a világos tésztára kanalaztam, kicsit el is húzgáltam-simítottam a tetején. Rászórtam a meggyet és diót.
180 fokos sütőben tűpróbáig sütöttem.

Elkezdődött a tanév, s ugyan jó sok nyáron megírt bejegyzés vár közzétételre, esténként már arra sem marad energiám, hogy egyet-egyet közzétegyek. Ma teljesen újat írtam, annak örömére, hogy mégis rávettem magam a sütésre! :-) Meg aztán végre ez egy nyugis-pihenős hétvége lett. Amiben ritkán van részem.
A süti meg finom lett, puha tésztájú, ropogós dióval a tetején.
Jövő hétvégén jön haza Fiam, így megint pörögni fogok a konyhában! :-)


Pisztáciás- erdei gyümölcsös torta

 Ha már tortáknál tartunk, itt a legutóbbi is, ami csak néhány hete készült. Nem csak Leányzónk, Fiúnk is öregszik: Ő már 26 lett. Utánaszám...