Tejfölös-meggyes pite

Nem vagyok formában. Semmilyen szempontból. Azt hittem, amint a munkahelyi gondokat leteszem, kézzel-lábbal nekilátok blogot írni,  a sok, időközben sütött-főzött  mindenfélét betűsíteni. De nem, úgy kell rábeszéljem magam. Arra is, hogy süssek. Meg főzzek. Pedig tényleg szeretem csinálni, kikapcsol, megnyugtat. Most épp nem, az is nyűg. Valószínűleg az is közrejátszik, hogy szoktatnom kell magam a gondolathoz, hogy Fiam most már tényleg felnőtt. Mikor elterveztük az idei nyaralást, határozottan állította, jön velünk. Erdélybe megyünk. De időközben más tervei lettek, munkát keresett, Ő a nyáron dolgozni akar. Ami dicsérendő, a saját lábára akar állni, meg terhet akar levenni a vállunkról, hisz ősztől két egyetemistánk lesz. (Bár ezt nem mondta ki, de biztos közrejátszik.) Szóval nem jön velünk nyaralni, s emiatt szomorú vagyok. Férjem mondta, a húszas éveink elején mi sem a szüleinkkel mentünk már üdülni. S ez így is volt. Hát... eztán valószínűleg kettesben fogunk nyaranta utazgatni... 
Most hétvégére hazajött Gergő, ma ment vissza, s holnap kezd dolgozni. Ha már itthon volt, sütöttem-főztem, de eléggé ímmel-ámmal. Azon is egy csomót tanakodtam, milyen süti legyen a befőzés során félretett meggyből. Végül Hankka tejfölös-meggyes pitéje mellett döntöttem.
Csak kicsit alakítottam rajta. De így is finom lett. Csak a pudingréteg a tetején lett jóval vékonyabb, mint vártam. Legközelebb nem hagyom ki belőle a tejszínt. 

Hozzávalók:
A tésztához:
  • 4 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • csipet só
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 dl tej
  • meggy (kimagozva 50 dkg volt)
A töltelékhez:
  • 2 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 1-1 nagy pohár görög joghurt és tejföl (40-40 dkg)
Így készült:
A meggyet kimagoztam.
A tésztához a tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral elkevertem, majd hozzákevertem a mikróban megpuhított vajat. A lisztet, sütőport, sót összevegyítettem, s elkevertem a tojásos masszával. Mikor már sima, a tejjel lazítottam.
A sütőt 180 fokra bekapcsoltam.
Tepsibe simítottam a masszát, (sütőpapírral béleltem, 28×32 cm-es). A tetejére szórtam a meggyet, s a sütőbe tettem, mintegy 10 percre. 
Közben a tojásokat alaposan elkevertem a cukorral, majd a pudingporokkal. Hozzákevertem a joghurtot és tejfölt.
Az elősütött tészta tetejére öntöttem-egyengettem a masszát, s készre sütöttem. Azaz addig, míg a széle és teteje enyhén pirulni kezdett.

Mint minden meggyes süti, ez is finom. Puha tészta, lágy pudingréteg, savanykás meggy. Megtartom a receptet, köszönet érte Hankkának! 😘
Biztosan más gyümölccsel is elkészíthető, de a meggy olyan a gyümölcsök közül, ami minden süti sikerét garantálja. Szeretem! Épp ezért raktam el belőle télire is, kimagozva, meg néhány üveg lekvár is tölti általa a kamrapolcot. Az is nagyon finom lett, linzerbe tökéletes lesz!


 
 

6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Biztos, hogy finom. Nagyon hasonlít az általam korábban készített joghurtos-meggyes pitére.
    https://vanilinsuti.blogspot.com/2017/07/joghurtos-meggyes-pite.html
    Hasonlóan gondolkodunk, mert én is úgy vélem, ha meggy van a sütibe, akkor az csak jó lehet. A meggy szuper gyümölcs, én is készítettem belőle lekvárt és befőttet is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :-)
      Hát igen, meggyből sosem elég. Az utóbbi időben már boltban vettem fagyasztott meggyet, mert kifogytam a háziból. A most berakott sem sokáig fogja húzni, de nincs időm újabb adaggal bíbelődni- nem kis idő kimagozni.

      Törlés
  2. Nagyon guszta lett, fincsi lehetett!
    Sajnos rohan az idő, a gyerekek gyorsan felnőnek, élik a saját életüket. A mi lányunk már 18 éves kora óta nem jön velünk nyaralni, így ennyi év alatt már megszoktuk, hogy csak kettesben megyünk...
    De szerencsére sokat járnak haza, úgyhogy sűrűn találkozunk.
    Örülök, hogy mentek Erdélybe, biztos nagyon jó lesz így is....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :-)
      Akkor mi jól állunk, eddig jöttek velünk a gyerekek. Ugyan még nem mondták, hogy soha többet, de majd meglátjuk. Hozzá kell szokni az új rendhez- mert igen, ez az élet rendje, ha tetszik, ha nem.
      Én is örülök, hogy megyünk, január óta erre várok, de azért van bennem kis aggodalom... De remélem, nem lesz semmi gubanc ezekben a zűrzavaros időkben.

      Törlés
  3. A sütid nagyon guszta és csakis finom lehet amibe meggy van, nagyon szeretem. Elérkezik ez az idő is mikor a gyerekek már a saját útjukat járják először még szokatlan de ez az élet rendje:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :-)
      Sóhajtottam egyet, ahogy olvastam a hozzászólásod. Még szoktatom magam a gondolathoz, de túlélem, csak nekem nehéz. Ők szárnyalnak, s hagyni kell őket.

      Törlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...