Úgy készült legutóbb is:
Hozzávalók:
- 4 darab édesburgonya
- fűszerkeverék (nálunk só, bors, paprika)
- bő olaj a sütéshez
A mártogatóshoz:
- 1 nagy pohár joghurt
- csipet só
- 1 gerezd fokhagyma
- kevés bors
- apróra vágott zöldfűszerek: petrezselyemzöld, metélőhagyma, oregánó, rozmaring
Így készült:
A batátákat megpucoltam, vízbe tettem.
Az olajat melegedni tettem, közben fele batátát hasábokra vágtam. Mikor elég forró az olaj, beletettem a szeleteket. Hagytam sülni addig nagy lángon, míg egy kis színt kapott, enyhén zörgős lesz. Nagyon nem lesz, ez nem krumpli.
Mikor megsült, következett a második adag.
Közben a joghurtban elkevertem a sót, borsot, zúzott fokhagymát, az ízlés szerinti zöldfűszereket.
Mikor megsült a második adag krumpli, lyukas kanállal, jól lecsepegtetve azt is kiszedtem, fűszereztem, összeráztam.
A mártogatóssal jóízűen megettük.
Édeskés íze van, ahogy a neve is elárulja, de fűszeresen egész kellemes. Az állaga másabb, mint a krumplié, puhább, de jólesően rágcsálható.
Megpróbáltam hajtatni az interneten fellelhető módon, két hónapja vízben van, de meg se nyikkan. Úgy hogy nem lesz saját termesztésű batátánk...
Viszont fűszerkertet tavaly telepítettünk, s már van mit csipkedni belőle. Előszeretettel használom mindenféle zöldségsalátához őket, vegyesen, amihez épp kedvünk van. Kedvenc talán a bazsalikom, -persze csak a mindenbe jó petrezselyem után- ami régen is volt Anyukánk kertjében, de csak az illata miatt nevelték.
Guszta finom lehet. Ha legközelebb látok ilyen krumplit kipróbálom kíváncsi vagyok az ízére, bár szerintem csak én enném abban biztos vagyok:)
VálaszTörlésKöszönöm! Egyszer érdemes kipróbálni, aztán vagy lesz ismétlés, vagy nem. Nálunk csak Férjem nem rajong érte. Nekem kimondottan ízlik.
TörlésFinomat ettetek! Mi is szeretjük a batátát, Apukámnak tavaly sok termett, többször ettünk belőle. Én csak hájastul felkarikáztam, és sütőpapíron, tepsiben natúran minden nélkül, sütőben megsütöttem. Jó köretnek is, és csak úgy magában is 😄
VálaszTörlésDe jó Nektek, Apukád által termelt batátátok van! Én is próbálkoztam vele, de nem akart kihajtani, így marad jövőre a próbálkozás. Sütőben is sütöttük, de így ízlett jobban, a kevésbé egészséges változat.
TörlésNagyon jól néz ki, szívesen ropogtatnám... :-)
VálaszTörlésKöszönöm! :-)
TörlésMi is szeretjük. Olajba sütve még nem készítettem, csak hasábokra vágva sütőben sülve, ahogy Katalin is írta.
VálaszTörlésNem így a legegészségesebb, de szerintem a legfinomabb! :D Akárcsak a krumpli.
Törlés