Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- csapott teáskanál só
- 1 evőkanál cukor
- 3,5 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 1 egész tojás
- 2 tojássárga
- 6 dkg vaj
- a tálaláshoz lekvár, vaníliás porcukor
Így készült:
3 dl tejet meglangyosítottam, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt.
A lisztet elvegyítettem sóval, vaníliás cukorral. Hozzáadtam a tojásokat, élesztős tejet, s még fél dl meleg tejet, hogy megfelelő állagú legyen a tészta. Végül beledagasztottam az olvasztott, de nem forró vajat.
Meleg helyen duplájára kelesztettem.
Enyhén lisztezett deszkára borítottam, ujjnyi vastagra nyújtottam, közepes pogácsaszaggatóval kiszúrtam. Mindegyiket a közepétől megfogva kicsit meghúzgáltam, így a közepén vékonyabb lett a tészta, s mélyedés lett benne sülés közben.
Még 10 percnyit pihentetés után bő , forró olajban, kis lángon mindkét felét pirosra sütöttem.
Cukorral szórtam egy részét, másik része lekvárt kapott a mélyedésekbe.
Anyukám, mikor fánkot sütött, egy részét mindig megtöltötte szilvalekvárral még sütés előtt. Mindig próbáltuk azokat kikeresni, bár kívülről nem igazán lehetett megkülönböztetni őket. Néha én is megtöltöm a fánkot, de úgy macerásabb, s utólag is belekerülhet az a lekvár.
De szépek, nálunk is volt pár hete :-)
VálaszTörlésKöszönöm, Katalin! Most már csörögét is kéne sütni, meg kürtős kalácsot. Leányzó egy ideje követeli...
TörlésFánk az nálunk is elég ritkán készül, talán egyszer, vagy max. kétszer egy évben. Szeretjük, csak az egész ház ne telne meg a szaggal. Most szívesen elfogadnék párat Tőled! :)
VálaszTörlés