Gombaleves

Idén különösen vártam az őszi szünetet. Éreztem, hogy most már nagy szükségem van egy kis pihenésre. Elfáradtam. Fizikailag is, de sokkal inkább szellemileg. Csomó tennivalót tartogattam a szabad napokra. Erre a fejfájós és hosszú pénteki nap után az iskolában felbukkanó vírus engem is leterített. Ember tervez, Isten végez. Szombaton a muszáj dolgokra ráerőltettem magam, vasárnap már főztem is, hétfőn kisuvickoltam a konyhát, a délutánt blogozásra szántam. Erre mit csináltam? A közeledő Márton-napi eseménysorozatra gyűjtögettem ötleteket. Azaz dolgoztam. De részben ez is megvan, már csak néhány órát kell ezzel is foglalkozzak. Meg a többivel. Szóval szabadság idejére is el vagyunk látva tennivalóval. De azért a pihenésre is szakítok időt. Ami nálam azt jelenti, hogy azt csinálom, amihez éppen kedvem van. 
Az is terveim között szerepelt, hogy délutánonként megírom a sok-sok elmaradt, időközben készült sütemény receptjét. De már látom, ez sem fog megvalósulni. Soha nem érem utol magam, de próbálok ezen nem rágódni. Próbálok. 
Most meg próbálok receptet írni. Elsőként egy levesét, ami előző héten készült, két felvonásban. Egyik délutánon megpároltam a gombát, másikon készre főztem a levest. Persze nem kell, hogy ilyen hosszadalmas legyen ez a folyamat, most éppen csak így adta ki az idő széle a hosszát. Nem sűrűn főzök gombalevest, s nem is mindig ugyanúgy, most éppen így készült:

Hozzávalók:
  • 1 nagy fej hagyma
  • 50 dkg gomba
  • 3-4 evőkanál olaj
  • bors
  • paprikakrém (házi, nem csípős)
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 1 nagyobb petrezselyem
  • 2 kicsi tojás + liszt a nokedlihez
  • petrezselyemlevél
Így készült:
A gombát megpucoltam, felszeleteltem. 
A hagymát megpucoltam, apróra vágtam. Az olajon rövid ideig pároltam csipet sóval, majd a gombát is hozzáadtam s fedő alatt megpároltam. Kevés borsot, egy teáskanál paprikakrémet tettem bele, és még mokkáskanálnyi szárított petrezselymet is.  Közben kis fazékban vizet tettem főni -úgy 2 liternyit-, sóztam. Ebben a megpucolt, felaprított répát és petrezselymet puhára főztem. 
Közben megkevertem a nokedlit: a két egész tojáshoz annyi lisztet kevertem, hogy sűrű, éppen keverhető masszát kapjak.
A répához borítottam a gombát, s mikor felfő, kanállal beleszaggattam a nokedlit. 
Ha szükséges, még sózom. Legvégül az apróra vágott petrezselyemzöld kerül bele- ezt mindig csak a főzés végén teszem hozzá.
Finom, kiadós leves. Persze nem kell feltétlenül két edényben készíteni, a gombát lehet e leveses fazékban párolni, majd ha majdnem kész, felönteni vízzel s együtt főzni a zöldségekkel. Így kevesebb lesz a mosatlan. 
Nálunk most fánk volt hozzá a második, lekvárral. Leányzó rendelte, még egy héttel korábban. Kicsit később, de a kedvére tettem.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom levest főztél! Jó gyógymódot találtál ki egy kis munka egy kis pihenés így kell ezt látod:) Azért pihenjél is még egy pár napot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :-)
      Igyekszem pihenni is. Igen, a munkának is megvan a gyógyító ereje, legalábbis eltereli az ember figyelmét, nincs ideje nyavalyogni. Én nem is szoktam beteg lenni, nem szedek össze mindenfélét e gyerekektől, csak úgy évente egyszer egy nátha. De ezen az őszön másodjára sikerült... Megyek is, készítek egy jó mézes teát. :-)

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki a levesed, finom lehetett. Szeretjük mi is a gombalevest, ha nem is túl sűrűn, de készül 😊.
    Pihenj, használd ki jól a szünetet, s várom az újabb recepteket is 😄.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Katalin!
      Nem igazán haladok azokkal a receptekkel, sőt, egyáltalán nem a tervek szerint. De azért néha jövök...

      Törlés
  3. Nagyon szeretem a gombalevest, de még sosem készítettem. Na, majd most, köszönöm! 😀

    VálaszTörlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...